Neon tetra bij guppen houden

De neon Tetra is een van de meest spectaculaire vissen voor het tropisch aquarium. Het is ook een makkelijk te houden vis, maar je moet er wel meerderen van bij elkaar zetten. Deze soort is namelijk een scholenvis.

Sommigen denken een enkele Neon Tetra bij guppen te houden. Het is niet zo dat deze twee soorten elkaar in de weg zitten. Maar het is ook een foute gedachte dat ze elkaars gezelschap opzoeken.

Het gedrag van de Neon Tetra

Om te achterhalen of je Neon Tetra’s samen met guppen kunt houden, moet je eerst meer over het gedrag weten. De neontetra is een klein visje dat familie is van de kapperzalmen. Van oorsprong komt hij uit Zuid-Amerika en dan met name Brazilië, Colombia en Venezuela. Het is dus een tropische vis.

Qua uiterlijk lijkt de neontetra veel op de kardinaaltetra. Het verschil zit hem in de rode streep, die bij de kardinaaltetra helemaal doorloopt. Bij de neon tetra stopt deze halverwege.

Neon Tetra’s zijn vredelievende vissen. Ze zwemmen het liefst in een groepje van minstens 10 stuks rond. Ze vallen andere vissen nooit aan, of dit moet echt uit verdediging zijn. Het zijn geen vissen die aan de vinnen van andere vissen knabbelen.

Kan een neon tetra bij guppen worden gehouden?

Ja, Neon Tetra’s kun je zonder problemen samen met guppen houden. Ze zullen niet in de sluierstaarten van de mannelijke guppen bijten. Het is ook niet zo dat ze de jonkies van de guppen aanvallen en opeten. Meestal zijn de jonge gupjes te groot voor de Neon Tetra, dus ze zijn redelijk veilig. Jonge guppies hebben eerder wat van hun eigen ouders dan van Neon Tetra’s te vrezen.

Heb je dit aquarium al gezien? Met een lengte van 81 cm en een inhoud van 110 liter is het geschikt voor het houden van een grote school neon tetra’s, inclusief enkele guppen en zelfs nog andere vissen. Verkrijgbaar voor ongeveer € 145.
Bekijk Juwel Primo

Zo gaan guppen met neon tetras om

Het is natuurlijk de vraag of gupjes niet achter de neontetra’s aangaan. Nee, dit komt zelden voor. Meestal laten deze twee vissoorten elkaar met rust.

Wel is het zo dat guppen een stuk drukker zijn dan neon tetra’s. Hierdoor kan het aquarium al snel rommelig gaan ogen, vooral wanneer het een klein aquarium betreft. Aan de andere kant kunnen neon’s in een druk aquarium juist voor rust zorgen.

Let goed op de waterwaarden

Qua gedrag passen deze twee vissoorten goed bij elkaar. Maar je moet ook altijd naar de waterwaarden kijken. Bijvoorbeeld de pH-waarde en de watertemperatuur. Kijk hieronder de geadviseerde waterwaarden voor de twee soorten.

Neontetra

  • Lichtzuur water pH 6,2 – 6,8
  • Zacht 4 – 8°dGH
  • Watertemperatuur rond 24 °C

Guppy

  • PH van 6,5 – 8,5
  • Waterhardheid 6 – 16°dGH
  • Watertemperatuur tussen 20 – 28 °C

Koop teststrips voor het aquarium

Met betrekking tot waterwaarden zouden de neon tetra en guppy goed bij elkaar passen Het is dan belangrijk om de waarden perfect op beiden af te stemmen, zodat ze goed gedijen. Bij aanschaf van een derde vissoort moet je opnieuw bekijken of deze dezelfde eisen stelt. Je kunt niet zomaar de waterwaarden aanpassen omdat er een nieuwe vissoort bijkomt. Dit is niet goed voor de bestaande vissen in je aquarium.

De ruimte die dezen vissen nodig hebben

Dan is er ook nog iets over de ruimte in het aquarium te zeggen. De neon tetra is een scholenvis en heeft om die reden veel ruimte nodig. Voor een groepje van 10 vissen heb je een aquarium met een minimale afmeting van 60 cm nodig (lengte).

Guppy’s zijn drukke zwemmers en hebben ook behoefte aan een aquarium van minimaal 60 cm lang nodig. In dat opzicht hebben ze dezelfde eisen.

Hoeveel neon tetra in het aquarium

Het is aan te raden om voor een schoolgrootte van minimaal 10 stuks te gaan. Meer is altijd beter, maar de inhoud van het aquarium moet dit wel toelaten. Houd er rekening mee dat de neon tetra ongeveer 4 cm lang wordt. De lengte van een guppy ligt tussen de vier en zes centimeter waarbij vrouwtjes groter zijn dan mannetjes.

De standaardaanbeveling is 1 gram vis per 3 l aquariumwater. Niemand gaat zijn vissen wegen, dus je zou als vuistregel aan kunnen houden dat je voor 0,5 cm vis per liter aquariuminhoud kiest. Bij een aquarium met een inhoud van 54 l (60 × 30 × 30 cm) past er dus 108 cm aan vis in. Oftewel: 10 neon tetra’s, 6 guppen en misschien nog twee tot vier bodembewoners.

De meeste aquaria zijn overbevolkt. Dit komt omdat mensen er geen rekening mee houden dat vissen de ruimte nodig hebben. Wil je zowel de neon tetra’s als guppen goed tot hun recht laten komen, dan zou je bovenstaande vuistregel aan moeten houden. Kies daarom voor het juiste vissenbestand of een groter aquarium.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven