Een gerbil of woestijnrat is nieuwsgierig en intelligent. Helaas is hij van nature verlegen. Wanneer je hem net in huis haalt, is het diertje erg schuw. Gelukkig is een gerbil tam maken niet zo moeilijk. Je moet er de tijd voor nemen, dan wordt het een lief huisdier.
Het gedrag van gerbils begrijpen
Gerbils (woestijnratjes) zijn sociale knaagdieren die van oorsprong in halfwoestijnen en dorre steppegebieden leven. Ze zijn dus goed afgestemd op een droge leefomgeving. Hun natuurlijke vijanden zijn slangen en roofvogels.
Ondanks dat het sociale dieren zijn, kun je niet zomaar gerbil van verschillende families bij elkaar zetten. Ze zullen elkaar aanvallen. Jonge dieren die nog niet geslachtsrijp zijn, kun je vaak wel in een bestaande groep plaatsen.
Agressief gedrag en bijten
Voordat je een gerbil tam maakt, moet je begrijpen hoe hij tegenover mensen staat. Gerbils worden agressief wanneer ze bang zijn. Van nature zijn ze niet zo agressief, het komt dus voort uit angst. Wanneer je een wilde gerbil optilt, is het niet zo vreemd dat hij bijt.
Stappenplan gerbil tam maken
Zorg dat je eerst de verblijfplaats van de gerbil klaarmaakt. Kies een kooi die speciaal bedoeld is voor woestijnratjes. In plaats van een kooi kun je ook kiezen voor een oud aquarium.
Weet je niet welke kooi je moet kiezen? Ik heb er een paar voor jou geselecteerd.
Vul de kooi met een dikke laag zaagsel. Gerbils vinden het fijn om hierin te graven. Wil je het natuurlijk gedrag van gerbils observeren? Vul dan een oud aquarium met 10 tot 15 cm schoon grond/zand. Je zult merken dat ze hierin een hol graven.
Koop accessoires zoals schuilplekken, een looprad (dit moet gesloten zijn i.v.m. schade aan de staart) en wat speelgoed.
Je nieuwe huisdier ophalen
Je kunt gerbils in de dierenwinkel maar ook bij een fokker kopen. Meestal is bij de fokker beter, omdat je ziet waar het diertje vandaan komt. Het is aan te raden om twee gerbils uit dezelfde familie te kopen. Wil je ze uit twee verschillende families, koop dan alleen hele jonge dieren. Die zijn makkelijker bij elkaar te zetten.
Vervoer de gerbil in een kooitje. Niet in een kartonnen doos want daar knaagt hij snel een gat in. Doe je nieuwe huisdier in zijn kooi en laat hem een dagje wennen. Het is dus belangrijk dat je hem de eerste dag met rust laat.
Sommige gerbils hebben meer tijd nodig om te herstellen en te wennen aan hun nieuwe omgeving. Dit merk je doordat ze zich veel verstoppen. Wanneer de gerbil actiever wordt, weet je dat hij zich vertrouwd voelt.
Zo snel mogelijk tam maken
Een jonge gerbil is makkelijk tam te maken. Maar wanneer hij volwassen is of je wacht er te lang mee, dan heeft het veel meer tijd nodig. Daarom is het belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met hem tam te maken.
Hieronder zie je in 5 stappen hoe je de gerbil tam maakt.
1. Was je handen
Alle knaagdieren zijn gevoelig voor geuren. Een geur waarschuwt ze voor gevaar. Misschien heb je eerst je hond of kat aangeraakt. Voor de gerbil is het niet fijn wanneer hij een roofdier ruikt. Maar het is ook niet fijn wanneer hij bijvoorbeeld knoflook of andere etensluchtjes waarneemt.
Was je handen goed met water en zeep. Hierbij is het belangrijk dat je goed afspoelt met water, zodat er geen zeepresten achterblijven.
2. Steek je hand in de kooi
Begin met je hand in de kooi steken. Doe dit bijvoorbeeld om nieuw voer te geven. Maar het is ook aan te raden om met je handen een beetje door de kooi te bewegen. Zorg dat je de hand nog niet naar de gerbil toebeweegt. Hij moet ontdekken dat hij niks van je hand te vrezen heeft.
Wanneer hij niet van je hand schrikt, kun je na 2 tot 3 dagen langzaam richting de gerbil bewegen. Blijf heel rustig en probeer hem niet aan te raken.
3. Iets lekkers geven
De wet onder dieren: bijt nooit de voederende hand. Zorg dat je iets lekkers in je hand hebt en beweeg langzaam naar de gerbil toe. Blijf op een paar centimeter afstand ‘staan’ en wacht of het dier naar je toekomt.

4. De gerbil aanraken
Wanneer de gerbil het aandurft om voer van je aan te nemen, kun je proberen of je hem aan kunt raken. Doe dit heel kort en trek je hand weer terug. Zo ervaart de gerbil dat het niet eng is om aangeraakt te worden. Dit herhaal je zo vaak als nodig is.
5. Het diertje optillen
Als laatste ga je de gerbil optillen. Dit kun je het beste met twee handen doen, waarbij je hem als het ware opschept. Vervolgens kan het dier in het kommetje van je handen zitten.
Wanneer hij gewend is aan optillen, kun je dit ook met één hand doen. Maar let op, je mag een gerbil nooit aan zijn staart optillen. Haal je de gerbil uit de kooi? Ga dan met je rug naar de kooi staan. Dit voorkomt dat het dier terug naar een veilige omgeving probeert te komen. Hierdoor wordt hij wat rustiger.
Zorg dat je veel geduld hebt
De ene gerbil is in enkele dagen tam, bij de ander duurt dit misschien wel twee weken. Het is belangrijk om veel geduld te hebben. Wanneer jij rustig te werk gaat, wekt dit vertrouwen bij het diertje.
Straffen en belonen
Het is niet aan te raden om je gerbil te straffen. Hij begrijpt dat niet en zal alleen maar bang worden. Beloning werkt wel heel goed. Beloon de gerbil met iets lekkers, zodat hij weet dat hij goed gedrag vertoont.
Bijt de gerbil je? Zet hem niet terug in zijn kooi, want hiermee versterk je het bijtgedrag. Het beste kun je het bijten negeren. Want wanneer jij er aandacht aan besteedt, heeft de gerbil zijn zin. Sla het dier niet, spuit geen water over hem heen en blaas ook niet in zijn gezicht. Hierdoor kan hij alleen maar bang worden.
In contact komen met mensen en andere dieren
Wanneer de gerbil op kunt tillen, is het goed om hem in contact te brengen met mensen en andere dieren. Dit noem je socialiseren. Een goed gesocialiseerde gerbil voelt zich in alle situaties op zijn gemak.
Draag hem in je handen en laat hem kennismaken met andere mensen in je gezin, maar ook met bezoek. Vervolgens stel je hem voor aan andere huisdieren. Doe dit uiteraard altijd op een veilige manier. Je mag een hond of kat nooit met een gerbil alleen laten. Daarnaast kun je de gerbil niet introduceren bij een slang of een ander dier dat de gerbil als lekker hapje ziet.
Tips
- Til je gerbil altijd voorzichtig op, zonder in hem te knijpen
- Laat twee vreemde gerbils op neutraal terrein aan elkaar wennen
- Praat altijd op met zachte en vriendelijke stem tegen je huisdier
