Sommige dieren zijn zeer indrukwekkend om als huisdier te houden. Een bijzondere soort is de koningsphyton. Deze wurgslang bereikt een lengte van 90 tot 120 cm. Sommige mannetjes kunnen zelfs 180 cm lang worden. Je koopt al een koningsphyton vanaf € 40, maar de prijs kan oplopen tot meer dan € 1000. Wil je de koningsphyton kweken, dan is het belangrijk om je hier goed op voor te bereiden.

Koningsphytons kopen
Je kunt alleen met deze wurgslang een kweken wanneer je een mannetje en een vrouwtje hebt. Het is aan te raden om een vrouwtje te kopen dat minimaal drie jaar oud is. Heb je al een vrouwtje, zorg dan dat ze minstens 1300 gram weegt. Dit brengt minder gezondheidsrisico’s met zich mee.
Het mannetje moet minimaal 12 maanden oud zijn en 700 gram (of meer) wegen. Wanneer je twijfelt, kun je zachtjes op de cloaca van het mannetje drukken. Wanneer hier een witte massa uitkomt is het mannetje geslachtsrijp.
Je koopt een koningsphyton bij een kweker of fokker, maar ze zijn ook in reptielen dierenwinkels verkrijgbaar. Het is belangrijk dat je gezonde slangen koopt. Let goed op de aanwezigheid van huidproblemen, slangenmijt of inwendige parasieten.
Is het veilig om met ze te kweken?
Ondanks dat het een stevige en gespierde wurgslang is, zal hij voor mensen niet giftig zijn. Over het algemeen heeft deze slang een rustig karakter. Maar wanneer hij zich bedreigd voelt dan hij wel bijten. De beet is pijnlijk maar niet dodelijk of gevaarlijk.
De koningsphyton is niet sterk genoeg om een mens te wurgen. Wel kan hij kleinere dieren wurgen, zoals een konijn of een kat. Houd hier rekening mee wanneer je koningsphytons kweekt. Wanneer een volwassen exemplaar weet te ontsnappen, kan hij zomaar een van je huisdieren wurgen.
Handleiding koningsphyton kweken
Mensen die ervaring hebben met het houden van terrariumdieren, kunnen prima met de koningsphyton kweken. Vooral omdat het rustige en niet agressieve slangen zijn. Natuurlijk is het belangrijk om te weten hoe je een koningsphyton moet verzorgen. Bij een goede zorg is het makkelijker om met ze te kweken.

Voortplanting van deze wurgslang
Wanneer de slang jonger is dan zes maanden oud, is het moeilijk om het geslacht te bepalen. Op basis van uiterlijke kenmerken kun je niet zeggen of het de mannetje of een vrouwtje is. Zijn de dieren ouder dan zes maanden, dan zie je het vaak aan de lengte en de bouw. Een vrouwtje is vaak wat groter en heeft een bredere bouw. Mannetjes zijn maximaal 1,20 meter lang en slanker.
Met een inwendig onderzoek is goed te bepalen of het om een mannetje of een vrouwtje gaat. Het is aan te raden om dit onderzoek door een deskundige uit te laten voeren.
De temperatuur en paring
De koningsphyton kweken lukt alleen wanneer je de temperatuur richting de 20 °C laten dalen. Dit moet gedurende 2-3 maanden. De warmste plek in het verblijf moet teruggedraaid worden naar 30 °C overdag. Maar de koudere plekken dus naar 20 °C.
Wanneer de slang stopt met eten, is dit een teken dat hij zich wil voortplanten. Koningsphytons leven normaal gesproken alleen. Maar in het seizoen van voortplanting gaan ze op zoek naar een partner. Dit is het moment om het mannetje en vrouwtje bij elkaar te zetten. Breng ondertussen de temperatuur in het verblijf weer omhoog, om aan te geven dat de ‘lente’ is aangebroken.
Laat de twee aan elkaar wennen. Soms proberen ze direct te paren en is dit succesvol. Zo niet, kun je ze beter na enkele dagen weer uit elkaar halen. Laat ze een paar dagen apart zitten en breng ze opnieuw samen.
Soms moet het mannetje gestimuleerd worden om te paren. Dit doe je door meerdere mannetjes bij elkaar te zetten. Dit hoeft slechts gedurende 20 minuten, meestal is dit voldoende om de interesse van het mannetje te wekken. Wanneer je hem nu bij het vrouwtje zet, is de kans groter dat hij wil paren.
Gevechten komen zelden voor
Wees niet bang om de slangen samen te zetten. Wanneer je het vrouwtje in het verblijf van het mannetje zet, gaat het in veel gevallen goed. Ze kunnen soms een beetje vechten, maar dit leidt zelden tot verwondingen.
Zo verloopt de paring
Het mannetje brengt zijn cloaca ter hoogte van die van het vrouwtje. Dit doet hij door met schokjes langs haar lichaam te bewegen. Zodra de cloaca’s elkaar raken, begint de paring. Dit kan enkele uren duren. In sommige gevallen blijven de slangen tot wel 48 uur aan elkaar zitten.
Wanneer de paring heel kort duurt, is de kans groot dat het op een mislukking uitloopt. Probeer het na enkele dagen nog eens.
Een zwangere koningsphyton
De dracht oftewel zwangerschap duurt 30 tot 140 dagen. In deze periode groeit het achterlijf van het vrouwtje. Het krijgt een bol uiterlijk. Op het einde van de zwangerschap is het mogelijk om de eieren van buitenaf te voelen.
Het is belangrijk om een zwangere koningsphyton niet op te tillen. Is dit toch nodig, doe dit dan heel voorzichtig. De eieren zijn namelijk erg kwetsbaar.
Houd er rekening mee dat gedurende de zwangerschap het vrouwtje niet of heel weinig eet.
Maak een legdoos voor het vrouwtje. Neem een bak en vul dit met vochtig mos of turfmolm. De bodembedekking moet vochtig zijn, maar mag zeker niet kletsnat worden gemaakt. Na gemiddeld 70 dagen zwangerschap zal het vrouwtje hier haar eitjes inleggen. Hierna wikkelt ze haar lichaam om de eitjes. Gemiddeld bestaat het legsel uit 6 tot 10 eieren.
Het uitbroeden van de eieren
In de natuur broedt het vrouwtje de eieren zelf uit. Dit kan tot wel drie maanden duren, maar soms iets meer dan 100 dagen. Het vrouwtje eet niets. Wanneer het een gezond vrouwtje is vormt dit geen probleem.
Om haar te helpen is het goed om de temperatuur in het terrarium tussen de 30 °C en 35 °C te houden. Breng de temperatuur ‘s nachts omlaag naar maximaal 25 °C.
Het is ook mogelijk om de eieren weg te halen en in een broedstoof te plaatsen. Hierbij is het belangrijk dat de temperatuur tussen de 30 en 32 graden Celsius ligt. In dit geval kunnen de eieren na ongeveer 50 dagen uitkomen.
Tijdens het uitbroeden van de eieren is het belangrijk om voor een goede temperatuur en luchtvochtigheid bezorgen. Maak gebruik van betrouwbare meetapparatuur.
De geboorte van de jongen koningsphytons
Zodra de jongen worden geboren, zijn ze zelfstandig. Dat is ook wel nodig want ze worden niet door hun moeder verzorgd. Het is beter om elke jonge koningsphyton in een aparte kweekbak te plaatsen. Maak een bodem van krantenpapier of keukenpapier en creëer een schuilplaats. Zorg ook voor een ondiep waterschaaltje.
Houd er rekening mee dat jonge koningsphytons de eerste dagen niks eten. Pas na hun eerste vervelling zijn ze aan voedsel toe. De jongen voer je pasgeboren muisjes. Elke vijf tot zeven dagen hebben ze voedsel nodig.
Tips
- Voordat je begint met kweken, doe je eerst onderzoek naar het gedrag, voortplanting en voeding van koningsphyton.
- Zorg voor een goed ingericht terrarium met de juiste temperatuur- en vochtigheidsniveaus.
- Koningsphytons hebben een paarseizoen dat in de koelere maanden plaatsvindt.
