Vlooieneitjes kat/ hond herkennen en bestrijden

Vlooieneitjes kat of hond, hoe herken je dit? Vlooieneitjes liggen vaker op de grond dan dat ze in de vacht van hond of kat zitten. Doordat de eitjes zo klein zijn is het lastig om ze te herkennen. Toch zijn er een aantal aanwijzingen die wijzen op de aanwezigheid van vlooieneitjes.

Eitjes geven geen klachten

Merk je aan het gedrag van kat of hond dat er vlooieneitjes aanwezig zijn? Nee, vlooieneitjes zelf geven geen klachten. Volwassen vlooien leggen eitjes in de vacht van het huisdier. De eerste uren zijn vlooieneitjes kleverig en blijven aan de vacht hangen. Na enkele uren verdwijnt dat kleverige en vallen de vlooieneitjes op de grond.

Hond of kat merkt dus helemaal niets van vlooieneitjes. Ook andere huisdieren zoals besmette fretten of konijnen merken niks van vlooieneitjes.

Vlooieneitjes kat versus vlooieneitjes hond

Zit er verschil tussen vlooieneitjes kat of vlooieneitjes hond? Bij huisdieren komen twee soorten vlooien voor: de kattenvlo en de hondenvlo.

De kattenvlo is de meest geziene ‘gast’ op zowel katten als honden. De hondenvlo komt minder vaak voor maar kan ook zowel katten als honden parasiteren.

Vlooieneitjes van de kattenvlo of de hondenvlo zien er uiterlijk precies hetzelfde uit. Laten we maar eens gaan kijken hoe vlooieneitjes er dan uitzien.

Vlooieneitjes herkennen

Hoe kun je vlooieneitjes herkennen? Vlooieneitjes zijn 0,5 mm lang en wit tot witgeel van kleur. De eerste 12-24 uur kunnen de vlooieneitjes nog kleverig zijn en blijven dan aan de vacht van het huisdier hangen. Bij een hond of kat met een donkere vacht is dit soms zichtbaar als witte puntjes maar alleen wanneer je gebruik maakt van een vergrootglas.

Vlooieneitjes liggen vrijwel altijd op de grond. Ze vallen dus willekeurig neer, net waar de kat of hond zich op dat moment bevindt. Dit kan dus buiten maar vaker nog binnen zijn. Op de ligplaats van kat of hond bevinden zich de meeste vlooieneitjes.

Een vergrootglas of microscoop gebruiken

Wil je er zeker van zijn of er vlooieneitjes in huis liggen? Kijk dan goed op de slaapplaats van hond of kat. Gebruik een vergrootglas om goed naar de deken, het kleed of matras van het huisdier te kijken. Wanneer dit een donkere kleur heeft dan herken je vlooieneitjes veel makkelijker. Maar wanneer de ondergrond licht is dan kijk je misschien over vlooieneitjes heen.

Heb je een goede microscoop in huis? Klop de deken boven een vel papier uit en leg dit papiertje onder de microscoop. Wie weet zie je dan vlooieneitjes.

Waar komen vlooieneitjes vandaan?

Vlooieneitjes op kat of hond ontstaat natuurlijk niet zomaar, ze moeten ergens vandaan komen. In veel gevallen zal het dier de vlooieneitjes oplopen door een besmetting met volwassen vlooien. Maar het kan ook dat er buiten vlooieneitjes op de grond liggen en die via de katten- of hondenpootjes maar ook via je eigen schoenen mee naar binnen worden genomen.

Vlooien bestrijden

Het probleem zijn niet de vlooieneitjes maar de volwassen vlooien. Deze planten zich namelijk snel voort, waarbij het vrouwtje 10-50 eitjes per dag legt. Door het aanpakken van volwassen vlooien stop je in ieder geval de cyclus. Hierbij is het belangrijk alle volwassen vlooien aan te pakken, zowel die wat nu leven als wat over 2-4 weken volwassen zijn.

Hoe werkt dat dan, volwassen vlooien bestrijden? Door gebruik te maken van een bestrijdingsmiddel op de hond of kat.  Zodra volwassen vlooien hiermee in aanraking komen worden ze gedood.

Ondertussen gaat de levenscyclus op de grond voort en komen er nieuwe volwassen vlooien tevoorschijn. Omdat het bestrijdingsmiddel wel drie maanden lang werkzaam is zullen uiteindelijk alle volwassenvlooien gedood zijn. Dit betekent het einde van de hele vlooiencyclus in huis en op hond en kat.

Welk middel moet ik hebben?

Vlooieneitjes bestrijden is niet direct mogelijk, deze worden namelijk beschermd tegen schadelijke stoffen van buitenaf. Pak daarom de volwassen vlooien aan. Hiervoor heb je twee effectieve middelen:

Vlooienband – werkt tot zes maanden tegen volwassen vlooien. Helaas werken niet alle vlooienbanden even goed.

Bekijk vlooienbanden

Spot-on – krachtig bestrijdingsmiddel dat tot zes maanden werkt. Enkele honden reageren hier overgevoelig op.

Naar spot-on

Larven in huis bestrijden

Zoals eerder uitgelegd kun je vlooieneitjes niet doden. Uit die vlooieneitjes komen larven, deze kun je wel doden. Bij een flinke vlooienplaag is het ook belangrijk om dit te doen, zo voorkom je dat de larven uiteindelijk volwassen vlooien worden.

Voor het doden van vlooienlarven maak je gebruik van een omgevingsspray. Dit middel werkt zo goed dat het niet alleen vlooien maar ook andere kruipende, springende of vliegende parasieten of insecten doodt.

Voordat je omgevingsspray gebruikt is het belangrijk om eerst alle huisdieren en kamerplanten uit de ruimte te verwijderen. Een aquarium in huis? Zet de filterpomp stop en dek het aquarium met een deken af. Spray laag op de grond over de hele vloer, besteed extra aandacht aan hoeken en plinten. Houd ramen en deuren gedurende een uur gesloten (ga zelf ook uit de ruimte). Hierna goed ventileren.

Loop vlooieneitjes niet naar boven toe!

Bij een vlooienplaag komen er via hond of kat altijd vlooieneitjes op de grond terecht, dit zijn er honderden. Loop niet met schoenen naar boven, de kans is aanwezig dat vlooieneitjes in de groeven van de zool blijven steken. Wanneer je met schoenen naar boven loopt is de kans groot dat de vlooieneitjes op de bovenverdieping terechtkomen.

Wat gebeurt er wanneer je vlooieneitjes op de bovenverdieping, bijvoorbeeld in de slaapkamer hebt? Zolang huisdieren niet boven komen is er niet veel aan de hand.

De vlooieneitjes komen uit maar er zal te weinig voedsel voor de larven zijn. Hierdoor eten ze elkaar en overige vlooieneitjes op. Het overige gedeelte zal sterven of eventueel toch verpoppen. Volwassen vlooien vinden geen voedsel en sterven snel. Je kunt de bovenverdieping eventueel behandelen met een omgevingsspray.

Schuiven naar boven