De meest schadelijke kevers in huis of in de tuin

Kevers behoren tot de gevleugelde insecten en komen overal ter wereld voor. Met een bolvormig lichaam en korte antennes zijn ze goed herkenbaar. Er kruipen tientallen kevers door je tuin aan waarschijnlijk ook een paar in je woning.

Sommige kevers leven van planten en kunnen schade aan je tuinplanten aanrichten. Maar er zijn ook nuttige kevers die op andere insecten jagen, zoals het lieveheersbeestje. Deze keversoort is bij tuinders erg geliefd want hij bestrijdt bladluis.

Daarnaast zijn er kevers die tabak, granen, menselijk voedsel, papier of textiel eten. Je kunt je voorstellen dat dit schadelijke kevers in je woning zijn.

De meest voorkomende kevers in Nederland en België

Veel kevers leven in tropische gebieden. De keverssoorten die je in Nederland tegenkomt zijn de loopkevers, boorkevers, boomsapkevers, bladkevers en klopkevers. Maar ook boktorren, schrijvertjes, lieveheersbeestjes en glanskevers. Er komen meer dan 97 keverfamilies in Nederland voor.

Misschien heb je er al een aantal herkend en weet je dat ze schadelijk zijn. Bijvoorbeeld de boktor, een houtenborend insect. Het zijn de larven die schade aan houten constructies aanrichten.

Wat zijn de meest schadelijke kevers?

Je zou denken dat de boktor de meest schadelijke kever is, maar het kan altijd erger. Zwarte timmermansmieren zijn nog veel schadelijker. Deze zwarte mieren zijn groter dan normale zwarte mieren. Deze mierensoort richt een nog veel grotere schade aan.

Gelukkig komen zwarte timmermansmieren in Nederland en België niet voor. Maar andere soorten houtmieren leven wel in onze omgeving. Ze eten geen hout maar verzamelen vochtig en rottend hout om hier tunnels en nesten mee te bouwen.

Binnenshuis kan je ook de graanklander tegenkomen, een snuitkever die je voedselvoorraad aantast. Hetzelfde geldt voor de broodkever die zich voornamelijk met zetmeelhoudende producten voedt. Kijk ook uit voor de tapijtkever want die komt op tapijten en andere textielsoorten af.

Schadelijke kevers in de tuin zijn de platsnuitkever, de perenknopkever en de appelspintkever. De piepschuimkever tref je vooral in de kippenstal of de varkensstal aan, maar ook op mesthopen en composthopen. Het vervelende is dat de schuimkever niet alleen schade aan bebouwing aanricht, maar ook ziektes onder dieren verspreidt.

Gevaarlijke kevers in Nederland

Je hebt schadelijke kevers en gevaarlijke kevers. Niet alle kevers moeten worden bestreden. Denk aan het lieveheersbeestje dat van bladluizen leeft. Juist het lieveheersbeestje wordt in de tuinbouw ter bestrijding tegen bladluizen ingezet. Hij is een van de nuttigste kevers die we kennen.

Er zijn ook kevers die schimmels verspreiden en hiermee zeer schadelijk zijn. Doordat ze van tuin naar tuin en van boomgaard naar boomgaard vliegen verspreiden ze ernstige ziekten. Planten en bomen gaan hierdoor dood. Dit zorgt voor grote ecologische en financiële schade.

De grote iepenschorskever is een van die schadelijke kevers die flink wat boomgaarden en soms hele bossen weet te vernietigen. Sommige kevers vormen hiermee een gevaar voor de mens. Niet direct omdat ze de mens aanvallen, maar wel omdat ze het voedsel voor de mens vernietigen, net als woningen en gebouwen.

Sommige kevers zijn zeer giftig

De meeste kevers zullen niet bijten. Wanneer ze dit wel doen dan zijn ze niet giftig. Maar sommige kevers zijn uiterst giftig en vormen een gevaar voor mens en dier. Toch zijn er dieren die hier profijt uit halen, zoals de pilgifkikker. Deze kikkersoort eet giftige mieren en bloemenweekschilden (een familie van kevers). Het gif uit de insecten gebruikt de kikker om zelf giftig te worden.

Bladhaantjes zijn matig giftig voor reptielen, amfibieën en vogels. De gewone oliekever scheidt een giftige stof af. Wanneer je hiermee in aanraking komt dan kunnen er blaren op de huid ontstaan.

Het bestrijden van kevers

Het kan lastig zijn om kevers te bestrijden, want je moet van tevoren weten wat de onschadelijke en de schadelijke kevers zijn. Keverbestrijding hangt af van de keversoort.

Kevers in de tuin bestrijden kan het beste met een goed insectenbestrijdingsmiddel. Spuit dit middel op de kevers en de larven, hierdoor worden ze gedood.

 De snuitkever kun je het beste met een aaltjesval bestrijden. Aaltjes vallen de larven in de grond aan en eten ze van binnenuit op. Hierdoor ontstaan er geen nieuwe snuitkevers.

Aaltjes bestel je gewoon online en het werkt niet alleen tegen kevers maar ook tegen rouwvliegjes en engerlingen.

Bekijk aaltjes

Kevers in huis bestrijden

Wanneer je kevers in huis hebt dan gaat het waarschijnlijk om de voedselkever. Je voorkomt een keverplaag door alle voedselproducten goed te verpakken. Wanneer dit mogelijk is bewaar je voedsel in de koelkast. Of in ieder geval in een goed afgesloten bakje met deksel. Zeker niet in kartonnen verpakkingen want daar knagen ze zich doorheen.

Sommige kevers en larven voeden zich met oud hout. Bijvoorbeeld het hout dat onder de vloeren zit, of oude houten meubeltjes of constructies. Let op met de boktor want die is moeilijk te bestrijden. Hier heb je een compleet bestrijdingspakket voor nodig.

Boktor laten bestrijden is vrij prijzig, maar met een compleet pakket ga je boktor zelf te lijf. Het boktorbestrijdingsmiddel werkt zeer effectief. Een compleet pakket is verkrijgbaar vanaf ongeveer € 200.

Naar boktor bestrijding

Natuurlijke vijanden van kevers inzetten

Vind je het leuk om kikkers en padden in je tuin te hebben? Dan zou je die zeker moeten lokken, of misschien zelf een paar aanschaffen. Kikkers en padden zijn de beste natuurlijke vijanden van kevers. Ze jagen actief op kevers, vooral ‘s nachts.

Ook sommige hagedissen zijn hier goed in, bijvoorbeeld de zandhagedis. Je treft zandhagedissen voornamelijk in kustgebieden aan. Zowel kikkers, padden als hagedissen houden in Nederland en België een winterslaap. In de winterperiode zul je in de tuin geen last hebben van kevers, maar het kan wel zijn dat ze in je woning overwinteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven