Kan een vogel vliegen zonder staart?

Hoe sneu het ook is, een vogel kan zijn staart kwijtraken. Bijvoorbeeld door een roofdier, omdat het klem zit. Kan een vogel vliegen zonder staart? De vleugels dienen als motor, de staart als roer (stuur) en rem. Je kunt je voorstellen dat het zonder staart best lastig is om veilig te vliegen. Bovendien is die landing ook niet helemaal perfect uit te voeren.

De staart voor stabiliteit

Net als bij elk dier is een vogel goed in balans. Dit is mede aan de staart danken. Eigenlijk zorgt de staart voor contragewicht, zodat de vogel niet omkiept. Maar er is meer, want die staart is ook heel belangrijk tijdens het vliegen. Het biedt stabiliteit tijdens de vlucht.

[do_widget id=custom_html-51]

Sturen en remmen met de staart

Kan een vogel vliegen zonder staart? Nauwelijks, want de staart is om twee redenen belangrijk:

 • Als stuur
 • Om te remmen

Wanneer een vogel uitwijkt naar rechts zal de staart iets naar links bewegen. Hierbij werkt de staart als een roer en zorgt dus voor de juiste balans in bochten. Wanneer een vogel afremt zal hij zijn staartveren spreiden. Doet de vogel dit niet, dan glijdt hij te ver door. Uiteindelijk stopt de vogel wel maar botst waarschijnlijk voortijdig ergens tegenaan.

Dus: een vogel kan tóch vliegen zonder staart

Wanneer je de informatie hierboven leest is het wel duidelijk dat een vogel moeilijk kan vliegen zonder staart. Toch wil dit niet zeggen dat hij helemaal niet kan vliegen. Om te vliegen heeft de vogel namelijk vleugels nodig, en die heeft hij nog. Je zult dan ook merken dat de vogel moeite heeft met wendingen en landingen. Maar vliegen, dat kan hij nog gewoon. Gelukkig maar.

Dit is waarom een vogel zo snel staartveren verliest

Een kat grijpt een vogel en houdt hem bij zijn staart vast. Voordat je het weet ontsnapt de vogel, zijn staartveren achterlatend. De kat heeft dan alleen nog wat veren vast. Hoe kan een vogel op deze manier ontsnappen?

Feitelijk is dit een natuurlijk afweermechanisme. Wanneer een vogel in nood is kan hij zijn veren loslaten. Dit noem je ook wel schrikrui. De veren uit de staart, vleugels of op de rug laten massaal los. Op deze manier weet de vogel te ontsnappen.

Groeien staartveren meer aan?

Gelukkig voor de vogel groeien alle staartveren gewoon meer aan. Vaak duurt dit 4-6 weken. Na deze periode zijn de staartveren weer lang genoeg om normaal te functioneren. Dit geldt ook voor vleugelpennen, dat zijn die lange veren uit de vleugels. Wanneer deze uitvallen dan hebben ze 4-5 weken nodig voordat ze volledig zijn aangegroeid.

Tip: bekijk volières voor binnen

Veren uitgevallen en bloed

Soms vallen veren uit en zie je wat bloed op de huid van de vogel of op de veertjes zitten. De ene keer gebeurt dit het wel, de andere keer niet. Het gaat hier dan zeer waarschijnlijk om een bloedpen die is uitgevallen. Dit is een nieuwe pen die nog in de groei is. Bloedpennen hebben een dikkere schacht en zijn gevuld met bloed.

Wanneer een bloedpen uitvalt dan merk je dus altijd bloed op de pen en op de huid of veertjes van de vogel op. Je hoeft hier feitelijk niets aan te doen, ook dit groeit gewoon weer aan.

Vogel verliest staartveren: de oorzaken

Vogels zijn regelmatig in de rui. Hierbij worden niet alleen de donsveertjes maar ook de staartveren en de vleugelveren vervangen. Dit gebeurt altijd asymmetrisch. Dit betekent dat de veren niet in één keer worden vervangen. Op deze manier kan de vogel blijven vliegen.

Een vogel verliest staartveren en dit is meer dan normaal? Dit kan een aantal oorzaken hebben. Hieronder de meest voorkomende oorzaken.

De rui

Allereerst de meest voorkomende oorzaken: de rui. Hierboven heb ik er al wat over verteld. Wat is de rui precies? Dit is het vernieuwen van het verenkleed. Elk dier vervelt, verhaart of gaat in de rui. Mensen vernieuwen huidcellen, honden of paarden krijgen regelmatig een nieuwe vacht en een slang werpt zijn hele huid in één keer af.

Vogels ruien over het algemeen twee keer per jaar. Tussendoor kunnen ze ook nog wat veertjes verliezen maar dit is minimaal.

Schrikrui

Ook dit heb ik eerder besproken: de schrikrui. Hierbij verliest de vogel in één keer veel staartveren of vleugelpennen. Dit gebeurt wanneer de vogel in nood is of ernstig schrikt.

Kruipersziekte

De kruipersziekte wordt ook wel Franse rui genoemd. Dit is een aandoening die bij verschillende vogelsoorten waaronder parkieten en papegaaien voorkomt. De veroorzaker is het aviair polyoma-virus (APV). Het virus veroorzaakt vooral bij jonge vogels ernstige ziekte of sterfte. Volwassen vogels kunnen drager zijn van het virus zonder symptomen te hebben.

Symptomen van de kruipersziekte zijn sufheid, een dikke buik, diarree en moeilijke ademhaling. Daarnaast ontwikkelen de vleugel- en staartpennen zich slecht of ontbreken helemaal. Onder nestjongen is eg een hoog sterftepercentage.

Bekijk gezondheidsmiddelen voor vogels

Bek-verenrot

Verliest een vogel veel staartveren? Dit zou ook op bek-verenrot kunnen duiden. Een andere benaming is veer- en snavelrot. Deze ziekte komt voornamelijk onder papegaaien, ara’s, kaketoes en grote parkieten voor. De veroorzaker is een virus die makkelijk onder vogels wordt verspreid. Met name jonge vogels zijn ontzettend gevoelig voor dit virus.

Wanneer het virus in het bloed zit dan veroorzaakt het weinig symptomen. Het virus kan ook in de veerfollikels zitten. In dit geval ontstaat er slecht verenpak. Typische symptomen zijn veren die veel uitvallen, aangetaste uiteinde van de veren (alsof er aan gebeten is) en veren met aan de schacht een zichtbare oude bloeding. Soms tast het virus de snavel aan, deze brokkelt dan af of kan zelfs afbreken. In dit geval spreek je van snavelrot.

Bijkomende symptomen zijn gewichtsverlies, minder goed eten en een verminderde activiteit. Ook vertoont de vogel een dunne groene ontlasting. Met dit soort vogels mag zeker niet gekweekt worden. De meeste vogels sterven aan een bijkomende schimmelinfectie.

8 gedachten over “Kan een vogel vliegen zonder staart?

 1. Hallo,
  Wij hebben een grijze valkparkiet van ongeveer 5 maanden oud. Toen we haar kochten was haar grote staartveren krom wij dachten dat het kwam omdat ze het uit het nest kwam, maar haar staart veren vallen steeds spontaan uit staan alle kanten op behalven netjes naar beneden je ziet dat ze echt los zitten. Ze eet goed is erg speels het enige wat ze doet is dat ze iedere keer naar beneden valt in haar kooi, toe we haar kochten waren ook haar vleugels gekortwiekt zodat ze sneller tam gemaakt kon worden (dit was niet ons idee laat ik ook niet meer doen) dus wij dachten in het begin ze kan niet vliegen door haar vleugels. waar kan dit door komen ze krijgt ook al multi vitamine door haar water.

  1. Hier zijn enkele mogelijke redenen voor het probleem:

   Rui (vervanging van veren): Valkparkieten ondergaan regelmatig rui, waarbij oude veren worden vervangen door nieuwe. Tijdens de rui kan het voorkomen dat staartveren los zitten en uitvallen. Normaal gesproken zou dit proces geleidelijk moeten verlopen en moeten er nieuwe gezonde veren teruggroeien.

   Stress of verveling: Als een valkparkiet gestrest is of zich verveelt, kan dit invloed hebben op haar gezondheid, inclusief de kwaliteit van de veren. Zorg ervoor dat de kooi groot genoeg is en dat ze voldoende speelgoed en afleiding heeft om zich bezig te houden.

   Verkeerde voeding: Ondervoeding of een onevenwichtige voeding kan de gezondheid van de vogel beïnvloeden, inclusief de kwaliteit van de veren. Zorg ervoor dat jullie valkparkiet een uitgebalanceerd dieet krijgt dat geschikt is voor valkparkieten, met een mix van zaden, pellets, groenten en fruit.

   Parasieten of ziekte: Parasieten of bepaalde ziekten kunnen ook invloed hebben op de veren van een valkparkiet. Als de vogel andere symptomen vertoont, zoals gewichtsverlies, veranderingen in gedrag of verminderde eetlust, is het belangrijk om een dierenarts te raadplegen.

   Onjuiste vleugelkortwieking: Als de vleugels van de valkparkiet onjuist zijn gekortwiekt, kan dit problemen veroorzaken bij het vliegen en de balans. Onjuiste kortwieken kan schade toebrengen aan de vleugels, waardoor de veerstructuur verzwakt.

 2. Hoi ik heb een grijze duif gevonden zonder staart verder lijkt die gezond maar hij heeft wel moeite met springen wat moet ik doen.ik wil niet dat katten of andere dieren heb grijpen dus ik heb hem in doos gedaan met water en betje eten

  1. Je kunt kijken of een duivenhouder in de buurt hem op wil vangen. Draagt hij een ringetje, dan kan die ook bekijken van wie hij is. Maar een wilde duif wordt niet zomaar geaccepteerd, je zou dan een vogelopvang kunnen bellen.

 3. Wij hebben hier een jong volwassen ekster zonder staart, gek gezicht! Hij/zij vliegt er al een jaar mee rond, dus waarschijnlijk groeit hij niet meer aan. Het landen gaat een beetje onbeholpen, maar vliegen prima. De veren die er wel zitten, lijken misvormd dus zou het ook aangeboren kunnen zijn?

  1. Zou kunnen. Maar het kan ook dat hij ooit gegrepen is en de veren heeft losgelaten. Meestal groeit dit weer aan maar soms is er een beschadiging ontstaan waardoor het niet meer zoals vanouds wordt. De ekster redt zich er prima mee.

 4. Ik heb regelmatig een tortelduif in de tuin te gast waarvan ik dacht dat het een jong was, want het heeft geen staart.
  Het vliegt wél en komt hier eten.
  Nu zag ik vanmorgen ’n jong, duidelijk vanwege de kop en donkere snavel.
  Kan ’t zijn dat de staartloze dan tóch ’n volwassen exemplaar is?
  Ik heb er een foto van kunnen maken.

  1. Dat is goed mogelijk, soms raken ze de staart kwijt door een kat. Vogels laten hun veren bij gevaar heel makkelijk los.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven