Parkiet soort: welke parkiet past bij mij?

Wil je een parkiet als huisdier? Er zijn meer dan 120 parkietsoorten. Hierdoor is het niet eenvoudig om een keuze te maken. Gelukkig kan ik je hierbij helpen. In deze blogposts vind je namelijk de 7 meest voorkomende parkieten die als huisdier gehouden worden. Bekijk per parkiet soort meer over het uiterlijk, karakter, verzorging en natuurlijk de voor- en nadelen.

De keuze voor een parkiet

Bij een parkiet wordt vaak aan een grasparkiet gedacht. Dit is inderdaad de meest gehouden parkiet soort. Er zijn echter nog veel meer parkieten, van mooi en groot tot klein of juist hartstikke tam. Je hebt ze dus in allerlei soorten en maten.

[do_widget id=custom_html-14]

Voordat je een parkiet aanschaft zijn er een aantal dingen doet die je moet weten. Ten eerste behoort de parkiet tot de kromsnavels en de papegaaienfamilie. De meeste parkieten leven oorspronkelijk in Australië. Ze worden al decennialang gekweekt aan als kooivogel of volièrevogel gehouden. Parkieten zijn zeer sociaal, hierdoor zullen ze toch zeker met z’n tweetjes moeten leven. Houd je een parkiet alleen dan heeft hij ontzettend veel aandacht nodig.

De grasparkiet

  • Lengte: 18-24 cm
  • Gewicht: 30-40 g
  • Levensverwachting: 15-20 jaar

Je treft ze massaal in Australië in het wild aan: de grasparkiet. Ook komen ze in onder andere Japan en Korea voor. Het gaat hier om zeer sociale vogels die het liefst in groepen leven. Grasparkieten komen in verschillende kleuren voor waaronder blauw, groen, geel en wit. Volwassen mannetjes hebben blauwe neusdoppen, bij vrouwtjes zijn die grijsachtig van kleur.

Huisvesting

Het is aan te raden om twee grasparkieten in een kooi te houden. Heb je een volière met grasparkieten, zorg er dan voor dat er nooit meer vrouwtjes dan mannetjes aanwezig zijn. De vrouwtjes kunnen namelijk om de mannetjes gaan vechten.

Bekijk parkietenkooien

Grasparkieten zijn klimmers, daarom moet de kooi horizontale spijlen hebben. Ook hebben ze voldoende speelgoed nodig. Zet de kooi nooit in de volle zon maar ook niet op de tocht. Deze parkiet soort vindt het fijn om dagelijks de vleugels te kunnen strekken. Zorg dus voor een ruime volière of laat de parkiet dagelijks uit de kooi. Voedsel bestaat uit gemengde granen, ook wel verkrijgbaar als grasparkieten voer. Daarnaast kun je bijvoeren met groente, fruit en eivoer.

Karakter

De grasparkiet is makkelijk tam te krijgen. Sommige mannetjes leren praten of kunnen deuntjes nafluiten. Opvallend is dat de vogel hierbij de klank of stem van de eigenaar aanneemt.

De Engelse grasparkiet

  • Lengte: 20-28 cm
  • Gewicht: 35-45 g
  • Levensverwachting: 15-20 jaar

Deze kweekvorm is ontstaan vanuit de normale grasparkiet. De Engelse grasparkiet heeft meer bevedering en ziet er hierdoor wat groter en zwaarder uit. Over het algemeen is een Engelse grasparkiet rustiger dan een gewone grasparkiet. De verzorging blijft hetzelfde.

Australische koningsparkiet

  • Lengte: 41-44 cm
  • Gewicht: 200-250 g
  • Levensverwachting: 18-24 jaar

Een opvallende parkietsoort, hij is namelijk rood met groen en blauw gekleurd. Hierbij zijn de vleugels donkergroen met een opvallend lichtgroene band. De kop, buik en borst is roodgekleurd. De staart is juist weer donkerblauw. De Koningsparkiet leeft oorspronkelijk in Australië, met name in het regenwoud of in andere beboste gebieden.

Huisvesting

Ook deze parkiet wordt het liefst in paartjes (in een kooi) of met meerdere (in een volière) gehouden. De kooi heeft hierbij horizontale spijlen, zodat de vogel kan klimmen. Kies bij voorkeur voor een ruime papegaaienkooi waarbij de tralies niet al te ver uit elkaar staan. Houd je een koningsparkiet alleen dan moet je hier dagelijks aandacht aan besteden.

Koningsparkieten eten zaadmengsels, eivoer en af en toe meelwormen. Je kunt ze ook dagelijks wat fruit of groen voorgeven. Vergeet zeker geen maagkiezel of grit toe te voegen, dit is belangrijk voor een gezonde spijsvertering.

Karakter

Koningsparkieten zijn sociaal en aanhankelijk, mits ze ook goed zijn opgevoed. Een koningsparkiet zal vrij goed leren praten, maar je moet hier natuurlijk wel aandacht aan besteden. Over het algemeen zijn het de mannetjes die leren praten of geluiden nabootsen.

Bergparkiet of regentparkiet

  • Lengte: 37-42 cm
  • Gewicht: 180-220 g
  • Levensverwachting: 10-15 jaar

Ook de bergparkiet komt oorspronkelijk uit Australië. De mannetjes zijn vaak geel van kleur waarbij de rug juist weer groenig van kleur is. Vrouwtjes vertonen die groene kleur veel meer over hun lichaam en kop. Het mannetje is ook herkenbaar aan zijn rode snavel, iets dat er bij het vrouwtje lichter uitziet.

Huisvesting

Een ruime parkietenkooi of papegaaienkooi, liefst met afwisselende speeltjes. Plaats net als bij alle andere vogels de kooi uit de tocht en direct zonlicht. Voer een zaadmengsel voor grote parkieten en wissel dit af met groente, fruit, eivoer en af en toe meelwormen. Vergeet zeker geen maagkiezel of grit aan te bieden.

Naar papegaaienkooien

Karakter

Een ander bergparkiet kan leren praten. Dit doen ze ook nog eens redelijk goed en klinkt een beetje als een pratende papegaai.

Bourkes parkiet

  • Lengte: 18-22,5 cm
  • Gewicht: 40-45 g
  • Levensverwachting: 20-25 jaar

Deze parkiet soort is ook aardig populair. Hij komt inheems in Australië voor maar leeft ook al jarenlang als kooivogel of volièrevogel. Het lichaam is zachtbruin van kleur waarbij de borst een rode schijn heeft. Opvallend is de witte oogring waaraan je de bourkes parkiet herkent. Mannetjes zijn wat groter en hebben een bredere kop dan de vrouwtjes. Ook hebben de mannetjes blauwe veertjes op hun kop, iets dat je bij vrouwtjes niet ziet.

Huisvesting

Kies voor een ruime kooi of volière. Bourkes parkieten leven bij voorkeur in paartjes of met meerdere soortgenoten. Ze kunnen ook prima samen met andere grote parkieten. Ze voeden zich met zaden. Kies bij voorkeur voor een zaadmengsel dat bedoeld is voor agaporniden (dwergpapegaaien). Aanvullen met groente, fruit, maagkiezel en grit.

Karakter

Dit is een van de weinige parkietensoorten die niet zal leren praten. Wel zijn het ideale huisdieren want ze zijn zeer zachtaardig en lief. Ook zijn ze zeer intelligent. Je zult merken dat een bourkes parkiet ook zeer rustig is, laat hem dagelijks twee tot drie uur buiten de kooi.

Halsbandparkiet

  • Lengte: 40-42 cm
  • Lichaamsgewicht: 200-250 g
  • Levensverwachting: 18-20 jaar

Hij komt oorspronkelijk uit Zuid-Azië en Afrika maar leeft tegenwoordig ook in Nederland in het wild. Allemaal te danken aan ontsnapte of vrijgelaten volièrevogels. De halsbandparkiet is een opvallende parkiet soort met een lange puntige staart. Hierdoor wordt hij wel eens met de valkparkiet verward.

Deze parkiet soort heeft als wildvorm de kleur groen. Doorkweek tref je ze ook in andere kleuren aan. Mannetjes hebben een zwarte band rond de nek. Bij vrouwtjes is deze band nauwelijks zichtbaar.

Huisvesting

Het zijn sociale vogels die elkaars gezelschap opzoeken. Kies daarom voor minimaal twee halsbandparkieten of schenk veel aandacht aan je huisdier. Zorg voor een voldoende ruime kooi en laat de parkiet dagelijks in huis losvliegen. Je kunt natuurlijk ook voor een mooie volière gaan.

Karakter

Halsbandparkieten kunnen ontzettend goed leren praten. Daarnaast zijn ze aanhankelijk en knuffelig. Neem je hem van jongs af aan in huis dan wordt deze parkiet soort ontzettend tam.

Prachtrosella

  • Lengte: 29-33 cm
  • Gewicht: 90-120 g
  • Levensverwachting: 25-30 jaar

Als laatste in het rijtje parkiet soorten bespreek ik nog de prachtrosella. Dit is een bonte vogel met een opvallend rode kop en borst. Ook het stuitje is roodgekleurd. De vleugels en staart hebben juist weer een blauwgroene kleur. Vrouwtjes herken je aan hun wat doffe kleuren. Deze vogel komt oorspronkelijk in Australië voor.

Huisvesting

Ook nu weer zorg je voor een ruime kooi. Verder voer je een zaadmengsel voor grote parkieten. Wissel dit af met onkruidzaden, vruchten en af en toe wat groenten. Ook eivoer en meelwormen wordt met smaak opgegeten.

Karakter

Het karakter van de prachtrosella aardig fel zijn. Daarom moet je niet zomaar twee van deze parkieten bij elkaar zetten maar goed bekijken of ze elkaar verdragen. Houd er rekening mee dat de prachtrossella bij een onjuiste opvoeding of te weinig aandacht ook agressief kan worden. Het is dus zeker geen parkiet soort voor beginners. Deze vogel kan goed fluiten en soms wat woordjes leren praten. Hij houdt van aandacht maar minder van knuffelen.

Overige parkietsoorten

Dat waren natuurlijk niet alle parkiet soorten die als huisdier worden gehouden. Overige soorten zijn de roodrugparkiet, turquoisineparkiet, elegantparkiet, grote alexanderparkiet, monniksparkiet en de barnardparkiet. Minder bekende soorten zijn de barrabandparkiet, switftparkiet en de pruimkopparkiet. Voor beginners zijn deze parkietsoorten wat minder geschikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven