Kunnen vogels mensen herkennen?

Soms wordt gedacht dat vogels dom zijn, maar niets is minder waar. Ondanks hun kleine hersenen zijn het hele slimme dieren. Kraaien kunnen bijvoorbeeld de stemmen van mensen en andere vogelsoorten herkennen. Papegaaien en parkieten hechten zich vaak aan één persoon binnen het gezin, en kunnen bang zijn voor vreemden. Het is dus een feit dat vogels mensen kunnen herkennen. Maar hoe doen ze dat?

Een goed geheugen

Er is veel onderzoek gedaan naar de intelligentie van vogels. Zo zijn kraaien, raven en eksters in staat om moeilijke puzzels op te lossen. Ze kunnen zelfs gereedschap gebruiken. Bijvoorbeeld de test met de kraai die voor een moeilijk probleem kwam te staan. Onderzoekers hadden een nootje in een flesje, half gevuld met water, gedaan. Het nootje dreef op het water maar net niet hoog genoeg om erbij te kunnen.

De kraai zocht steentjes en gooide ze in het flesje. Net zolang totdat het water hoog genoeg stond zodat het nootje voor het grijpen lag.

Sommige huisdieren voor zijn in staat om hun eigen kooi open te maken. Vooral papegaaien en parkieten kunnen leuke trucjes aanleren. Het is dus een feit dat de meeste vogels intelligent zijn.

Maar kunnen vogels mensen herkennen?

Iedereen met een papegaai of parkiet weet er alles van: de vogel kan in paniek raken wanneer er vreemde mensen de woning binnenkomen. Terwijl hij enthousiast reageert wanneer hij een vertrouwd persoon ziet. Alleen al hieraan merk je dat vogels mensen kunnen herkennen.

Niet alle vogels laten zien dat ze mensen herkennen. Dit gedrag is het meest aanwezig bij vogels die van nature in groepen leven. Zoals bij verschillende papegaaien en parkieten. Kanaries of vinken later niet zo snel merken dat ze mensen herkennen.

Vogelspeelgoed stimuleert de intelligentie. Daarnaast zorgt het voor uren speelplezier. In d webshop vind je een ruime keuze aan vogel speelgoed.


Het herkennen van stemmen

Veel vogels zijn in staat om stemmen te herkennen. Ondanks dat je geen oortjes langs hun hoofd ziet, hebben ze wel degelijk oren. Die zitten achter de veertjes verstopt. En daar kunnen ze goed mee horen.

Vogels kunnen niet alleen stemmen van mensen herkennen maar ook van soortgenoten. Aan de hand van de stem weet de vogel of het om een bekende of een vreemde gaat. Dit is belangrijk want zo weet de vogel ook of zijn omgeving veilig genoeg is.

Bovendien zijn vogels in staat om geluiden van andere dieren te herkennen. Bijvoorbeeld een blaffende hond of een miauwende kat, waardoor vogel weet dat er gevaar dreigt.

Kippen herkennen gezichten

Daar waar kraaien op de stem afgaan en papegaaien en parkieten op lichaamsvormen, zijn kippen in staat om gezichten te herkennen. Ook hier is onderzoek naar gedaan. Opvallend is dat veel kippen de voorkeur hebben voor een bepaald type gezicht. Getrainde vogels hadden meer voorkeur voor mensen met een knap gezicht.

Wetenschappers vermoeden dat kippen aantrekkingskracht voelen wanneer mensen een symmetrisch gezicht hebben. En laten mensen met een symmetrisch gezicht nu eenmaal knapper zijn.

Hoe duiven met mensen omgaan

Ook duiven kunnen mensen herkennen. Maar duiven kunnen nog veel meer, ze zijn in staat om over duizenden kilometers hun weg terug naar huis te vinden. Dit doen ze op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door naar de stand van de zon te kijken, maar ook door eerdere vluchten waarbij ze herkenningspunten zien.

Duiven die alleen worden gehouden hechten zich aan mensen. Hierbij heeft de duif de voorkeur voor zijn eigenaar, simpelweg omdat hij deze herkent.

De kraai heeft soms een heel hekel aan bepaalde mensen

Ook kraaien herkennen mensen. Wanneer ze een negatieve ervaring met bepaalde personen hebben, krijgen ze hier een hekel aan. Het geheugen van de kraai is zelfs zo goed, dat hij na enkele jaren de persoon kan herkennen die hem slecht behandeld heeft. Het kan dus zomaar dat de kraai uit het niets deze persoon aanvalt.

Herkennen vogels elkaar?

Als vogels in staat zijn om mensen te herkennen, dan kunnen ze natuurlijk ook elkaar herkennen. Het bijzondere is dat vogels elkaar heel anders zien dan dat wij doen. Wij zien bijvoorbeeld een zwarte kraai. Maar kraaien zien kleuren in patronen en elkaars veren. Dit heeft te maken met UV-licht dat vogels kunnen zien.

Overigens kunnen alle vogels UV-licht waarnemen. Kijk maar eens op het plaatje wat het verschil is tussen de kleurwaarneming van een mensen een vogel.

Zie je hoe vogels elkaar herkennen aan de verschillende kleuren en patronen, terwijl wij denken dat het gewoon om een zwarte vogel gaat? Het is dan ook niet zo vreemd dat vogels uitstekend in staat zijn om elkaar te herkennen.

Dat vogels vaak schutkleuren hebben maar elkaar toch kleurrijk zien, is in hun voordeel. Want roofdieren zien geen UV-licht. Vogels kunnen hierdoor onopvallend door het leven, maar elkaar toch herkennen.

Tot hoe lang kunnen vogels ons onthouden?

Veel vogels onthouden je gezicht maar ook je postuur. Sommige vogels zijn in staat om je stem te herkennen. Dit is vooral bekend van kraaien, papegaaien, kaketoes en parkieten. Ze herkennen je stem, zelfs wanneer ze je niet zien. En dat is heel bijzonder dag.

Sommige vogels herkennen niet alleen gezichten van mensen maar reageren ook op gezichtsuitdrukkingen.

Wilde vogels onthouden diervriendelijke daden, zoals het plaatsen van een nestkastje of vogelvoer strooien. Vogels kunnen dit hun hele leven lang onthouden.

Vogels houden niet zo van oogcontact

Opvallend is dat vogels zenuwachtig worden van oogcontact. Dit komt omdat roofdieren naar vogels staren voordat ze aanvallen. Mensen hebben net als roofdieren de ogen vooraan (naast elkaar) zitten. Wanneer je net als een roofdier naar een vogel staart, is het logisch dat hij hier zenuwachtig van wordt.

Gelukkig valt dit bij vogels die als huisdier worden gehouden wel mee. Ze leren dat het staren door mensen geen bedreiging voor hen vormt.

Wilde vogels willen soms niet eten wanneer mensen naar hun kijken. Pas wanneer je ergens anders heen kijkt, beginnen deze vogels met eten. Daarnaast blijkt dat kraaien heel erg op menselijk oogcontact reageren. Zodra ze worden aangestaard, vliegen ze weg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven