Voor een moerasschildpad zorgen

Een moerasschildpad houdt van land, maar ook van water. Daarom kom je hem vaak in moerassen of in laagstaand zoetwater tegen. In Nederland en België mag je verschillende soorten moerasschildpadden als huisdier houden. Het is belangrijk om goed voor deze dieren te zorgen.

Toegestane schildpadden als huisdier

Sommige schildpadden zijn verboden om als huisdier te houden. Bijvoorbeeld de zeeschildpad, de roodwang- en de geelwangschildpad. Gelukkig zijn er veel soorten die wel geschikt zijn als huisdier.

Van de moerasschildpadden zijn dit onder andere:

  • Afrikaanse moerasschildpad
  • Europese moerasschildpad
  • Florida Sierschildpad

Ook zijn er een aantal landschildpadden die gedoogd worden als huisdier, maar dit betekent niet dat je ermee mag kweken. Wil je een moerasschildpad? Koop deze altijd bij een goede speciaalzaak of een kweker. Je moet er zeker van zijn dat de schildpad in gevangenschap is gekweekt, niet dat hij ergens uit de natuur is gehaald.

De verzorging van een moerasschildpad

Een grote fout die eigenaren maken, is een moerasschildpad in een aquarium houden. Hier worden deze dieren niet gelukkig van. Ze hebben namelijk niet alleen water maar ook land nodig.

Koop een ruim aquarium. Het is aan te raden om voor een inhoud van 300 tot 450 liter te kiezen. Ook al lijkt je nieuwe schildpad nu nog klein, hij zal uiteindelijk flink groeien. Het aquarium mag een open bak zijn, maar je kunt ook voor een model met deksel kiezen. Het is in ieder geval belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om een warmtelamp boven de bak te kunnen hangen.


De temperatuur in de bak moet tussen de 25 °C en 30 °C liggen. Houd er rekening mee dat het gebied rondom de lamp niet te warm wordt. Bovendien moet de schildpad de keuze kunnen maken om van een warmere naar een wat koudere plek te gaan.

Inrichting van de bak

De schildpad moet altijd de gelegenheid hebben om uit het water te klimmen, zodat hij op een droog stukje kan zonnen. Je moet dus een soort van strand of een eiland creëren. Dit gedeelte mag nooit onder water lopen. Boven dit gedeelte hang je de warmtelamp. Het mag hier niet warmer dan 30 °C worden.

Het schoonhouden van de bak

Voor een moerasschildpad zorgen betekent dat je zijn leefomgeving goed schoonhoudt. Het dier poept voornamelijk in het water. Zorg voor een goed waterfilteringsysteem. Hierdoor blijft het water schoon en voorkom je dat je het elke dag moet vervangen.

Gebruik een visnetje om een aantal keer per week het vuil uit het water te halen. Eens in de zoveel tijd moet je het zwemwater geheel vervangen. Let goed op de aanwezigheid van algen tegen het glas. Dit kun je het beste met een schoon en zacht sponsje wegvegen. Doe dit voordat je het water ververst.

Gebruik nooit zeep om het water of de plek voor het zonnebaden schoon te maken. Dit is schadelijk voor de moerasschildpad.

Tip: wanneer je de bak schoonmaakt, is het aan te raden om de schildpad tijdelijk ergens anders neer te zetten. Het is niet erg om hem even in een bakje zonder water te plaatsen, dan kan hij goed tegen.

Voeding van de moerasschildpad

Dit dier heeft gevarieerde voeding nodig. Het beste kun je speciaal schildpaddenvoer kopen, bedoeld voor waterschildpadden en moerasschildpadden. Dit voor strooien in het water, zodat de schildpad het uit het water kan vissen.

Daarnaast kun je slakken en regenwormen voeren. Het is ook mogelijk om het dier stukjes varkensvlees, kip en tonijn te geven. Zowel vlees als vis moet altijd rauw zijn. Maak er kleine stukjes van, zodat de schildpad er makkelijk van kan eten.

Moerasschildpadden houden ook van plantaardig voedsel. Geef hem af en toe wat sla, spinazie of andere bladgroente.

Voedingssupplementen geven

Veel schildpadden krijgen vroeg of laat last van een te zacht schild. Dit heeft te maken met een tekort aan vitaminen en mineralen. Het is belangrijk om deze tekorten aan te vullen. In dierenwinkels zijn speciale supplementen verkrijgbaar. Dit doe je in het water. De schildpad zal ervan drinken en krijgt op deze de juiste vitaminen en mineralen binnen.

Het is ook mogelijk om de druppeltjes over het voer te doen, maar alleen wanneer je het voer op het droge legt. Overigens vinden de meeste moerasschildpadden het fijner om in het water te eten.


Het in de hand nemen

Veel moerasschildpadden reageren agressief wanneer ze worden opgetild. Al helemaal wanneer ze dit niet gewend zijn. Gelukkig kan de schildpad hier wel aan wennen. Dit doe je door hem regelmatig op te tillen.

Aan de andere kant moet je dit ook weer niet te vaak doen. Het kan voor stress zorgen, en dat moet je zeker zien ze vermijden. Kijk erg goed naar het gedrag van de schildpad.  Wanneer hij het oké vindt om aangeraakt te worden, dan kun je hem ook best even optillen.

Bedenk wel dat je niet met een schildpad kunt knuffelen. Wil je een huisdier om mee te knuffelen, dan kun je beter voor een konijn, een kat of een hond kiezen.

Alleen of samen houden

Je wil de beste verzorging voor je moerasschildpad. Het is de vraag of je hem alleen moet houden, of dat hij blij is met een maatje. Het is heel goed mogelijk om deze reptielen alleen te houden. Ze zullen niet eenzaam worden. Wanneer je er meerdere samenhoudt, moet je er rekening mee houden dat ze kunnen gaan vechten. Het beste kun je een koppeltje samenhouden, of een mannetje met twee vrouwtjes.

Sommigen houden schildpadden samen met vissen. Dit is alleen mogelijk wanneer de vissen groter zijn dan de schildpad, anders ziet hij ze als lekker hapje. Daarnaast moet je vissen met sluierstaarten vermijden. Schildpadden kunnen in de sluierstaarten gaan bijten.

Zorg dat de vissen snel genoeg zijn om de schildpad te ontwijken. Dit kan alleen in een groot aquarium en wanneer er voldoende schuilmogelijkheden aanwezig zijn.

Naar de dierenarts

Het is aan te raden om je schildpad af en toe medisch te laten checken. Doe dit altijd bij een dierenarts die gespecialiseerd is in reptielen. De meeste dierenartsen hebben te weinig kennis over schildpadden, om de juiste behandeling te bieden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven