Kunnen papegaaien praten? Zo doen ze dat

Er zijn heel wat papegaaiensoorten. De meeste hiervan kunnen praten. Tenminste, je hoort ze woordjes zeggen. Toch kunnen papegaaien niet zo praten als mensen. Deze vogels imiteren geluiden, ze weten niet wat ze zeggen. Waarom kunnen papegaaien zo goed imiteren en wat is hier het nut van? Dit heeft alles met hun natuurlijk gedrag te maken.

Welke papegaaien praten?

Er zijn genoeg papegaaiensoorten die kunnen ‘praten’, hoewel het eigenlijk het imiteren van geluiden is. Bekende papegaaien die dit doen zijn de grijze roodstaart, Amazonepapegaai, edelpapegaai en soms ook de dwergpapegaai. Deze laatste doet dit heel sporadisch. De meyer papegaai kan ook goed praten, de stem van deze soort is zachter dan bij andere papegaaien.

Topmast Papegaaienkooi 

56 x 39 x 84 cm

Er zijn ook kaketoes die praten of imiteren. Bijvoorbeeld de geelkuifkaketoe en in iets mindere mate de valkparkiet. Daarnaast kunnen de halsbandparkiet, monniksparkiet en in mindere mate de grasparkiet praten of imiteren.

Zo doen deze vogels dat

Hoe kan het dat papegaaien leren praten (imiteren) en honden, katten en konijnen dit niet kunnen? Papegaaien, kaketoes en parkieten hebben geen stembanden zoals wij dat hebben. Wel hebben ze een syrinx, een orgaan dat vooraan in de luchtpijp zit. Door dit orgaan te laten trillen kunnen ze zowel harde als zachte geluiden maken. Opvallend is dat ze makkelijk hoge of lage tonen imiteren, dit kost ze geen moeite.

Sommige papegaaien hebben een lange luchtpijp, hierdoor kunnen ze de trillingen versterken. Als gevolg hiervan kunnen ze ook meer woorden of geluiden imiteren. Een en ander hangt ook nog eens van de intelligentie van de vogel af.

Waarom praten papegaaien, kaketoes en sommige andere vogels?

Kunnen papegaaien praten? Nee, je hebt hierboven kunnen lezen dat ze alleen geluiden of woorden kunnen imiteren. Hoe vaker ze een geluid horen, hoe eerder ze dit oppakken. Papegaaien kunnen dit zo goed dat ze zelfs een autoalarm of rinkelende kassa na kunnen doen. Dit is iets dat wij mensen nauwelijks kunnen.

Naar de vogel webshop

Waarom praten papegaaien? Deze vogels doen dat om de onderlinge band te versterken. Wanneer een papegaai, kaketoe of valkparkiet laat horen dat hij veel kan imiteren (onthouden), dan is hij een goede partner. Daarnaast is het ook handig om elkaars geluiden over te nemen, zo ontstaat er een territorium met een dialect.

Hoe leer je een papegaai praten?

Houd er rekening mee dat niet alle papegaaien leren ‘praten’. Papegaaien die snel en goed leren praten zijn de grijze roodstaart, de Amazone en de edelpapegaai. Vooral de mannetjes blinken hierin uit. Toch zullen ook de vrouwtjes van deze soorten goed leren praten. Dit is bij sommige andere vogelsoorten anders. Bijvoorbeeld bij de valkparkiet en de grasparkiet, bij deze twee vogelsoorten zijn het eigenlijk alleen de mannetjes die imiteren.

De ara is een minder goede prater. Vaak heeft deze vogelsoort ook een krakende stem. De dwergpapegaai (agapornis) kan ook leren praten maar minder goed dan andere papegaaiensoorten.

Hoe leer je een papegaai praten? Ten eerste is het belangrijk dat je een jonge vogel hebt. Hierbij gaat het leren praten een stuk makkelijker en sneller. Daarnaast moet je een goede band met de vogel hebben. Wanneer de vogel bang is voor jou dan zal hij niet zo snel gaan imiteren. Als laatste speelt herhaling een belangrijke rol.

Woorden leren herkennen

Kunnen papegaaien praten en de betekenis van woorden kennen? Niet echt, maar ze kunnen wel een verband leggen tussen bepaalde imitaties en gebeurtenissen. Leer de papegaai het woordje pinda. Telkens wanneer hij ‘pinda’ zegt geef je hem een pindanoot. Zo heeft de papegaai al snel in de gaten dat pinda in verband staat met het krijgen van een pindanoot.

Papegaai die praat kopen

Het leukste is om een jonge papegaai op te voeden en te leren praten. Liever een papegaai die praat kopen? Er worden voldoende volwassen en pratende papegaaien aangeboden. Dit heeft wat voordelen maar ook een aantal nadelen.

Grootste voordeel is dat je de papegaai niet meer hoeft op te voeden. Hij is de pubertijd voorbij, en dat is juist de periode dat ze flink gaan uitproberen. Een goed opgevoede papegaai is een prettige huisgenoot. Bovendien hoef je hem niet meer allerlei woorden of deuntjes aan te leren, die kent hij al.

Nadeel is dat de papegaai woorden of geluiden imiteert waarmee je misschien minder blij bent. Vooral de grijze roodstaart en de Amazone papegaai pikt van alles op, waaronder ook ruzies.

Het prijskaartje van een pratende papegaai

Een pratende papegaai kopen? Houd er rekening mee dat veel soorten niet zo goedkoop zijn. Voor een jonge grijze roodstaart betaal je tussen de € 1000 en € 2000. De Amazone papegaai kost tussen de € 900 en € 1500. Dan heb je ook nog de blauwgele ara, dit is een minder goede prater. Deze vogels zijn erg prijzig, ergens tussen de € 1800 en € 4000. De edelpapegaai kost tussen de € 600 en € 900. De meyer papegaai is nog iets goedkoper met een aanschafprijs van € 400 tot € 600.

Dan heb je nog de geelkuif kaketoe, dit is geen pratende papegaai naar een pratende kaketoe. Voor de geelkuif kaketoe betaal je tussen de € 1500 en € 2500. De pratende valkparkiet is redelijk goedkoop, ergens tussen de € 20 en € 60. Bedenk dat alleen de mannetjes van de valkparkieten leren praten, hoewel ze sterker zijn in het nabootsen van deuntjes. De mannelijke grasparkiet kan soms ook aardig leren praten. Voor een grasparkiet betaal je tussen de € 10 en € 40.

Schuiven naar boven