Is kerstboom giftig voor katten?

O dennenboom, wat sta je er toch weer mooi bij. Is een kerstboom giftig voor katten? Een goede vraag want je kat hangt binnen no-time in de kerstboom. Hij slaat de ballen uit de boom of knaagt aan de takken. Hoe giftig is een kerstboom voor katten? Bekijk de veiligheid van een echte kerstboom of kunstkerstboom.

De echte kerstboom (dennenboom)

Veel mensen halen jaarlijks een echte kerstboom in huis. Vaak gaat het om de blauwspar, een van de mooiste kerstbomen. Ook de fijnspar is erg populair, deze verliest weinig naalden. Dan heb je nog de Nordmann, een volle en donkergroene boom die wel wat duurder is. Als laatste de Servische spar met een grijsgroene kleur.

Je ziet, op het gebied van echte kerstbomen is er wel wat verkrijgbaar. De vraag is of al deze bomen ook giftig zijn voor katten of andere huisdieren.

Kerstboom is giftig voor katten

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: een kerstboom is giftig voor katten. Ook voor honden, vogels, konijnen of andere huisdieren. Wel is het zo dat katten eerder aan of in de kerstboom hangen. Ze worden namelijk aangetrokken door de glimmende ballen, slingers en lampjes. Dit nodigt natuurlijk uit tot spelen. Helaas zijn er ook wat katten die aan de takken knabbelen.

De naalden van de kerstboom zijn ontzettend giftig. Het gaat hier om de sappen die zowel uit de dennennaalden als uit de takken en stam komen. Het eten van dennennaalden kan ook gevaarlijk zijn voor slokdarm, maag en darmen. De scherpe naalden kunnen namelijk de ingewanden perforeren.

Is een kunst kerstboom gevaarlijk voor katten?

Misschien ga je op de veilige toer en kies je voor een kunstkerstboom. Ook hierin heb je verschillende mogelijkheden. Bijvoorbeeld de Everlands met zijn prachtige volle uitstraling of de Triumph Tree die aan levens echt uitziet.

Is een kunst kerstboom giftig of gevaarlijk voor katten? De meeste van deze kunstbomen zijn gemaakt van PVC. Direct contact met PVC kan schadelijk zijn, denk hierbij aan het opeten van de kunst dennennaalden. Vaak moeten dieren een grote hoeveelheid PVC eten, wil dit echt direct schade aanrichten. In PVC zitten kankerverwekkende stoffen.

Over het algemeen is een kunst kerstboom veiliger voor katten en andere huisdieren. De dieren zijn namelijk minder geneigd om het kunststof materiaal op te eten. Het heeft namelijk geen geur en voelt onnatuurlijk aan. In dat opzicht is een kunstkerstboom een veiligere keuze wanneer je katten in huis hebt.


Een niet giftige kerstboom voor de kat

Is er een echte en niet giftige kerstboom voor de kat verkrijgbaar? Helaas, alle echte dennenbomen of kerstbomen zijn giftig. Bovendien bevatten ze scherpe naalden die de ingewanden doorboren. Laten we eens gaan kijken hoe je de kerstboom katveilig kunt maken.

Plaatsing van de kerstboom

Of je nu voor een echte of een kunst kerstboom gaat: plaats hem altijd in het zicht. De kat kan zomaar in de kerstboom springen of aan de slingers of het lampensnoer trekken. Voordat je het weet valt de hele kerstboom om. Zorg dus dat de kerstboom op een plekje staat waar je hem altijd kunt zien.

De kerstboom stabiel neerzetten

Dat je kat vroeg of laat met de kerstboom gaat spelen, daar kun je weinig tegen doen. Al die lampjes aan slingers maar ook de glanzende ballen zijn ontzettend aantrekkelijk. Zorg dat de kerstboom stabiel staat. Een echte kerstboom met kluit staat vaak al stabiel genoeg doordat hij in aarde of zand staat. Een echte boom zonder kluit plaats je stevig in een houder. Deze moet volledig vlak op de vloer staan.

Een kunstkerstboom staat vaak wat onstabieler. Je kan de standaard verzwaren met behulp van stenen of beton, maar je kunt ook het geheel in een grotere bak met zand plaatsen.

Geen voer- en drinkbakjes rondom de kerstboom

Let op met een echte kerstboom, die is giftig voor katten. Dennennaalden vallen dagelijks op de grond. Daarom mogen er geen voer- en drinkbak je rondom de kerstboom staan. Heb je de kerstboom in een bak water, zorg er dan voor dat de kat hier niet bij kan.

De onderkant inpakken met aluminiumfolie

Katten hebben het niet zo op aluminiumfolie. Wil je voorkomen dat je huisdier in de kerstboom klimt, pak de onderkant dan in met dit folie. Grote kans dat je kat uit de buurt van de kerstboom blijft.

Geen elektrische snoeren binnen handbereik

Vooral jonge katten (kittens) knagen overal aan. Wees voorzichtig met elektrische snoeren van de kerstverlichting. Laat deze niet zomaar op de grond liggen. Let ook op dat de onderste lichtsnoeren in de kerstboom niet bereikbaar zijn voor de kat.

Geen glazen kerstballen

Een kerstbal glimt mooi en de kat ziet er van alles in weerspiegeld. Daar moet hij toch even met zijn pootje tegenaan tikken. De kans is best groot dat de kerstbal uit de boom valt. Glazen kerstballen vallen kapot. Dit glas is gevaarlijk voor katten, ze kunnen zich er aan snijden of het zelfs doorslikken. Dit laatste zorgt voor een levensbedreigende situatie.


Hang geen glazen ballen in de kerstboom. Kies voor kunststof kerstversiering, dit is nagenoeg onbreekbaar. Je hebt ook piepschuim kerstballen maar die kun je beter niet nemen. De kat kan hier stukjes vanaf bijten en doorslikken.

Chocolade kerstkransjes buiten bereik van de kat

Veel mensen hangen allerlei lekkernijen in de kerstboom. Chocolade kerstkransjes zijn erg geliefd, maar hang dit dan wel buiten bereik van de kat. Dit geldt ook voor ander snoepgoed, hoewel dit minder schadelijk is. Chocolade moet je echt buiten bereik van dieren houden, dit bevat namelijk een giftige stof.

Een kerstboom is geen klimboom

Leer je kat van het begin af aan dat een kerstboom geen klimboom of speeltuin is. Hij is ook niet bedoeld om de nagels aan te scherpen. Komt je kat toch aan de kerstboom, pak hem dan resoluut vast en zet hem bij de kattenkrabpaal meer. Dát is zijn plekje, niet de kerstboom.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven