Beste huismiddel tegen ratten

Ratten moet je niet in of rondom de woning willen hebben. Ze richten een hoop knaagschade aan maar verspreiden ook ziektes. Vooral voor ouderen of mensen met een verzwakt immuunsysteem kan dit gevaarlijk zijn. Ratten bestrijden kan met verschillende middelen. Nadeel is dat je dan vaak chemische producten in moet zetten. Daarom bespreek ik in dit artikel het beste huismiddel tegen ratten.

Een rattenplaag

Zie je een enkele rat in de woning of de tuin rondgelopen? Vaak denk je dat het dan wel meevalt. Maar pas op, ratten leven zelden alleen. Daar waar je één rat tegenkomt leven erg ongetwijfeld meerdere. Een rattenfamilie kan al snel uit tientallen exemplaren bestaan.

[do_widget id=custom_html-45]

Hoe snel planten ratten zich voort?

Schrik niet maar een koppeltje ratten kan in een jaar tijd voor wel 2000 nakomelingen zorgen. In de praktijk komt het zelden zo ver, veel jonge ratten redden de volwassenheid niet. Toch moet je weten dat een vrouwtjesrat om de 4-6 weken gedekt kan worden. Na ongeveer 22 dagen zwangerschap worden er tussen de 5 en 20 jonkies geboren. Die jongen zijn na zes weken geslachtsrijp en kunnen ook weer veel nakomelingen zorgen.

Ratten in huis herkennen

Voordat ik je het beste huismiddel tegen ratten zien hoe je natuurlijk wel eerst weten of je met een rattenplaag te maken hebt. De kans dat je overdag een rat ziet lopen is vrij klein. Het zijn namelijk echte nachtdieren, maar ze kunnen ook in schemerlicht al tevoorschijn komen.

Soms hoor je de ratten ‘s nachts scharrelen. Bijvoorbeeld op zolder, in de keuken of de woonkamer. De makkelijkste manier om ratten in huis te herkennen is door te zoeken naar rattenkeutels. Een rattenkeutel is ongeveer een centimeter groot en bruin van kleur. Verse rattenkeutels zijn zacht en plakkerig. Wanneer de keutels opdrogen worden ze hard en plakken niet meer.

Een andere indicatie voor ratten in huis is de aanwezigheid van buiksmeer. Ratten verspreiden urinesporen met hun buik. Dit buiksmeer vind je vooral langs de randen en wanden. Daarnaast tref je knaagschade aan, vooral aan meubels of kabels. In de tuin kan er een gat in de grond aanwezig zijn, dit duidt op een rattenhol. Terwijl je op zolder vaak een rattennest kunt vinden, bestaande uit verscheurd textiel en papier.

Beste huismiddel tegen ratten

Ratten kun je goed met rattengif bestrijden. Niet iedereen wil dit omdat het ook gevaar kan opleveren voor kleine kinderen aan andere huisdieren. Probeer je het liever eerst met een huismiddel? Dat is altijd een optie. Mocht het huismiddel niet werken, dan is het wel belangrijk dat je de rattenbestrijding op een andere manier aanpakt. Laat ratten niet te lang in of rondom de woning rondlopen.

Hieronder vind je vijf keer het beste huismiddel tegen ratten.

1. Gips met cacaopoeder

Ratten komen op de geur van chocolade af, en daar kun je handig gebruik van maken. Neem een eetlepel gips en meng dit met een eetlepel cacaopoeder. Strooi dit mengsel in de buurt waar ratten lopen. Zorg ervoor dat het mengsel niet vochtig wordt. In het maag-darmkanaal van de rat zal het gipsmengsel verharden. Hierdoor blokkeert het spijsverteringskanaal en sterft de rat.

2. Uien of knoflook

Vind je het zielig om ratten via bovenstaande methode te doden? Je kunt ook uien of knoflook neerleggen. Dit soort middelen verstoort de natuurlijke geursignalen van de rat. Hierdoor kunnen ze hun route en territorium niet meer bepalen. Ratten verdwijnen naar een andere plek.

Bedenk wel dat je hiermee het probleem niet oplost maar slechts verplaatst. De kans is groot dat de ratten naar een andere ruimte in je woning vertrekken of bij de buren terechtkomen. Dit gun je natuurlijk niemand, tenzij je in oorlog met je buurman bent.

3. Ammonia spray

Ratten verspreiden de geur van hun urine. In de urine zit ammoniak, zo zetten ze geursporen uit. Door gebruik te maken van een ammonia spray zet je een ander geurspoor uit. Ratten denken dat dit spoor misschien wel van een roofdier afkomstig is. Dit schrikt ratten ontzettend af waarna ze vertrekken.

Ammonia spray maak je eenvoudig zelf. Neem een plantenspuit en meng hier gelijke delen ammonia en water in. Goed sproeien in de omgeving waar je ratten tegenkomt. Houd er wel rekening mee dat ammoniak niet goed is voor hout, natuursteen en andere kwetsbare materialen.

4. Ultrasonische ratten verjager

Ongedierte waaronder ratten bestrijden kan prima met een ultrasone verjager. Het werkt tegen ratten en muizen maar ook tegen insecten. Uit praktijk blijkt dat het vooral effectief tegen ratten en muizen is. Dit apparaatje produceert een hoog geluid dat wij mensen niet kunnen horen. Dieren horen dit wel en vinden dit zeer hinderlijk. Na ongeveer een week vertrekt het ongedierte.

Niet gebruiken in ruimtes met huisdieren waaronder honden of katten, knaagdieren, konijnen of vogels. Plaats het apparaat ongeveer 30 cm boven de grond. Een enkel apparaatje is geschikt voor een oppervlakte van ongeveer 100 m². Je hoeft hem alleen maar op het stopcontact aan te sluiten en de rest gaat vanzelf.

Bekijk ultrasonische ratten verjager

5. Diervriendelijke rattenval

Nog eens het beste huismiddel tegen ratten: de diervriendelijke rattenval. Ontzettend effectief en je laat de rat in de vrije natuur los. Doe in de rattenval wat voedsel. Pindakaas werkt altijd goed, dit ruikt sterk en trekt ratten aan. Plaats de geopende rattenval altijd langs een wand. Dit komt omdat ratten de veiligheid van wanden opzoeken.

Wanneer je ratten in huis hebt is de kans heel groot dat je de volgende dag al een rat gevangen hebt. Wanneer je de rat loslaat, doe je dit altijd in de vrije natuur en niet in de buurt van woningen. Je zal de val gedurende enkele weken moeten plaatsen. Net zolang totdat je geen enkele rat meer vangt. Een rattenval is ook geschikt voor het vangen van muizen.

Naar diervriendelijke rattenval

6. Laurierblaadjes of kruidnagel

Een ander veel gebruikt huismiddel tegen ratten is de kruidnagel of laurierblaadjes. Verspreid dit in de omgeving waar ratten veel komen. De kruidige geur zou ratten moeten verjagen.

7. Pepermuntolie

Als laatste in het overzicht beste huismiddel tegen ratten bespreek ik ook nog even de pepermuntolie. Ratten kunnen niet goed tegen de sterke lucht van pepermunt. Besprenkel wat onverdunde pepermuntolie in de omgeving waar ratten lopen.

Werkt het beste huismiddel tegen ratten ook echt?

Veel huismiddeltjes tegen ratten werken helaas niet effectief genoeg. Alleen de diervriendelijke rattenval en de ultrasonische rattenverjager zijn effectief gebleken. De rest van de middelen werkt matig. Het is natuurlijk altijd het proberen waard, maar blijf in de gaten houden of ratten ook echt vertrekken.

Schuiven naar boven