Een kip pijnloos slachten (diervriendelijk)

Kippen worden gehouden vanwege vlees en hun eieren. Sommige mensen slachten kippen zelf. Wanneer je dit niet durft kun je dit ook laten doen. Dit kan bij de poelier of een pluimveehouder die hier geen problemen mee heeft.

Op een diervriendelijke manier slachten

Wanneer het nodig is om een kip te slachten, is het belangrijk dat dit op een waardige en goede manier gebeurt. In dit artikel vind je een aantal methoden om diervriendelijk een kip te doden. Vind je het niet prettig om dit te lezen, dan is het beter om dit artikel te sluiten.

Eerst verdoven

Wettelijk gezien moeten kippen (hanen en hennen) eerst verdoofd worden voordat je ze slacht. Wanneer je geen ervaring hebt met het slachten, is het beter om dit van iemand met ervaring te leren. Ga niet zelf iets uitproberen.

Onthoofden als meest veilige manier

Je kunt een kip op verschillende manieren slachten. Wanneer je niet zeker weet of je het op de juiste manier doet, kun je het beste voor onthoofden kiezen. Je moet dit wel aandurven. Houd er rekening mee dat een kip na het onthoofden nog enige tijd rond blijft rennen (meestal enkele seconden). Dit komt omdat de spieren, zolang ze nog zuurstof hebben, aan het werk blijven. De kip zelf is al lang dood.

Gebruik een scherpe bijl, een slagersmes of een kapmes. Zorg dat het mes scherp genoeg is. Een bot mes geeft grote kans dat je de kip pijn doet of ernstig verwondt.

Het is het beste om de kip eerst te verdoven. Dit doe je met een slachtpistool of een schietmasker. Houd de loop van het slachtpistool tegen de kop van het dier aan. Richt hierbij net boven het oog. Wanneer je de trekker overhaalt wordt op hoge snelheid een metalen pinnetje afgeschoten. Hierdoor raakt de kip buiten westen en merkt hij niks van het slachten.

Wanneer de kip bewusteloos is, leg je hem met zijn kop op een houtblok. Trek aan de kop zodat de nek langer wordt. Hak de nek door op de plek waar de wervels tegen de hersenstam aan zitten. Wanneer je hierover twijfelt, voel dan eerst langs de onderkant van de schedel. Op de plek waar het wat zachter is, komen de wervels in contact met de hersenstam.

De kip zonder kop

In september 1945 dacht een boer zijn kip te slachten door hem te onthoofden. Om zoveel mogelijk vlees te behouden, besloot hij om net wat hoger te hakken. Nadat het hoofd eraf was gehakt, bleef de kip zonder kop rondrennen. De boer besloot het dier dood te laten gaan.

De volgende dag bleek de kip nog steeds te leven. Hij probeerde zelfs graan van de grond te pikken. Wat natuurlijk niet lukte. De boer besloot de arme vogel te helpen. Hij gooide wat water en graan in het gat dat een overblijfsel van de slokdarm was.

Een week later bleek de kip nog steeds te leven. De boer bracht de kip naar een universiteit. Daar bleek een stukje hersens en de halsslagader nog steeds intact zijn. Een bloedpropje voorkwam dat de kip doodbloedde. Ogen, oren en een snavel had het dier niet meer, maar verder werkte zijn lichaam nog perfect.

Het dier kreeg de naam Mike the Headless Chicken en zijn eigenaar reisde ermee rond om shows te geven. Het leverde de boer maandelijks $ 4500 op (nu ongeveer $ 50.000). Uiteindelijk is de kip in een graankorreltje gestikt. Hij heeft 18 maanden zonder kop geleefd.

De nek omdraaien

Een andere methode is de nek van de kip omdraaien. Wanneer je hier ervaring mee hebt en het aandurft, is dit de beste methode. Wel moet dit goed en snel gebeuren, anders doe je de kip pijn.

Het is belangrijk om de kip eerst bewusteloos te maken, gebruik hiervoor een slachtpistool. Sommigen draaien de nek om wanneer dier nog bij bewustzijn is, maar wettelijk gezien mag dit niet.

Houd de kip bij de poten vast waarbij deze omhoog wijzen. Sla eventueel je arm om het lichaam van de kip zodat hij niet met de vleugels kan klapperen.

Pak het bovenste deel van de nek vast. Doe dit op de plek waar de wervels tegen de hersenstam aankomen (zie hierboven). Buig de nek van het dier in een hoek van 90°, waarbij zijn achterhoofd richting zijn rug wijst. Zorg dat de snavel naar de grond gericht is.

Trek nu heel hard aan de nek van de kip en trek de nek vervolgens naar achteren, richting de rug. Als het goed is hoor je iets knappen of breken. Ondanks dat de kip dood is, zal hij nog even bewegen. Hierbij lijkt het alsof hij voor zijn leven vecht. Dit wordt veroorzaakt door de gevoelige zenuwuiteinden in de nek, die tijdelijk de spieren activeren.

Mocht de eerste poging mislukken, dan is het belangrijk om de nek omdraaien direct te herhalen.

De kip dood laten bloeden

Je kunt ook gebruik maken van een speciale trechter waarin je de kip ondersteboven stopt. Met zijn poten dus omhoog. Zijn kop komt via een opening aan de onderzijde naar buiten. Dankzij de trechter kan de kip zich niet bewegen en wordt hij rustiger.


Het voordeel van een slachttrechter is dat dit een diervriendelijke manier is om een kip te slachten. Ook raakt hierdoor het vlees minder beschadigd en zal veel smakelijker zijn.

Maak eerst de kip bewusteloos. Dit kan als hij al in de slachttrechter zit, maar je kunt het ook vooraf doen. Langs beide zijden van de nek lopen halsslagaders. Voel waar ze zitten. Neem een scherp mes en snijd de slagaders doormidden. In principe hoef je maar één slagader door te snijden, maar wanneer je dit prettig vindt kun je ze ook allebei doen. Hierdoor bloedt de kip eerder dood.

Houd er rekening mee dat ook nu de kip kan gaan bewegen. Hij voelt niks van het slachten omdat hij bewusteloos is, maar het kan wel even eng uitzien.

Om het proces te versnellen kun je de snavel van de kip openen en het lemmet van het mes in de snavel te steken. Duw de punt van het mes in de schedel. Hierdoor is de kip op slag dood.

Het vergassen van kippen

Binnen de industrie wordt ook gebruik gemaakt van het vergassen van kippen. Hiervoor heb je de juiste apparatuur nodig. De meeste hobbyfokkers hebben dit niet. Probeer de kip daarom niet hoe zelf te vergassen.

Tips

  • Verdoof het dier voordat je het slacht. De kop afhakken betekent namelijk niet dat de kip geen pijn voelt.
  • Binnen een minuut na de verdoving moet je de kip slachten.
  • Jonge kippen zijn slachtrijp wanneer ze tussen de 6 en 12 weken oud zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven