Steekmuggen verjagen, en al helemaal uit je slaapkamer

Steekmuggen zijn insecten die bijten en bloed zuigen. De vrouwtjes hebben het nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. De mannetjes bijten dus niet! Heb je vaak last van muggen op je slaapkamer? Steekmuggen verjagen zorgt voor een goede nachtrust. Ontdek hoe je muggen uit je buurt houdt.

Ramen en deuren gesloten houden

De makkelijkste manier is om ramen en deuren gesloten te houden. Zolang ze niet openstaan, kunnen muggen niet naar binnen. Dat kan in de zomerperiode wel een probleem geven. Je wilt tenslotte luchten, en ‘s avonds het raam open zorgt voor afkoeling.

Plaats daarom horren voor ramen aan deuren. Dit is een heel fijn gaas waar steekmuggen niet doorheen kunnen. Maar de frisse lucht kan er wel doorheen.

Horgaas breng je tijdelijk aan, maar je kunt ook voor permanente plaatsing kiezen. De meeste mensen vinden tijdelijke plaatsing makkelijker.


Je hebt de keuze uit wit, grijs of zwart muggengaas. Kies gewoon iets uit dat je mooi vindt. Het werkt niet alleen perfect tegen het weren van steekmuggen maar ook vliegen, wespen en andere insecten blijven buiten de deur.

Haal stilstaand water weg

Misschien staat er een emmertje regenwater in je tuin. En ligt er water in de dakgoot, waarschijnlijk door een verstopping. Stilstaan water trekt muggen aan. De vrouwtjesmuggen leggen hier hun eitjes in. Die eitjes worden larven en uiteindelijk worden dit weer volwassen muggen.

Zorgt dat er geen stilstaand water rondom je woning aanwezig is. Controleer dakgoten en haal verstoppingen weg. Zorg dat er geen emmertjes of bakjes water in je tuin of in de buurt van je woning staan.

Kijk ook even naar de vijver, indien je die hebt. Wanneer de vijver uit stilstaand water bestaat is het logisch dat dit veel muggen aantrekt. Plaats een sterke pomp in de vijver zodat het water in beweging blijft.

Muggen in je kamer? Opsporen en doden

Vrouwtjesmuggen maken een zoemend geluid. Eigenlijk wel handig want zo hoor je ze aankomen en weet je precies wanneer je gestoken wordt. Aan de andere kant kan dit gezoem je aardig uit je slaap houden.

Het beste is om de mug zo snel mogelijk te vangen. Dan kun jij hierna weer rustig slapen. Zodra je het grote licht aan doet zoekt de mug een verstopplek. Het is dus geen optie om het licht aan te doen. Gebruik een zaklamp of de lamp van je smartphone om in de kamer rond te schijnen. Schijn vooral op muren, kasten en andere voorwerpen. Wanneer de mug hierop zit zal het licht van de zaklamp een lange schaduw werpen, waardoor je de mug makkelijker identificeert.

Je kunt ook gewoon een tijdje in bed liggen, met de zaklamp naast je. De mug komt op jouw geur af en door het licht van de zaklamp zie je het dier makkelijk vliegen. Even in je handen klappen met de mug ertussen, en hij is dood.

Gebruik eventueel een (elektrische) vliegenmepper om steekmuggen die op een voorwerp zitten, dood te slaan. Laat op want wanneer de mug net een maaltijd heeft gehad blijft er waarschijnlijk een bloedvlek op het voorwerp of de muur achter.

Een klamboe rondom je bed

Wanneer je vaak last hebt van steekmuggen, kun je het beste gebruik maken van een klamboe. Dit is een groot net dat helemaal om je bed heengaat. Zo kunnen muggen je niet steken (of eigenlijk is het bijten).

Een klamboe is niet alleen effectief tegen steekmuggen, het is ook nog eens hartstikke romantisch. Een tweepersoons klamboe is verkrijgbaar vanaf € 9,50.


De luxere modellen kosten tussen de € 25 en € 30. Een kleine investering waar je heel lang plezier van hebt.

Een ventilator op je slaapkamer

Wist je dat muggen moeite hebben om bij een klein windje te vliegen? Wanneer je een ventilator voor je bed neerzet, kunnen steekmuggen niet bij jou komen. Ideaal in de zomermaanden. De ventilator zorgt voor verkoeling waardoor je rustiger slaapt. Aan de andere kant word je niet door zoemende en bijtende muggen uit je slaap gehouden.

Je hoeft de ventilator alleen maar op je bed te richten, dat is alles. En wil je het raam op de slaapkamer ‘s nachts open laten? Dan zou je de ventilator ook op het raam kunnen richten. Je blaast warme lucht naar buiten, koele lucht komt binnen en muggen worden door de windstroom van de ventilator tegengehouden.

Geen kaarsen branden

Een citronellakaars branden is een veelgebruikte methode om muggen te verjagen. Dit kan zeker helpen wanneer je buiten op je terras zit. Maar je moet nooit brandende kaarsen in je slaapkamer neerzetten. Kaarsen mogen alleen branden wanneer je continu toezicht houdt.

Steekmuggen uit je woonkamer of keuken weren

Wist je dat steekmuggen zich ook in de woonkamer, keuken of badkamer voort kunnen planten? Verwijder regelmatig het water uit de afvoerpijp van de wasmachine. Kijk of er geen water in de vaatwasser blijft staan en verwijder water achter de koelkast.

Allemaal plekken van stilstaand water, waar muggen eitjes kunnen leggen. Al helemaal wanneer je op vakantie bent, want dan kunnen deze insecten ongehinderd je wasmachine of vaatwasser gebruiken om hun jongen groot te brengen.

Plant bloemen in je tuin waar steekmuggen niet van houden

Ben je dol op tuinieren? Kies dan eens voor bloemen of planten waar steekmuggen liever voor wegblijven. Dat zijn onder andere lavendel, knoflook, rozemarijn, citroengeraniums en goudsbloem. Zorgt ook voor wat bloembakken je vensterbanken. Zeker bij je slaapkamerraam, want met dit soort planten of bloemen voor je raam komen steekmuggen niet zo snel binnen.

Houd er rekening mee dat bloembakken wel andere insecten aan kunnen trekken. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je slaapkamer straks vol vreemde vliegjes of wormen zit.

Koffiedik (overgebleven koffie)

Wanneer je koffie maakt met behulp van koffiepoeder of pads, moet je zeker de overgebleven koffie bewaren. Dit wordt ook wel koffiedik genoemd. Het donkere goedje is ideaal voor het afschrikken van muggen, insecten en zelfs katten. Leg wat koffiedik op de vensterbanken neer, zodat muggen de weg naar je slaapkamer of woning niet zo makkelijk kunnen vinden. Strooi ook wat koffiedik in stilstaand water.

Verder helpt koffiedik om katten te weren die in je tuin plassen of poepen. Je hoeft koffiedik alleen maar over de aarde te strooien. Een natuurlijk middeltje waarmee je geen enkel dier kwaad doet.

Maak zelf een muggenwerend middel voor je huid

Er zijn wat commerciële middelen verkrijgbaar om muggen op afstand te houden. Onder andere DEET, een effectief middel maar wel prijzig. Je kunt ook zelf iets maken. Meng bijvoorbeeld een theelepeltje eucalyptus met een theelepeltje citroengras. Doe dit samen met 100 ml water in een plantenspuit. Bevochtig hier je huid mee. Het werkt goed, maar helaas slechts gedurende 10 minuten.

Gebruik DEET wanneer je naar een gebied reist met veel steekmuggen die ziektes over kunnen dragen. Je gezondheid staat voorop.

Tips

  • Breng een muggenspray aan om de muggen op afstand te houden.
  • Vermijd stilstaand water in de buurt van je huis.
  • Gebruik geurafweermiddelen zoals citronella of lavendelolie (geen kaarsen).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven