Vliegende vissen in een aquarium houden

Wereldwijd zijn er ongeveer 70 verschillende soorten vliegende vissen. Ze zijn familie van de straalvinnige zeevissen. De meeste soorten komen in tropisch en subtropisch water voor. Een vliegende vis heeft grote borstvinnen waarmee hij korte duikvluchten kan maken. Er zijn ook wat soorten die grotere bekkenvinnen hebben, net alsof het vleugels zijn.

Vliegende vissen zijn prachtig en bijzonder om te zien. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen ze in een aquarium willen houden. Maar is het wel mogelijk om vliegende vissen in een aquarium te plaatsen? Dat hangt helemaal van de soort af.

Het verschil tussen vliegende en springende vissen

Het komt regelmatig voor dat iemand een of meerdere vissen naast zijn aquarium aantreft. De vis zal wel uit het water zijn gevlogen, zo wordt vaak gedacht. Maar dit klopt niet want veel vissen zijn in staat om te springen. Dit doen ze om op prooien te jagen, bijvoorbeeld insecten die boven het wateroppervlak vliegen.

Uit het water springen kan ook omdat de waterkwaliteit te laag is. Om te overleven kunnen vissen naar een ander water springen. Dat er naast het aquarium geen water meer is, dat hebben de vissen niet in de gaten.

Vliegende vissen zijn in staat om een gedeelte boven het water te vliegen. Dit kunnen ze over een afstand van 30-50 meter. De maximale hoogte bedraagt 1,5 meter. Sommige vliegende vissen behalen snelheden van wel 60 km/h. Dit is heel wat anders dan een springende vis.

Vliegende vissen zijn niet geschikt voor het aquarium

Alle (meer dan) 70 vliegende vissoorten zijn niet geschikt om in een aquarium te houden. Dit heeft met hun leefwijze te maken. Vliegende vissen of glijdende vissen (glider fishes) voeden zich met larven, kleine kreeftachtigen en plankton. Voor de beginnende aquariumhouder is het al lastig om aan de voedingsbehoefte te voldoen.

Vliegende vissen behalen enorme snelheden. Dit doen ze om aan roofdieren te ontsnappen. Je kunt je voorstellen dat een snelheid van 60 km/h maar zelfs een lage snelheid van 30 km/h in een aquarium niet te doen is. Bovendien legt de vis tijdens zijn vlucht 30-50 meter af. Tenzij je een aquarium van minimaal 30 meter lengte in je woonkamer hebt staan, zou je deze vissen niet als aquariumvis moeten houden.

Op zoek naar een groot aquarium voor springende of vliegende vissen? Kijk dan naar aquaria van 200 liter of meer. Precies wat je zoekt!
Naar grote aquariums

Goudmakrelen lijken ook te kunnen vliegen

De goudmakreel is een prachtige aquariumvis. Wel kan hij erg groot worden, tot wel 120 cm. Hij heeft dus een fors aquarium nodig. Goudmakrelen vangen hun prooi door springbewegingen te maken. Dit lijkt nog het meest op vliegen, maar het zijn geen vliegende vissen.

Gemarmerde bijlzalm als klein vliegend visje

Zoek je een kleinblijvende vliegende vis voor in je aquarium? Zoek het dan eens bij de gemarmerde bijlzalm. Dit zijn vissen die in de bovenste lagen van het water leven. Hij kan boven het water uit springen en op deze manier 3-4 meter ver komen. Hierdoor lijkt het bijna alsof hij vliegt.

De gemarmerde bijlzalm is een vreedzame vis en zal andere vissen niet lastigvallen. Maar let op dat je hier geen agressieve soorten bijzet. Het is aan te raden om minimaal vijf bijlzalmen samen te houden. Het aquarium moet minimaal een meter lang zijn. De watertemperatuur ligt tussen de 24 en 28° Celcius. Let ook goed op de zuurgraad van het water, deze ligt tussen de 5,5 en 7,5 pH.

Heb je onderstaande aquariumplanten al gezien? Je bestelt ze gewoon online en krijgt ze netjes én in gezonde toestand thuisgeleverd.

Bekijk aanbod aquariumplanten

Goudwindes kunnen ook aardig springen

Goudwindes lijken helemaal niet op vliegende vissen, maar het zijn wel goede springers. Het is belangrijk om hier rekening mee te houden, want in een open aquarium of ruime vissenkom zullen ze vrijwel altijd buiten het water belanden.

De goudwinde is overigens niet zo geschikt voor in het aquarium, hij voelt zich in een vijver veel beter thuis. Deze koudwatervissen kunnen tot wel 50 cm groot worden.

De bovenkant van het aquarium goed afdekken

Bij vrijwel elke vissensoort is het belangrijk dat je de bovenkant van het aquarium goed afdekt. Dit doe je niet alleen om te voorkomen dat vissen uit het aquarium springen of vliegen, maar ook om de watertemperatuur op peil te houden. Dit is vooral bij het tropisch aquarium belangrijk.

Van plan om een (nieuw) aquarium aan te schaffen? Kies dan voor een compleet aquarium met bovenkap. De verlichting zit in de bovenkant ingebouwd. Bovendien zorgt de bovenkant ervoor dat de warmte niet verloren gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven