Verkoopcijfers guppies in Nederland en wereldwijd

In het kader van ‘dat hoef ik niet te weten’ krijg je het nu toch te weten: de verkoopcijfers van guppies. Het is de meest populaire aquariumvis. Deze kleine en sierlijke vissen bereiken leeftijd van 2 tot 3 jaar. Ze zijn makkelijk te houden en planten zich snel voort, zonder dat je er zelf iets voor hoeft te doen. Het is dan ook niet zo gek dat de gup tot de best verkochte aquariumvissen behoort.

Mannetjes verkopen beter dan vrouwtjes

Bij het guppy zijn de mannetjes prachtig om te zien. Ze hebben een lange en kleurrijke sluierstaart. De vrouwtjes zijn onopvallend. Juist vanwege het uiterlijk verkopen mannelijke guppy’s beter. Daar komt nog bij dat de mannelijke exemplaren minder oud te worden: tussen de drie en vijf maanden. Hierdoor is het eerder nodig om nieuwe mannetjes aan te schaffen.

Aantal guppy’s dat in Nederland verkocht wordt

Ruim een derde van de mannelijke guppy’s een aquariumzaken wordt niet verkocht. Deze vissen sterven voordat ze bij de nieuwe eigenaar belanden. De vrouwtjes houden het langer vol en hebben hierdoor een grotere kans om verkocht te worden. Wel zijn ze minder populair.

In 10% van de huishoudens is een aquarium aanwezig. In 80% van de huisaquariums zwemmen guppen rond. Deze mensen kopen gemiddeld één keer een eerdere nieuwe guppen. De schatting is dat er in Nederland jaarlijks komt de 2,7 miljoen guppen wordt verkocht.


Verkoopcijfers guppies wereldwijd

Kijk je naar de wereldwijde verkoopcijfers dan liggen die natuurlijk fors hoger. Het is moeilijk in te schatten hoeveel guppen er wereldwijd worden verkocht, maar dit komt in ieder geval boven de 1 miljard uit. In de verenigde Staten liggen de verkoopcijfers betrekking tot aquariumvissen op ruim $ 9,2 miljard per jaar. Het gaat hier om alle aquariumvissen samen, de verkoop van guppen zijn hierbij inbegrepen.

Eierenlevendbarende tandkarper

De gup, ook wel miljoenenvisje genoemd, behoort tot de eierlevendbarende tandkarpers. Eierenlevendbarend houdt in dat de eieren in het lichaam van het vrouwtje worden bevrucht en uitgebroed. De jongen worden levend en als mini guppy’s uit de moeder geboren.

Deze vorm van voortplanting komt bij verschillende tropische vissen, haaien, reptielen, slakken en geleedpotigen voor.

De vis bereikt een lengte van 4 tot 6 cm. Vrouwtjes zijn altijd groter dan mannetjes. In gevangenschap worden ze zes maanden tot twee jaar oud. Zelden komt het voor dat een guppy ouder dan vijf jaar wordt.

Dankzij verspreiding door de mens komt de guppy in verschillende werelddelen in het wild voor. Daarnaast is hij erg populair als aquariumvis.

Het houden van guppy’s

Soms wordt gedacht dat guppy’s in een vissenkom of koud water aquarium kunnen worden gehouden. De minimum watertemperatuur bedraagt 15 °C. Dit is aan de lage kant, 18 °C zou beter zijn als minimumtemperatuur. De ideale watertemperatuur ligt tussen de 23° en 25 °C. Met deze temperatuur kunnen de guppen zich makkelijk voortplanten.

Deze vis staat niet al te hoge eisen aan de waterkwaliteit. De pH-waarde moet tussen de 7 en 8 liggen. Dit komt overeen met ons leidingwater dat een pH-waarde tussen 7,0 en 8,5 heeft.

De minimumlengte van het aquarium bedraagt 60 cm. Toch worden guppy’s ook wel in kleinere aquaria en zelfs een vissenkom gehouden. Dit laatste is niet zo bevorderlijk voor de gezondheid en het welzijn van deze vis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven