Tam maken parkiet: nuttige tips

Wil je een parkiet tam maken? Bij jonge vogels lukt dit beter dan bij volwassen parkieten. Wat natuurlijk niet betekent dat je volwassen parkieten nooit meer tam krijgt, het duurt alleen wat langer. In dit artikel uitleg over: ‘tam maken parkiet’ inclusief wat handige trucjes en nuttige tips.

Geen enkele vogel is van nature tam

Vogels zijn prooidieren en mensen zijn roofdieren. Het is dan ook logisch dat vogels van nature bang van ons zijn. Die angst is aangeboren. Wanneer je hier niets mee doet zal de parkiet zijn hele leven op zijn hoede blijven. Met het tam maken van een parkiet leer je de vogel dat het van mensen niets te vrezen heeft.

[do_widget id=custom_html-14]

Wanneer een jong parkietje nog niet is uitgevlogen is deze heel makkelijk tam te maken. Helaas houden veel kwekers zich hier niet mee bezig. Wanneer je een jonge parkiet koopt is deze toch al snel tussen de 8 en 10 weken oud. Niet aan mensenhanden gewend dus er is nog veel werk aan de winkel.

Tam maken parkiet: zo doe je dat

Voor het tam maken van een parkiet heb je vooral veel geduld en iets lekkers nodig. Trosgierst werkt ontzettend goed, de meeste parkieten zijn hier tam mee te krijgen.

Hoe lang duurt het voordat een parkiet tam is? Dit hangt heel erg van het karakter van de vogel af. Wanneer je meerdere parkieten hebt zul je merken dat ze allemaal een eigen karakter hebben en ook op hun eigen tempo tam worden. Sommige parkieten zijn binnen vijf dagen tam, anderen hebben hier 2-3 weken voor nodig.

Een volwassen parkiet tam maken? Dit heeft vaak meer tijd nodig, gemiddeld tussen de drie en zes weken. Houd er ook rekening mee dat een net tamme parkiet altijd een terugval kan krijgen waarbij hij ineens weer angst vertoont.

Hieronder het stappenplan voor het tam maken van een parkiet. Dit geldt dus voor alle parkietensoorten waaronder de grasparkiet, koningsparkiet, halsbandparkiet en nog veel meer. Ondanks dat valkparkieten hier niet onder vallen (het zijn kaketoes) maak je deze ook op dezelfde manier tam.

1. Laat de vogel wennen

Net een parkiet gekocht? Laat de vogel de eerste dag aan zijn nieuwe omgeving en kooi wennen. Dit betekent dat je de parkiet de eerste 24 uur met rust laat. Zo kan het parkietje bekijken wat er allemaal in zijn omgeving gebeurt, hoe zijn nieuwe verblijf eruitziet en welke geluiden hij om zich heen hoort.

Ga in de eerste 24 uur nog niet te dicht bij de kooi staan. Negeren is het beste, zorg er uiteraard wel voor dat er voer en water aanwezig is. Schrik er niet van wanneer de parkiet de eerste dag nog niks eet, dat is heel normaal.

2. De hand door de kooi

Na de eerste 24 uur loop je rustig op de kooi af en maakt deze net zo rustig open. Een bange parkiet zal wild door de kooi fladderen. Steek je hand heel rustig een klein stukje in de kooi en laat deze hier stil hangen. Beweeg de hand vooral niet naar de parkiet toe!

Blijf net zo lang met je hand stil in de kooi staan totdat de parkiet niet meer wild heen en weer fladdert. Dit kan 1 minuut maar ook wel 10 minuten duren. Zodra de parkiet niet meer wild fladdert trek je de hand rustig terug, sluit het deurtje en loopt van de kooi weg. Dit proces herhaal je 3-5 keer per dag, net zolang totdat de parkiet helemaal niet meer reageert wanneer je de hand in de kooi steekt.

3. Hand richting de parkiet

Tam maken parkiet: wanneer deze niet meer reageert op de hand in de kooi ben je toe aan de volgende stap. Beweeg de hand nu langzaam richting de parkiet. Stop op het punt waarop de parkiet nerveus wordt. Dit zie je doordat hij zich lang maakt, heen en weer wiegt of wegspringt. Dat wegspringen moet je zien te voorkomen, daarom stop je op het juiste punt.

Ook dit herhaal je 3-5 keer per dag, net zolang totdat de parkiet accepteert dat de hand richting hem beweegt. Probeer de parkiet niet aan te raken, hiermee verlies je zijn vertrouwen.

4. Tam maken parkiet: trosgierst

Voor deze stap heb je trosgierst nodig. Nagenoeg alle parkieten, valkparkieten en andere vogels zijn hier dol op. Trosgierst bestel je online of koop je in de dierenwinkel.

Bekijk trosgierst

Neem een stukje trosgierst van zeker 10 cm lengte en houd dit aan één uiteinde vast. Beweeg het andere uiteinde richting de parkiet tot vlak voor zijn snaveltje. De kans is groot dat de parkiet aanvalt en in de trosgierst bijt. Geen probleem, zo ontdekt hij gelijk dat het om iets lekkers gaat.

Vliegt de parkiet van de trosgierst weg, blijf dan richting het diertje bewegen. Wanneer de parkiet echt angstig is dan ben je met de vorige stap te snel geweest.

5. Knabbelen aan trosgierst

Na een tijdje zal de parkiet aan de trosgierst gaan knabbelen. Houd hierbij je hand stil en trek de trosgierst na enkele hapjes weer weg. Ook dit herhaal je enkele malen per dag. Wanneer de parkiet direct de trosgierst aanneemt kun je door naar de volgende stap.

Eet het parkietje helemaal niet van de trosgierst? Haal dan overdag het voerbakje weg. Dit klinkt een beetje gemeen maar een parkiet met honger zal sneller iets van je aannemen. Zorg er wel voor dat de parkiet ‘s morgens en ‘s avonds zijn normale voer kan eten! Trosgierst is namelijk vet en dient niet als hoofdvoer.

[do_widget id=custom_html-15]

6. Je vinger ertussen

Nu is het belangrijk om de trosgierst wat verder van je parkiet af te houden en de vinger tussen parkiet en trosgierst te doen. Het is eigenlijk heel praktisch om trosgierst tussen pink en ringvinger vast te houden en je wijsvinger gestrekt voor de parkiet te houden. Beweeg de trosgierst steeds iets verder van de parkiet af. Uiteindelijk zal de parkiet één pootje op je vinger moeten zetten om er nog bij te kunnen.

Wanneer er een pootje op de vinger staat, beweeg je vinger dan langzaam omhoog. Wil de parkiet van de trosgierst blijven eten dan zal hij de andere poot ook op de vinger moeten zetten. Het kan dat het vogeltje uiteindelijk toch van de vinger afstapt. Geen probleem, later op de dag probeer je het nog eens.

7. Uit de kooi

Zit de parkiet rustig op de vinger en knabbelt hij aan de trosgierst? Dan beweeg je de hand met parkiet en al uit de kooi. Enkele seconden uit de kooi en dan weer terug erin. Vroeg of laat zal de parkiet van je vinger wegvliegen. Omdat de parkiet ondertussen geleerd heeft op je vinger te stappen kun je hem ook makkelijker in de kooi krijgen. Gefeliciteerd, je parkiet is tam!

Schuiven naar boven