Muggenbeet voorkomen, weet wat je moet doen

Een muggenbeet is ontzettend vervelend want het jeukt, er ontstaat een rood bultje en soms doet het pijn. Beter kun je een muggenbeet voorkomen, dan zit je ook niet met de ellende. Hang horgaas voor je raam, dan kunnen deze insecten ook niet naar binnen. Is dit niet mogelijk, dan zijn er ook wat andere methoden om te voorkomen dat muggen binnenkomen en je bijten of steken.

Steken of bijten muggen?

De één zegt dat een mug bijt, de ander beweert dat hij steekt. De mug heeft geen angel waarmee hij steekt en heeft ook geen tanden om mee te bijten. Muggen hebben een zuigsnuit in de vorm van een naald. Hiermee kunnen ze in de huid prikken. Ondanks dat het op steken lijkt, heet het bijten.

Dus: een mug bijt, veroorzaakt een wondje en zuigt vervolgens via de zuigsnuit het bloed op. Net als een soort rietje.

Een muggenbeet voorkomen met onderstaande vijf tips

In de zomermaanden zijn het de vrouwtjesmuggen die bijten. Dit doen ze omdat er belangrijke eiwitten in je bloed zitten. Juist die eiwitten hebben ze nodig bij de productie van eitjes. De mannetjes bijten niet, die leven van bloemennectar.

Het zijn dus voornamelijk de vrouwtjes die in je woning terechtkomen of je op het terras belagen. Overigens kunnen er ook mannetjes in je woning terechtkomen, maar dit is eerder toeval. Ze hebben hier in principe niks te zoeken.

Wil je een muggenbeet voorkomen? Lees onderstaande vijf tips goed door en pas het toe. Je zult merken dat je dan veel minder last van muggenbeten hebt.

Tip 1: horgaas voor je ramen en deuren

In het begin van dit artikel zag je al iets over horgaas, simpelweg omdat dit de beste methode is. Dit gaas is zo fijn dat muggen er niet doorheen kunnen. Je kunt een vast horraam maken dat eventueel uitneembaar is. Maar het is ook mogelijk om los horgaas aan te brengen dat je elk jaar vervangt.

Kijk ook goed naar buitendeuren, want dit is een goede binnenkomer voor muggen, vliegen en andere insecten. Wanneer de buitendeuren vaak openstaan, kun je beter een hordeur plaatsen.

Tip 2: gebruik een insectenlamp

Wanneer het niet lukt om alle muggen buiten te houden, moet je ervoor zorgen dat je ze vangt. Nog voordat ze je kunnen bijten. Plaats een insectenlamp op de slaapkamer, eentje in de woonkamer en misschien nog een kleintje op het terras.

Er zijn verschillende modellen insectenlampen maar ze werken allemaal met hetzelfde basisprincipe: blauw UV-licht. Muggen denken dat het UV-licht afkomstig is van de zon en vliegen hier naartoe. Vervolgens komen ze in aanraking met een elektrisch rooster of worden het apparaat ingezogen en belanden in een opvangbak.

Kijk welk model het beste bij je situatie past. Voor de slaapkamer kies je voor een stille insectenlamp. Heb je een grote woonkamer dan kun je het beste voor een groter model kiezen met elektrisch rooster. Ideaal om niet alleen muggen maar ook vliegen te vangen.

Tip 3: een ventilator plaatsen

Wist je dat muggen moeite hebben om bij een klein zuchtje wind te vliegen? Wanneer een ventilator richting je bed blaast dan komt geen mug bij je. De ventilator is dus een goed hulpmiddel om te voorkomen dat je een muggenbeet oploopt. Ook ideaal op het terras, en het zorgt ook nog eens voor een verkoelende luchtstroom.

Tip 4: DEET op de huid smeren

Wanneer je buiten rondloopt is het heel lastig om een muggenbeet te voorkomen. Daarom is het product DEET een aanrader. Smeer of spray dit op de huid en je merkt dat muggen op een afstand blijven. Neem dit altijd mee op vakantie, het werkt echt perfect.

Let op dat je altijd DEET 20% of hoger neemt. Wanneer de concentratie onder de 20% ligt dan werkt dit niet voldoende.

Tip 5: brand een kaars

Vaak zie je op de tuintafel of het terras een citronellakaars branden. Het zou tegen muggen helpen en dit klopt gedeeltelijk. Muggen kunnen niet goed tegen de rook of walm die van een kaars afkomt. Het maakt hierbij niet uit of je voor citronella, een ander geurtje of helemaal geen geur kiest. Het gaat zich om de rook, niet om de geur.

Brand nooit een kaars op de slaapkamer, ook geen wierook. Niet alleen is er een kans op brandgevaar, ook is al die rook en walm niet goed voor je slaapkwaliteit. Brand ook geen kaarsen of wierookstokjes wanneer je vogels hebt, die kunnen hier slecht tegen en kunnen er zelfs flink ziek van worden.

Dingen die absoluut niet helpten

Je komt heel veel onzinverhalen tegen waarmee je een muggenbeet kan voorkomen. Onderstaande dingen zijn niet effectief, kunnen niet bewezen worden of zijn echt de grootste onzin:

Lavendel in een sok en op de slaapkamer hangen. Het klopt dat de lavendelplant niet zo snel door dieren wordt aangevreten, dit heeft met de sterke geur te maken. Maar er zijn veel insecten die op lavendel afkomen. Dat moet ook wel, anders zou de plant zich niet kunnen vermenigvuldigen. Muggen kunnen door de geur van lavendel wat in de war raken, maar het is niet zo dat ze hierdoor afgeschrikt worden.

Mensen met zoet bloed worden eerder gebeten. Geen idee wat zoet bloed zou moeten zijn, maar muggen worden door je adem aangetrokken. Wanneer je meer koolstofdioxide uitstoot dan trek je ook wat sneller muggen aan. Voornamelijk mensen met overgewicht, zwangere vrouwen en lange mensen hebben hier last van.

Citroen en cintronella werkt niet tegen muggen. Een kaarsje aansteken wel, want de rook is niet prettig voor insecten. Ook een citroenplant neerzetten helpt niet, hoewel een plantje in je woonkamer of op je slaapkamer altijd gezellig is.

Knoflook of uien in je avondmaaltijd doen, dit zou tegen muggen werken. De grootste onzin! Al eet je 20 teentjes knoflook, muggen bijten je nog steeds. Al die knoflook houdt misschien wel Dracula op afstand (indien je hierin zou geloven).

Minder zweten. Alweer onzin, want een mug komt niet op de geur van zweet af maar op koolmonoxide die je uitademt. Mensen die niet zweten worden net zo vaak gestoken als de zweetkampioenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven