Ga je op zoek naar een Boerenbond winkel, dan is het lastig om deze te vinden. Terwijl je ze vroeger overal tegenkwam. Waar is de Boerenbond gebleven, en wat hebben Welkoop en Petsplace hiermee te maken?
Boerenbond winkels
Uit gewoonte zijn veel mensen op zoek naar een Boerenbondwinkel. Maar wist je dat veel van deze winkels niet meer bestaan? In 2013 is een samenwerking ten einde gekomen, waardoor er nog maar 73 van de 232 Boerenbond winkels zijn overgebleven. De meeste van deze winkels zijn in Noord-Brabant gevestigd.
Even helemaal terug naar het begin. Rond het jaar 1896 werden coöperatieve handelsverenigingen opgericht. Van hieruit ontstond Boerenbond Retail B.V., met een keten van winkels (de Boerenbond). Tot het jaar 2013 waren er 232 winkels actief. Het merendeel bevond zich in Noord-Brabant maar ook in Limburg.

Van Boerenbond naar Pets Place
Alle Boerenbond winkels heten tegenwoordig Pets Place. Maar ze worden wel als volgt aangeduid:
Pets Place – Boerenbond
Hierbij wordt verwezen naar de oorspronkelijke naam. Wat hebben Pets Place en de BB met elkaar te maken? De IJsvogel Groep (DIJG) is eigenaar van de winkelformules Pets Place en het vroegere Boerenbond. Ze hebben de oorspronkelijke Boerenbondwinkels veranderd naar de naam ‘Pets Place – Boerenbond’.
Over Welkoop
Dan heb je nog Welkoop. Sommige oude Boerenbond winkels hebben de naam Welkoop gekregen. Waarom eigenlijk? Omdat er eerder sprake was van een samenwerking tussen IJsvogel Groep en AgriRetail. In 2013 werd deze samenwerking beëindigd. De IJsvogel Groep ging verder met 73 Boerenbond winkels. AgriRetail is tegenwoordig franchiesgever van ruim 150 Welkoop winkels.
Ontdek het beste voor je geliefde huisdier! Geweldige aanbiedingen op producten in de dierenwebshop.🐾🛍️
Shop nu
Is Boerenbond hetzelfde als Welkoop?
Van 1997-2013 werkten IJsvogel Groep en AgriRetail samen en stonden alle winkels van deze twee bekend als de Boerenbond. Maar na 2013 zijn ze weer afzonderlijk verder gegaan.
Dus sinds 2013 is Boerenbond niet hetzelfde als Welkoop. Maar het assortiment is wel gelijk. In beide winkels vind je alles met betrekking tot tuin & dier.
Zoveel Boerenbond winkels zijn er tegenwoordig nodig
Waren het eerst 73 Boerenbond winkels, dit bedraagt in 2023 ruim 200 Pets Place Boerenbond filialen. Dit betekent dat Pets Place en Boerenbond zijn samengevoegd. Maar om het ingewikkeld te maken: een deel van deze winkels heet alleen Pets Place, dus zonder die extra toevoeging.
Waar zit de Boerenbond?
Je hoeft tegenwoordig niet meer naar een fysieke winkel: je bestelt alles online. Het complete assortiment van de Boerenbond vind je op de website van Pets Place.
Zoek je toch een Boerenbond winkel? Dan moet je voornamelijk in het zuiden zijn. In Brabant en Limburg vind je in elke grote stad en in veel dorpen een filiaal. Maar kom je uit Holland, Groningen, Utrecht of een van de hoger gelegen provincies, dan wordt het lastig om een Boerenbond te vinden.
Op de kaart zie je dat winkels met de naam Boerenbond alleen in het zuiden van het land liggen. Maar let op, want wanneer je op Pets Place zoekt, dan zul je merken dat er een groter aanbod is. Pets Place winkels zitten verspreid door heel Nederland.
Het assortiment van dit soort winkels
De Boerenbond verkoopt alles voor je tuin en huisdier, maar natuurlijk ook voor vee zoals paarden, schapen, koeien, varkens en kippen. Daarnaast vind je hier altijd seizoensartikelen. Te denken valt aan zwembaden, barbecues, kerstbomen en herfstartikelen.
Kun je er dieren kopen?
Naast dierartikelen zoals voeding en verzorgingsproducten, kun je bij veel Pets Place – Boerenbondwinkels ook dieren kopen. Dit zijn onder andere:
- Konijnen
- Hamsters
- Muizen
- Vogels
- Vissen
Je vindt er geen exotische zoogdieren zoals de witbuikegel of de chinchilla, overigens twee dieren die niet meer op de positieflijst staan. Daarnaast is het niet mogelijk om honden of katten bij dit soort winkels te kopen.
Is het wel verstandig om een dier bij de Boerenbond of Pets Place te kopen? Dat hangt ervan af. Enerzijds weet je niet wie de fokker is. Dit komt omdat de winkels samenwerken met lokale fokkers of kwekers. Dit betekent dat de medewerkers ook niet altijd weten of de dieren wel uit een gezonde lijn komen.
Een ander nadeel is dat sommige medewerkers onbekwaam zijn. Ik heb al vaker gevraagd of ze bijvoorbeeld een vrouwtjeskonijn hadden, waarbij er onzorgvuldig werd gekeken. Ik moest een medewerker uitleggen dat het een mannetjeskonijn betrof. En andersom ook veel meegemaakt: mannetjeshamsters die als vrouwtjes worden verkocht.
Hoe zie je of een dier een mannetje of een vrouwtje is?
Naar mijn mening zijn sommige medewerkers bij Boerenbond/Pets Place niet in staat om het geslacht van ‘makkelijke dieren’ te bepalen. Maar bij sommige dieren is het zelfs voor een professioneel lastig om het geslacht te bepalen. Bijvoorbeeld bij vogels, waarbij je soms van het uiterlijk uit moet gaan. Bij hele jonge vogels is het geslacht op basis van het uiterlijk nog niet te bepalen.
Dit geldt ook voor vissen. Bij sommige soorten zie je aan de kleur of aftekening of het een mannetje of een vrouwtje is. Maar bij veel soorten is het een gok.
Je kunt er dus niet altijd vanuit gaan dat een medewerker exact weet om welk geslacht het gaat. Bij de volgende diersoorten moet de medewerker dit zeker kunnen zien:
- Konijn
- Cavia
- Hamster
- Rat, muis, gerbil
- Valkparkiet ouder dan 6 maanden
- Grasparkiet ouder dan 2 maanden
- Goudvis ouder dan 12 maanden (alleen in de paaitijd)
- Tropische vissen: levendbarende
Bij andere dieren hangt het van de deskundigheid van de medewerker af, of deze kan zeggen of het een mannetje of vrouwtje is. Maar hoe kun je dit zelf controleren? Bij zoogdieren hebben mannetjes een duidelijk aanwezig geslachtsdeel. Bij mannelijke ratten, muizen, hamsters en gerbils kun je zelfs de balletjes zien.
Zelf het geslacht vaststellen
Bij het konijn en de cavia moet je boven het geslachtsdeel met een vinger op de buik drukken. Komt er iets naar buiten dan is het een mannetje. Verschijnt er een spleetje, dan is het een vrouwtje. Let op: deze geslachtsbepaling is alleen mogelijk bij dieren vanaf ongeveer vijf weken oud.
De mannelijke valkparkiet (wildkleur) heeft intensief gekleurde wangetjes, bij het vrouwtje zijn ze wat fletser. Gaat het om een witmasker, dan heeft het mannetje een witte kop en het vrouwtje vaal. Bij sommige kweekvormen is het geslacht niet tot moeilijk te bepalen. Voor geslachtsbepaling moet je wachten totdat de valkparkiet tussen de vier en zes maanden oud is.
Een mannelijke grasparkiet heeft blauwe neusdoppen, bij een vrouwtje zijn ze bruin/roze van kleur. Dit is pas te zien wanneer de grasparkiet minimaal twee maanden oud is.
