Top 10 goedkoopste huisdieren

Een halsbandparkiet koop je voor € 300, en een rashond kost vaak meer dan € 1000. Maar dan ben je er nog niet, want huisdieren hebben ook huisvesting, voeding, speelgoed en medische zorg nodig. Heb je een beperkt budget maar wil je toch graag een dier in huis nemen? In dit artikel de top 10 goedkoopste huisdieren. Niet alleen met betrekking tot aanschaf maar ook wanneer het op verzorging aankomt.

1. De goudvis

Het zal geen nieuwtje voor je zijn, maar de goudvis is echt het goedkoopste huisdier. Voor een euro koop je een standaard goudvis. Wil je een sluierstaart goudvis, of een andere kweekvorm, dan ben je iets duurder uit. Maar meer dan drie euro ben je nooit kwijt.

Natuurlijk moet een goudvis in een kom of aquarium. Bij voorkeur in een aquarium, want een vissenkom is echt te klein. In Duitsland is een vissenkom zelfs verboden. Dit komt omdat ze vaak een inhoud van nog geen 10 liter hebben.

Kies voor een klein aquarium, daar maak je de goudvis blij mee. Je koopt een compleet aquarium met ledverlichting, filterschuim en geïntegreerde pomp voor slechts € 55. Wat steentjes en een paar plantjes erin, en voor minder dan € 75 heb je een huisdier mét huisvesting.


De verzorging kost niet veel. Wekelijks maak je het aquarium schoon. Voor voer betaal je ongeveer een tientje per maand. Een enkele goudvis eet niet veel. Tip: maak de goudvis blij met een maatje. Ook er dus een tweede bij, en dat scheelt echt niet veel qua voer en verzorging.

2. Tamme muis

De tamme muis wordt tegenwoordig in veel verschillende kleuren en vachttypen gefokt. Ze bestaan dus echt: muizen met lang haar. Maar je hebt ook muizen met een rex-vacht. Hierbij is de vacht zacht en krullend.

Een normale tamme muis koop je voor ongeveer 5 euro, hoewel sommige dierenwinkels 10 tot 15 euro vragen. Muizen met lang haar of een speciaal vachttype, net als sommige rassen, zijn wel duurder.

Tip: koop een tamme muis in een dierenwinkel die gespecialiseerd is in reptielen. Hier bieden ze levende muizen als voedsel voor reptielen aan. Daardoor zijn deze muizen goedkoper. Maar je kunt hem natuurlijk ook als huisdier kopen.

Goed, voor 5 euro heb je een tamme muis. Dan heb je nog een kooi of bak nodig. Koopje die tweedehands dan ben je tussen de 5 en 25 euro kwijt. In de winkel of webshop betaal je voor een muizenkooi tussen de € 40 en € 70. Vaak zit hier al de inrichting bij zoals een loopwiel, waterflesje en voerbakje. Maar ook een extra verdieping en een trapje.

Je hoeft geen duur speelgoed te kopen. Een muis vindt het leuk om met wc-rolletjes te spelen, een andere kleine dingetjes die je in huis tegenkomt. Zolang het maar veilig is.

Het voer is ook niet zo duur. Je kunt gemengd konijnenvoer geven, dit is goedkoper dan speciaal muizenvoer. Daarnaast eet de muis mee van groenten, fruit en harde stukjes brood.

Alles bij elkaar ben je maximaal € 100 kwijt voor de muis, de kooi en het speelgoed, en maximaal een tientje per maand voor het voer. Bedenk dat muizen het liefst met zijn tweeën of in een klein groepje leven, dus overweeg om een tweede muis te kopen.

3. De tamme rat

Hoewel een rat groter is dan een muis, is hij qua aanschaf niet zo gek veel duurder. Bij een fokker betaal je tussen de 6 en 15 euro. Ook nu weer geldt: speciale rassen of vachttypen zijn duurder.

De aanschaf van de kooi kost wel wat meer, omdat een tamme rat meer bewegingsruimte nodig heeft. Reken op een aanschafprijs van € 50 tot € 110 voor de kooi en het speelgoed. Tweedehands ben je altijd goedkoper uit.

Maandelijks betaal je ongeveer € 12 aan voer. Je ziet dat een rat zeker tot de top 10 goedkoopste huisdieren hoort.

4. Een hamster (goud of dwerghamster)

Hamsters zijn leuke en speelse diertjes die tussen de 2,5 en 4 jaar oud worden. Zowel de aanschafprijs van de hamster, de kooi en het speelgoed als de kosten voor het voer zijn gelijk aan die van een muis.

Vaak wordt voor uitbreiding van de hamsterkooi gekozen, middels speciale buizen. Hamsters zijn hier dol op. Dit soort buizen zijn erg prijzig, tenzij je ze goedkoop aan kan schaffen. Daarom staat de hamster op plekje vier in de lijst goedkoopste huisdieren.

5. Een kanarie, vink of grasparkiet

Liever een vogel als huisdier? Mannelijke kanaries kunnen prachtig zingen, vinken hebben interessant gedrag en de grasparkiet van zelfs leren praten (meestal alleen de mannetjes).

Bij goede verzorging worden deze vogels tussen de 7 en 12 jaar oud. De grasparkiet kan zelfs 20 jaar oud worden. Een kanarie, vink of grasparkiet kost tussen de 8 euro en 20 euro. In een dierenwinkel ben je altijd duurder uit dan bij een kweker.

Bij aanschaf van een vogelkooi is het belangrijk om goed naar de afstand tussen de tralies te kijken. Die mag bij kleine vogels zeker niet te groot zijn. Voor een grasparkiet kies je een kooi met horizontale spijlen, zodat de vogel kan klimmen. Voor de kanarie en vink is dit niet belangrijk.

Hier vind je geschikte vogelkooien

Een geschikte vogelkooi voor deze soorten kost tussen de € 60 en € 100. Misschien wil je nog wat speelgoed erbij kopen. Je kunt zelf vogelspeelgoed maken, of je koopt dit in de dierenwinkel of webshop. Alles bij elkaar ben je maximaal € 150 kwijt.

6. Heremietkreeften

In de categorie vreemde huisdieren, maar wel goedkoop, kom je de heremietkreeft tegen. Voor dit diertje betaal je ongeveer 6 euro, maar sommige exemplaren kunnen wel € 18 kosten. Het zijn echte bodembewoners dus je hebt geen hoge bak nodig. Maar wel een gesloten bak of aquarium, zodat de kreeft niet kan ontsnappen.

Qua inrichting mag deze sober zijn. Hij zoekt bescherming in een slakkenhuis, zorg dus dat je wat lege slakkenhuizen op de bodem neerlegt. Wanneer de heremietkreeft groter wordt, gaat hij op zoek naar een groter slakkenhuis. Dit moet wel in het aquarium aanwezig zijn.

Wist je dat heremietkreeften zich aan elkaar vastklampen, wanneer het tijd is om een groter slakkenhuis te zoeken?

Geef voer dat bedoeld is voor zoetwater algeneters (van het merk Tetra, of een ander merk). Houd je heremietkreeften samen met andere vissen, dan eten ze met de rest mee.

7. De cavia

Zoek je iets dat net zo schattig is als een hamster, maar dan wat groter en niet te duur? Overweeg een cavia als huisdier. Het zijn hele makkelijke dieren die geen hoge eisen aan de huisvesting stellen. Omdat ze niet kunnen klimmen of springen, kun je ze zelfs in een open bak houden. Ruimte is natuurlijk wel belangrijk, maar wanneer je creatief bent maak je van hout zelf een open bak.

Het alternatief is een caviakooi. Laat ik eerst beginnen met de aanschaf van het dier. Je betaalt tussen de € 25 en € 50. Ook nu weer heb je keuze tussen verschillende rassen en vachttypen.

De caviakooi kost tussen de € 35 en € 75. Hoe groter, hoe duurder. Geef gemengd konijnenvoer, caviavoer is veel duurder in aanschaf. Wel is het belangrijk dat de cavia elke dag groente of fruit krijgt. Cavia’s kunnen namelijk zelf geen vitamine C aanmaken. Voor het voer ben je maandelijks tussen de € 15 en € 30 kwijt.

8. Het konijn

Ze zijn zo leuk, grappig en knuffelig: konijnen. Kijk je naar aanschaf, huisvesting en voeding dan ben je ongeveer net zoveel kwijt als bij een cavia. Sommige konijnenrassen zijn fors duurder. Vooral voor de grote rassen betaal je makkelijk meer dan € 60.

9. Valkparkiet of andere kleine parkiet

Voor de meeste kleine parkieten betaal je tussen de 20 euro en 50 euro wanneer het op aanschaf aankomt. Uitgezonderd de halsband en een aantal andere bijzondere soorten, die kunnen tot wel € 300 kosten.

Een vogelkooi voor een kleine parkiet kost tussen de € 80 en € 150. In totaal betaal je dus maximaal € 200. Het leuke aan parkieten is dat ze erg kan kunnen worden en je er een goede band mee opbouwt. Veel mannetjes leren praten, mits je hier voldoende tijd aan besteedt.

Daarnaast heb je speelgoed nodig, maar dit kun je ook op een veilige manier zelf maken. Maandelijks ben je tussen de € 10 en € 30 aan voer kwijt.

10. Een kat

Vaak wordt gedacht dat een kat een duur huisdier is. Maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Niemand verplicht je om een dure raskat aan te schaffen en allerlei duurspeelgoed te kopen. Een Europese korthaar kitten kost tussen de € 20 en € 60. Een volwassen kat kan je soms gratis ophalen.

Een binnenkat heeft een krabpaal nodig. Maar wanneer jouw kat dagelijks naar buiten mag, dan hoef je dit helemaal niet aan te schaffen. Scheelt weer een hoop geld. Kattenspeelgoed maak je zelf, bovendien vinden kratten het leuk om met wc-rolletjes, bolletjes wol, veertjes en andere dingen te spelen.

Je hebt wel een kattenbak nodig, de meest eenvoudige modellen kosten ongeveer € 15. Maandelijks ben je tussen de € 25 en € 50 aan voer kwijt, en voor kattengrind- of houtkorrels tussen de € 12 en € 20 per maand.

Houd rekening met dierenartskosten

Hierboven heb je de top 10 goedkoopste huisdieren kunnen zien. Houd altijd rekening met medische zorg. Hoe exclusiever of zeldzamer dier is, hoe hoger de dierenartsen. Zo betaal je bij een gespecialiseerde vogelarts al snel 50 euro consult, en daar komen dan nog extra medische kosten of medicatie bovenop.

Ga je met een vis naar de dierenarts? Ook hiervoor moet je naar een gespecialiseerde arts, en die is gewoon duurder dan een normale dierenarts.

Het is aan te raden om maandelijks tussen de € 15 en € 45 opzij te zetten voor dierenartskosten. Zit zoveel opzij als je kunt missen.

Schuiven naar boven