De beste hondensnoepjes uitkiezen: gezond en lekker

Je hond verdient af en toe een beloning, dat is een feit. Hondensnoep is uitermate geschikt voor het aanleren van gewenst gedrag, maar ook om je huisdier te verwennen. Er is op dit gebied veel verkrijgbaar en niet allemaal gezond. Ik neem je mee in de wereld van hondensnacks, we gaan op zoek naar de beste hondensnoepjes.

Geef nooit koekjes of snoepjes die bedoeld zijn voor mensen

Hoe lekker je hond het ook vindt, koekjes of snoepjes voor mensen is niet geschikt voor honden. Het bevat allereerst teveel suikers. Dat is al slecht voor mensen, maar voor honden helemaal. Hierdoor kunnen ze last krijgen van verschillende maag- en darmproblemen. Bovendien leidt suiker tot overgewicht en tandbederf.

Ook de onschuldig lijkende ‘kaakjes’ of ‘mariakoekjes’ zijn een slecht idee. Dus hoe zielig je hond je ook aankijkt, hij mag dit niet hebben.

Maar wat zijn dan de beste hondensnoepjes om op een verantwoorde manier je dier te verwennen?

Kleine snoepjes voor de training: met dierlijke ingrediënten

De hond eet van nature dierlijk voedsel. Op zich is dat wel logisch want het is van oorsprong een jager. Wilde honden jagen in groepen op verscheidene prooidieren. Het komt zelden voor dat ze bessen, noten of zaden eten.

Het is belangrijk om je hond voedsel met dierlijke ingrediënten te geven. In het artikel graanvrij hondenvoer lees je hier meer over.

Het best hondensnoep bevat dierlijke ingrediënten. Helaas kan dit niet voor 100% uit dierlijke ingrediënten bestaan, want om de snoepjes vorm te geven zitten er ook granen en plantaardige bijproducten in.

Kies kleine snoepjes voor de training. Het voordeel hiervan is dat je de hond op de juiste momenten beloont, zonder hem over te voeren. Ook honden krijgen met overgewicht te maken, het is belangrijk om hier waakzaam voor te zijn.

Bekijk hier de aanbieding gemengde snoepmix

Kauwstaafjes zijn ideaal voor een gezond gebit

Veel honden krijgen teveel zacht voedsel, zoals vers vlees. Op zich is vers vlees een prima keuze en beter dan de meeste hondenbrokken. Maar het probleem is dat het niet geheel aansluiten bij de natuurlijke voedingsbehoefte. Een wilde hond eet niet alleen vlees maar kauwt ook op de botten, spieren en pezen van het prooidier. Dit masseert het tandvlees en verwijdert tandplak.

De meeste huisdiereigenaren staan hier niet bij stil. Hierdoor heeft hun hond last van een stinkende adem (tandplak) of bloedend tandvlees.

Dit los je op door je hond regelmatig op iets hards te laten kauwen. Zoek je hondensnoepjes die niet alleen lekker maar ook goed voor het gebit zijn, dan moet je eens gaan kauwstaafjes denken.

De juiste kauwstaafjes hebben een goede structuur en zijn voorzien van een laagje kip of rund. Dit stimuleert de hond om te blijven kauwen. Overige ingrediënten zijn zetmeel, rijstebloem en plantaardig eiwit. Op deze ingrediënten reageert meer dan 98% van de honden zeer goed.

30 kauwstaafjes kip en rund > prijs

Geef dagelijks één kauwstaafje, dit is meer dan voldoende.

Hoeveel hondensnacks mag je per dag geven?

Gaat het om kauwstaafjes of vergelijkbare hondensnacks dan geef je hier maximaal één van per dag. Dit is een ander verhaal met de kleine hondensnoepjes of de beloningsnoepjes. Hiervoor geldt de 10-procentregel. Oftewel: 10% van de dagelijkse voeding mag uit snoepjes of snacks bestaan.

Stel dat de hond dagelijks 200 gram aan voer krijgt. In dit geval mag de hond 20 gram aan snoepjes per dag krijgen. Het is dus zaak om eerst af te wegen hoeveel gram brokken de hond krijgt. Gaat het om vers vlees of blikvlees? Vers vlees levert minder energie dan brokken. Hierdoor zal een hond, kijkend naar het gewicht, meer gram vlees dan brokken krijgen.

Bij vers vlees houd je de 5%-regel aan: 5% van het totaalgewicht dat de hond aan vlees krijgt, mag uit hondensnoep bestaan.

Maar wat nu wanneer de hond zowel brokken als (vers) vlees krijgt? Dan zoek je hier een middenweg in en kom je ergens op 7,5% uit.

Geef nooit chocolade aan de hond

Hondensnoep mag nooit uit chocolade bestaan. Het is een feit dat honden dit lekker vinden. Maar het is ook een feit dat veel honden hier allergisch voor zijn. Bij een allergie kan de hond ernstig ziek worden en zelfs sterven.

Neem deze waarschuwing serieus, want er zijn al heel wat chocola-etende honden met spoed bij de dierenarts terechtgekomen. En er zijn helaas ook een aantal eigenaren die hun hond dood hebben aangetroffen, terwijl er een aangevreten chocoladereep op de grond lag.

Maar hoe zit het dan met het hondensnoep waar chocolade in of op zit? Vroeger was er inderdaad hondensnoep verkrijgbaar met een klein laagje chocolade, waarbij de chocolade heel erg verdund was. Te vergelijken met de goedkope koetjesrepen maar dan nog ‘slechter’.

Dit soort hondensnoep is al vele jaren uit de handel. Wat nu nog als ‘hondenchocolade’ verkrijgbaar is, bevat geen cacao. Het is veelal gemaakt van zuivelproducten, granen en plantaardige bijproducten. Het heeft de vorm van een reep chocolade, en dat is wat veel eigenaren leuk vinden.

Helaas is hondenchocolade niet de beste keuze, juist door de zuivelproducten en granen die erin zitten. Sommige honden reageren hier gevoelig op, met name de zuivelingrediënten. Wees  voorzichtig met dit soort snacks, hoe geweldig ze er ook uitzien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven