Welk konijnenras is aanhankelijk? 5 rassen nader bekeken

Er zijn ruim 47 konijnenrassen bekend. Van meer dan 8 kg lichaamsgewicht tot dwergkonijntjes, ze zijn allemaal even lief. Toch zijn er een aantal rassen die nóg liever zijn. Welke konijnenras is aanhankelijk? Hieronder vind je 5 rassen die het liefst de hele dag bij je op schoot zitten. Ideaal als huisdier of wanneer je van knuffelen houdt.

Vijf groepen konijnenrassen

Alle konijnenrassen, en dat zijn er ongeveer 47, zijn onderverdeeld in vijf groepen. Hierbij wordt gekeken naar het lichaamsgewicht of de vraagt.

  • Dwergrassen: tot 1 kg lichaamsgewicht
  • Kleine rassen: 1-3 kg lichaamsgewicht
  • Middenrassen: 3-5 kg lichaamsgewicht
  • Grote rassen: 5-10 kg lichaamsgewicht
  • Bijzondere vacht zoals angora of rex

[do_widget id=custom_html-11]

Karakter van het konijn

Een konijn is van nature een prooidier. Dit betekent dat het continu op zijn hoede moet zijn. Over het algemeen zijn konijnen sociaal en vriendelijk. Een konijn dat agressief is heeft duidelijk te maken met gedragsproblemen.

Je hebt drukke en rustige konijnen. Over het algemeen kun je zeggen dat grote rassen rustiger zijn dan de dwergrassen en de kleine rassen. Toch wil dit niet zeggen dat ik grote rassen ook altijd aanhankelijk of knuffelig zijn.

Welk konijnenras is aanhankelijk?

Ook zo benieuwd naar de top 5 rassen dat hartstikke aanhankelijk is? Hieronder ga je met deze vijf konijnenrassen kennis maken. Zo weet je precies welk konijn goed bij jou past.

Tip: bekijk Nederlandstalige boeken over konijnen

Lotharinger

Van dit ras zijn twee varianten: de grote en de kleine Lotharinger. Dit ras komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Het is een mix van de Franse hangoor, Vlaamse reus en algemene slachtkonijnen. De kleine Lotharinger heeft een pittig karakter maar het is juist de grote Lotharinger die erg rustig is. Bovendien is het ook nog eens een zeer aanhankelijk ras.

De Lotharinger behoort tot de grote rassen. Het gewicht ligt tussen de 5 en 6 kg, soms nog wel zwaarder. De kleur is overwegend met wit met zwarte oren, een zwart masker en zwarte oogringen. Over de rug loopt een lange zwarte streep.

Vlaamse reus

Ook de Vlaamse reus is een konijnenras dat erg aanhankelijk is. Deze heb je in twee varianten: kleur of werkt. Voor het karakter maakt de kleur niet uit, beide groepen zijn lief, rustig en houden van gezelschap. De Vlaamse reus is een echt Belgisch ras dat sinds 1848 in Nederland erkend wordt. Dit grote konijnenras weegt maar liefst 6 tot wel 8 kg.

Een Vlaamse reus heeft een vriendelijk en betrouwbaar karakter. Hij reageert goed op andere konijnen, mensen, kinderen maar ook op dieren. De Vlaamse reus is een geliefd huisdier maar heeft vanwege zijn afmeting wel de nodige verzorging nodig.

Angorakonijn

Dit konijnenras kenmerkt zich door de lange en zijdezachte vacht. Deze konijnen worden dan ook gefokt vanwege de angora wol. Wanneer je dit ras als huisdier hebt dan moet je het regelmatig knippen of scheren. Doe je dit niet dan vormen zich klitten en raakt de vacht verveelt. Het konijn kan zijn warmte niet kwijt en krijgt het hierdoor moeilijker. Het kan zelfs aan oververhitting sterven.

Het gaat hier om een middelgroot ras met een gewicht van 3 tot 5 kg. Het karakter is zeer lief, rustig en aanhankelijk. Met dit konijn kan je uren knuffelen.

Hollander

Misschien wel een van de meest populaire konijnenrassen: de Hollander. Het is ook nog een van de oudste rassen die we kennen. Het gaat hier om een klein ras met een gewicht van 1,5-3 kg. Vanwege zijn compacte formaat en het vriendelijke karakter is dit ras zeer geschikt voor kinderen of voor beginners.

Met de Hollander kan je alle kanten op. Hij is lief, vriendelijk, rustig en aanhankelijk. Bovendien is de Hollander ook nog eens erg meegaand. Hij laat zich makkelijk optillen en knuffelen. Het ideale konijn als huisdier.

Franse hangoor

Ook de Franse hangoor is er in twee varianten: gekleurd of wit. Het gaat hier om een mix van de Vlaamse reus en de Engelse hangoor. Het gewicht van dit ras ligt tussen de 5 en 6,5 kg. De oren zijn lang en hangend, vandaar de benaming.

De Franse hangoor is ontzettend aanhankelijk. Hij zal dan ook altijd contact zoeken of je zelfs achterna lopen. Bovendien is het ook nog eens een nieuwsgierig konijn. Hij onderzoekt zijn hele omgeving zonder ergens snel van te schrikken. Zijn uiterlijk en zijn karakter maken de Franse hangoor tot het ideale speelkameraadje voor kinderen. Natuurlijk ook een trouw huisdier voor volwassenen.

Bekijk konijnenkooien

Drukke konijnenrassen

Over het algemeen is het zo dat aanhankelijke konijnenrassen ook erg rustig zijn. Kleine rassen zijn vaak temperamentvol of druk. Doordat ze zo met hun omgeving en zichzelf bezig zijn zoeken ze minder contact met hun eigenaar. Daarom is een druk konijnenras ook veel minder aanhankelijk. Wat overigens niet wil zeggen dat ze niet lief zijn!

Drukke konijnenrassen zijn de kleurdwerg, het pooltje, Franse Havanna, klein chinchilla of klein zilver. De Rus, Gouwenaar of Alaska zijn rassen met een gematigd temperament. Hierdoor zijn ze redelijk aanhankelijk maar niet zo sterk als bovenstaande rassen.

Houd er wel rekening mee dat één en ander van het individu af hangt. Zo mag een Franse hangoor wel aanhankelijk en rustig zijn, je hebt ook exemplaren die de hele kamer of hun hok doorvliegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven