Het verschil tussen een waterschildpad en landschildpad

Schildpadden behoren tot de reptielen. Er zijn ongeveer 350 verschillende soorten. Je kunt ze onderverdelen in waterschildpadden, landschildpadden en moerasschildpadden. Vooral de water- en landschildpadden worden veel als huisdier gehouden. Het is niet zo moeilijk om deze twee van elkaar te onderscheiden.

De natuurlijke leefomgeving

Wanneer het om een wild dier gaat, is het makkelijk om naar zijn leefomgeving te kijken. Waterschildpadden leven een groot deel van hun leven in het water. Dat kan in de zee (zoutwater) of in een vijver, rivier of meertje (zoetwater) zijn.

Een landschildpad leeft op het land. Hij houdt niet zo van zwemmen. Sommige van deze soorten leven zelfs ver van waterbronnen, bijvoorbeeld in een woestijn of een droog gebied.

Kijk naar het schild

De meeste landschildpadden hebben een hoog schild. Dit beschermt hen tegen de warmte van de zon, maar ook tegen vijanden. Waterschildpadden hebben een meer vlak schild. Wanneer je een schildpad als huisdier koopt, is het belangrijk om hiernaar te kijken. Het soort bepaalt namelijk elke leefomgeving je hem moet bieden.

Kijk naar de poten of zwemvliezen

Waterschildpadden hebben vinnen. Dit zijn vliesjes tussen de tenen, zodat ze goed kunnen zwemmen. Je noemt deze vinnen ook wel zwemvliezen.

Bij landschildpadden zijn deze afwezig. Hier zit meer ruimte tussen de tenen. Meestal hebben ze lange nagels, zodat ze goed kunnen lopen en eventueel klimmen. De achterpoten zijn een beetje stomp, zodat hier goed mee kunnen graven.

Het voedsel dat schildpad eet

Het verschil tussen een waterschildpad en landschildpad is ook op te merken aan het voedsel. Dieren die grotendeels in het water leven, voeden zich met kleine vissen maar ook met waterplanten of insecten. Soms zoeken ze aan land naar voedsel, wel is dit altijd in de buurt van water.


Landschildpadden eten laaggroeiende planten. Ze voeden zich met grassen en struiken. De soorten die in droge gebieden leven zoals in de woestijn, eten soms ook cactussen.

De voortplanting

Waterschildpadden komen uit het water om eitjes te leggen. Hiervoor graven ze een kuiltje in het zand. Vervolgens worden hier de eitjes ingelegd. De nesten zijn nooit ver verwijderd van het water.

Landschildpadden graven ook een kuiltje in het zand, maar juist niet dicht bij het water. Ze willen immers niet dat hun jongen verdrinken.

Wat is beter, een waterschildpad of een landschildpad als huisdier?

Twijfel je tussen deze twee soorten? Je moet weten dat een landschildpad niet kan zwemmen. Je kunt hem dus niet zomaar in een aquarium houden. Wel houden landschildpadden van een ondiep badje.

Wanneer je een schildpad echt in een aquarium wil houden, dan moet je voor de waterschildpad gaan. Hierbij is het belangrijk dat het dier wel op het droge kan komen om te zonnen. De zon boots je na met een warmtelamp.

Ook landschildpadden houden van zonnen, dus een warmtelamp is altijd aan te raden. In de zomer kun je de landschildpad buitenhouden. Maar in de winter moet hij echt naar binnen.

Het is niet te zeggen welke van deze twee beter is om als huisdier te houden. Ze hebben beiden hun specifieke verzorging nodig. Wel kan ik iets over de verschillende karakters uitleggen, misschien helpt jou dit bij het maken van een keuze.

Het karakter en gedrag van een landschildpad

De meeste landschildpadden hebben een rustig en zacht karakter. Hierdoor zijn ze zeer geschikt om als huisdier te houden. Alleen wanneer het dier niet tam is, kan hij bijten. Maar dit geldt voor alle dieren.

Het zijn helaas geen knuffeldieren. Maar ze vinden het wel leuk om te graven en te klauteren. Zorg dus voor een veilige omheining wanneer je het reptiel naar buiten laat. Creëer beschutting en een verstopplek, en natuurlijk een binnenverblijfplaats wanneer het buiten te koud wordt.

Waterschildpadden zijn over het algemeen ook vrij rustig. Maar ze zijn wat minder makkelijk tam te krijgen. Dit komt omdat ze minder vaak met mensen in aanraking komen. Je moet er ook rekening mee houden dat deze dieren het grootste deel van de dag rusten. Het komt zelden voor dat je actie ziet.


Deze schildpadden mag je als huisdier houden

Niet alle schildpadden zijn geschikt om als huisdier te houden. Daarnaast zijn sommige van deze schildpadden verboden. Vroeger werd de roodwangschildpad massaal gevangen om in Europa als huisdier te verkopen. Toen dat verboden werd, was de geelwangschildpad het slachtoffer. Daarom mogen deze schildpadden ook niet meer gehouden worden. Het betreft hier waterschildpadden. Een andere soort die verboden is betreft de geelbuikschildpad.

Welke schildpadden mag je als huisdier houden? De Griekse landschildpad mag onder bepaalde voorwaarden worden gehouden. De Europese landschildpad is ook toegestaan.

Verder mag je alleen in gevangenschap gekweekte dieren als huisdier houden. Ze mogen niet uit de natuur zijn weggehaald.

Ondanks dat je sommige schildpadden mag houden, zitten hier wel voorwaarden aan vast. Ben je particulier en heb je een landschildpad? Dan moet je documenten hebben waaruit blijkt dat je het dier gekocht hebt. Je mag het houden tot het komt te overlijden, maar je mag er niet mee fokken.

In dierenwinkels en bij fokkers kun je verschillende soorten waterschildpadden kopen. Dit zijn onder anderen:

  • Florida sierschildpad
  • Zaagrugschildpad
  • Hiëroglyfensierschildpad
  • Alabama Roodbuik Schildpad
  • Gekielde Muskusschildpad
  • Muskusschildpad

De volgende landschildpadden zijn bij speciaalzaken of kwekers te kopen:

  • Kolenbranderschildpad
  • Panterschildpad
  • Russische vierteenschildpad
  • Sporenschildpad

Overzicht verschil tussen waterschildpad en landschildpad

KenmerkenLandschildpaddenWaterschildpadden
HabitatMeestal op het landVoornamelijk in het water
PotenSterk en aangepast voor lopenGroot en zwemvliezen voor zwemmen
SchildvormGewelfd en zwaarderPlat en gestroomlijnd
VoedingPlantaardig en soms dierlijkVoornamelijk dierlijk
GedragTrager en minder actiefActiever en snel in het water
AdemhalingLongademigSpeciale tong en hals om zuurstof uit het water te halen
VoortplantingLeggen eieren op het landLeggen eieren in het zand/water
BeschermingsstatusDiverse soorten bedreigdSommige soorten bedreigd

Tips

  • Zorg voor een geschikte leefomgeving die bij de schildpad past. Voor landschildpadden een ruim terrarium met warmtebron, voor waterschildpadden een groot aquarium met een basking area.
  • Bied een gevarieerd dieet zoals speciaal schildpaddenvoer, bladgroenten en eiwitten.
  • Houd de leefomgeving schoon en let op de gezondheid van je schildpad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven