Alle soorten tamme ratten op een rij

De tamme rat is afkomstig van de bruine rat. Al eeuwenlang wordt de tamme rat als huisdier gehouden. Dat is ook met een reden: deze diertjes zijn aanhankelijk en ontzettend intelligent. Je hebt verschillende soorten tamme ratten. Het gaat hier niet om verschillende rassen maar om kleuren en aftekeningen.

Dit is de tamme rat (huisrat)

De bruine rat wordt als plaagdier en verspreider van ziekten gezien. Toch heeft de bruine rat ook veel goeds met zich meegebracht: hieruit is de tamme rat ontstaan. De bijzonder gekleurde ratten werden aan laboratoria verkocht maar ook als huisdier gehouden. Uiteindelijk ging de mens selectief met de bruine rat fokken. Er kwamen steeds meer bijzondere kleuren en aftekeningen bij.

[do_widget id=custom_html-21]

Door genetische afwijkingen ontstonden er ook ratten met een krulvacht of dumbo oren. Je kunt niet spreken van verschillende rasratten, alles is namelijk terug te voeren naar de bruine rat.

Verschillende soorten tamme ratten

Ondanks dat er bij ratten geen verschillende rassen voorkomen zijn er wel veel verschillende soorten. Hierbij wordt onderscheid gemaakt in kleur, aftekening of genetische afwijking. Hieronder vind je de meest populaire of bijzondere soorten tamme ratten.

Rex rat – gekrulde vacht

Een opvallende verschijning is de rex rat. Dit dier heeft weinig dekharen en een gekrulde vacht. Hierdoor ziet hij er heel wollig uit. Er zijn verschillende varianten van de rexrat, van een lichte slag tot sterke krullen. De rex rat komt in verschillende kleuren en met aftekeningen voor.

Harley – gekrulde snorharen

Sinds 2002 wordt de Harley rat gefokt. De allereerste rat van deze soort had door een genetische afwijking gekrulde snorharen. Door die genetische afwijking ontstaan er ook problemen met de geslachtsorganen, hebben deze diertjes weinig vacht en breken de snorharen makkelijk af. Daarnaast bestaat er een vergrote kans op het ontstaan van cystes en agressief gedrag.

Naakt/Fuzz – naaktrat

De naaktrat wordt ook wel fuzz genoemd. Deze rattensoort heeft geen lichaamsbeharing, afgezonderd van wat donshaartjes in het gezicht en op de poten. De naaktrat heeft wel snorharen en wimpers. Sommige van deze ratten hebben ook op het lichaam wat beharing, hoewel dit zeer weinig is.

De naaktrat is ook weer vanuit een genetische afwijking ontstaan. Dit betekent dat er ook wat gezondheidsproblemen aanwezig zijn zoals ingegroeide wimpers, een zeer kwetsbare huid en problemen met de melkproductie (bij vrouwtjes).

Dumbo rat

De Dumbo rat valt op met zijn oren die meer tegen de zijkant van het hoofd staan. Bovendien staan de oren meer open, dat wil zeggen dat de schelpen niet zo gevouwen zijn als bij normale ratten. Ook de Dumbo rat kan in verschillende kleuren en aftekeningen voorkomen. Houd er rekening mee dat deze soort wat gevoeliger is voor oorontstekingen.

Bekijk rattenkooien

Manx – zonder staart

De benaming Manx is vooral gekend van de staartloze kat, maar je hebt ook staartloze ratten. Deze dieren worden zonder staart geboren. Maar let op, want een Manx rat kan ook een heel klein staartje hebben. Helaas is deze soort gevoeliger voor verschillende gezondheidsproblemen. De Manx rat kom je in Nederland en België niet tot nauwelijks tegen.

Agouti kleurslag

Kijk je naar de verschillende soorten tamme ratten dan krijg je voornamelijk met kleurslagen te maken. Een bekende kleurslag is agouti. Dit is een kleur die richting de wildkleur gaat. De hoofdkleur ligt tussen kastanjebruin en donkerbruin waarbij een zwartgrijze gloed aanwezig kan zijn.

Agouti komt weer in verschillende varianten voor waaronder blauw, bruin en cinnamon.

Overige kleuren

Ratten worden in verschillende kleuren gefokt. Wanneer het een effen kleur betreft dan heeft elke afzonderlijke haar ook maar één kleur. De meest voorkomende kleurmutaties zijn wit, zwart, cinnamon, chocolade, mink, mock of blauw. Er zijn nog een aantal andere kleurvarianten.

Roodoog en albino

De eerste laboratoriumratten waren albino’s, directe afstammelingen van de bruine rat. Bij een albino ontbreekt er pigment in de haren en de ogen. Alle haren zijn wit en de ogen hebben een rode kleur.

Je hebt ook de roodoog rat met een gekleurde vacht. Bijvoorbeeld de gele roodoog. Het zwarte pigment wordt onttrokken waardoor de vacht een gele kleur krijgt. De ogen zijn rood gekleurd.

Siamees

Iedereen kent de Siamese katten wel, maar wist je dat er ook Siamese ratten zijn? Het gaat hier om een witte rat met zwarte ogen. Er is een aftekening zichtbaar die je ook wel points noemt. Dit betekent dat de extremiteiten gekleurd zijn. Zo heeft deze rat een donker masker, donkere ogen en een donker achterlijf. Hierdoor ontstaan er mooie contrasten.

Burmees

Daarnaast heb je nog de Burmees, een niet zo heel bekende rattensoort. Bij de Burmees is de vacht bruin gekleurd en zijn zowel de achterhand als de snuit donkerder van kleur. Hij lijkt een beetje op de Siamees, alleen met een andere vachtkleur.

Sable rat

Deze soort tamme rat lijkt op de Siamees alleen met een donkerbruine vacht. De aftekening is wel aanwezig.

Marten

Bij de mutatie Marten is er sprake van een grijze kleur. Deze ratten kunnen zowel rode als zwarte ogen hebben. Je hebt ook de Marten Siamees of Himalayan waarbij er een aftekening aanwezig is.

Japanner

Onder de verschillende soorten tamme ratten kom je redelijk vaak de Japanner tegen. Deze rat heeft een witte hoofdkleur met een gekleurde kop. Via de rug loopt de kleur in een streep naar het achterlijf. De aftekening Japanner wordt soms ook wel Hooded genoemd.

Naar ratten accessoires

Husky rat

Wanneer je naar de husky kijkt lijkt hij wel op een husky hond, maar dan alleen met betrekking tot kleur en aftekening. Dit diertje heeft een witte bles op de kop en een witte buik.

Andere soorten tamme ratten

Hierboven heb je veel kunnen lezen over de meest voorkomende soorten tamme ratten. Nogmaals, het gaat hier niet om verschillende rassen maar om soorten. Er zijn nog een aantal andere soorten, kleuren en aftekeningen. Niet alles wordt ook officieel erkend. Wil je met ratten naar tentoonstellingen kunnen dan is het belangrijk dat je voor de erkende mutaties of varianten gaat.

Soms wordt gezegd dat bepaalde soorten tamme ratten liever zijn dan andere varianten. Bijvoorbeeld de Dumbo, die zou veel aanhankelijker en liever zijn. Dit klopt niet, het karakter is van meerdere factoren afhankelijk. Wel is het zo dat bij sommige varianten meer agressie wordt gezien, dit heeft weer met een genetisch defect te maken.

Schuiven naar boven