Beste kooi voor grasparkiet – tips & inrichten

Een grasparkiet heeft een ruime kooi nodig. Het maakt hierbij verschil of je een parkietje alleen houdt of met meerdere. De beste kooi voor een grasparkiet heeft horizontale tralies. Dit komt omdat parkieten graag klimmen. Daarnaast moet je rekening houden met de inrichting. In deze blogpost meer informatie over de beste kooi voor grasparkieten.

De grasparkiet in het kort

Misschien weet je al veel over de grasparkiet. Maar wanneer je op zoek bent naar de beste kooi voor de grasparkiet dan zijn er wel wat dingen die je moet weten. Bijvoorbeeld hoe zijn natuurlijke leefomgeving eruitziet en waar de vogel behoefte aan heeft.

Duvo+ Nina Vogelkooi

54 x 34 x 75 cm

De grasparkiet komt oorspronkelijk uit Australië. Hij behoort tot de papegaaiachtigen maar het is toch echt een parkiet. Ongeveer 150 jaar geleden werd de grasparkiet voor het eerst als huisdier in Europa gehouden. Het zijn echte groepsdieren, daarom kun je er beter minimaal twee bij elkaar zetten. Je mag niet meer vrouwtjes dan mannetjes hebben. Dit komt omdat vrouwtjes gaan vechten om een mannetje te krijgen.

De beste kooi voor grasparkiet

Je weet nu dat grasparkieten oorspronkelijk in groepen leven. Een grasparkietje alleen houden kan, maar dan moet je hem ontzettend veel aandacht geven. Daarnaast heeft deze een ruime kooi nodig zodat de vogel zich niet gaat vervelen. Mocht het mogelijk zijn dan houd je minimaal twee grasparkieten in de kooi. Ook dan moet de kooi voldoende groot zijn.

Tralies mogen nooit te ver uit elkaar staan. De grasparkiet kan zijn kop tussen de tralies steken en op deze manier stikken. Gebruik daarom nooit een papegaaienkooi als grasparkiet kooi.

Andere eisen zijn horizontale tralies (om te klimmen) en voldoende speelgoed. Grasparkieten zijn intelligente vogels die van uitdaging houden. Hieronder vind je een aantal modellen die als de beste kooi voor grasparkiet in aanmerking komen.

Vogelvolière voor binnen

Het zou helemaal ideaal zijn wanneer je voor een vogelvolière kiest. Je hebt zeer grote kooien/volières die geschikt zijn voor binnen. Een geweldig huis voor je gevederde vriend. Deze binnenvolière is zeker 80 × 70 groot met een hoogte van minimaal 1,50 m. Geschikt voor meerdere grasparkieten.

Bekijk binnenvolières

Grote grasparkieten kooi

Dan heb je ook nog de normale kooi maar wel in een groot formaat. Vanwege de horizontale spijlen is deze uitermate geschikt voor grasparkieten. Een kooi moet minimaal 50 cm breed en 30 cm diep zijn met een hoogte van 60 cm. Dit is voor een enkele grasparkiet. Heb je twee grasparkieten, kies dan voor een kooi met een breedte van 70-80 cm en een diepte van 40-50 cm. De hoogte bedraagt minimaal 70 cm.

Naar kooien voor grasparkieten

Dit is een te kleine kooi

Op sommige websites kom je andere afmetingen met betrekking tot een parkiet tegen. Bijvoorbeeld dat de kooi 40 x 30 cm moet zijn. Dit is veel te klein en moet je absoluut niet doen! Als tijdelijke (zieken)kooi kan dit wel.

Een vogelkooi op standaard

Een mooie aanwinst en zeker als de beste kooi voor de grasparkiet is er een op standaard. Hier heb je verschillende afmetingen in. Over het algemeen is een vogelkooi op standaard ook wat groter. Bovendien is de kooi makkelijk verplaatsbaar. Ideaal wanneer je rekening wil houden met tocht, warmte of lichtinval maar ook wanneer je de kooi in de zomermaanden af en toe buiten zet.

Een vogelkooi op standaard is wat duurder geprijsd. Toch is dit zeker aan te raden, al helemaal wanneer er wieletjes zich onder de standaard zitten.

Vogelkooi met schuin, rond of plat dak

De bovenkant van de vogelkooi kan schuin, rond of juist plat zijn. Welke vorm is het beste? Een schuin dak is niet praktisch. Voor jezelf ziet het ruimer uit maar eigenlijk heeft de vogel aan de bovenkant juist minder ruimte. Bovendien kan de grasparkiet op deze manier makkelijker de staartveren of vleugels beschadigen.

Ook met een rond dak ontstaat er minder ruimte aan de bovenkant. De kans op verwondingen is hier wel iets kleiner, tenzij het om een halfronde bovenkant gaat. Het beste kies je voor een vogelkooi met een platte bovenkant. Deze zijn het meest veilig voor je grasparkiet. Bovendien gaat er geen ruimte verloren.

Inrichting van de grasparkieten kooi

Hoe ziet de inrichting van een kooi voor de grasparkiet eruit? Allereerst moet deze verschillende zitstokjes bevatten. Kies voor zitstokjes die van de voorkant naar de achterkant lopen, dus geen halve zitstokjes. Dit laatste kan namelijk voor verwondingen zorgen.

De zitstokjes zijn van hout of kunststof. Het is belangrijk dat de stokjes zijn aangepast op de pootjes van de grasparkiet. Kies dus nooit hele dikke zitstokken voor papegaaien. Maar ook geen hele dunne stokjes.

Kijk ook eens naar zandhulsjes voor de zitstok. De grasparkiet kan hierdoor goed blijven zitten. Maar het heeft nóg een voordeel: de nagels slijten op een natuurlijke manier af. Heb je drie zitstokjes in de kooi, voorzie er dan twee van een zandhuls. Zo heeft de vogel de keuze om af en toe ook op een ander stokje te zitten.

De bodembedekking

Ook de bodembedekking is belangrijk. Je hebt de keuze uit:

  • Schelpenzand
  • Beukensnippers
  • Hennepvezel
  • Zeoliet

Elke bodembedekking heeft zijn voor- en nadelen. Schelpenzand is praktisch in gebruik, ruikt fris en bevat ook nog eens kleine schelpjes of grit. Dit is onmisbaar voor een goede werking van de maag. Sommigen menen dat schelpenzand stoffig is en gezondheidsproblemen veroorzaakt. Dit verschilt per vogel want er zijn ook grasparkieten die hun hele leven probleemloos op schelpenzand zitten.

Beukensnippers zien er natuurlijk uit. Voor buiten is dit de ideale bodembedeker want het neemt veel vocht op. Nadeel is dat dit slecht ventileert waardoor zich makkelijk bacteriën ontwikkelen. Ook gaat het vroeg of laat onaangenaam ruiken.

Hoe zit het met hennepvezel voor in de grasparkieten kooi? Het composteert goed en neemt ook voldoende vocht op. Het is weinig stoffig en hierdoor goed voor de luchtwegen. Nadeel is de hogere aanschafprijs. Bovendien kan het aardig geuren.

Dan heb je nog zeoliet. Dit wordt veel gebruikt voor grasparkieten, valkparkieten en papegaaien. Ook over zeoliet zijn de meningen erg verdeeld. Het absorbeert vocht goed en zorgt voor een constantere temperatuur. Nadeel is dat deze bodembedekking erg grof is. Ingedroogde vogelpoep kan als fijnstof omhoog worden gewapperd.

Je ziet, er zijn verschillende soorten bodembedekkingen met hun voor- en nadelen. Sommige mensen gebruiken ook kartonsnippers. Dit is milieuvriendelijk, absorbeert goed en je hebt weinig stankoverlast. Nadeel is dat dit soort snippers makkelijk uit de kooi valt. Bovendien heb je niet echt controle over de ontlasting en geknoeid voer.

Speelgoed voor de grasparkiet

Als laatste nog het speelgoed, dit hoort bij de inrichting van de kooi. De beste kooi voor je grasparkiet is voorzien van verschillende speeltjes waaronder speelringen, een klimspiraal, klimnet en misschien wat interactief speelgoed of een vogelspelletje.

Koop verschillende soorten speelgoed en wissel dit regelmatig af. Zo gaat de grasparkiet zich zeker niet vervelen. Het beste hang je drie stuks speelgoed in de kooi, zeker niet meer. Een te drukke kooi biedt namelijk weinig ruimte om te rusten.

Schuiven naar boven