Kan een kat of hond huilen?

Mensen tonen emoties waaronder blijdschap of verdriet. Bij heftige emoties komen echte tranen tevoorschijn: huilen. Kan een kat huilen en hoe zit het bij een hond? Beide diersoorten kennen ook emoties als angst, maar dit is meer vanuit een natuurlijk instinct. Soms gedraagt het dier zich alsof het huilt, maar echt met tranen huilen dat wordt een stuk lastiger.

Dieren hebben traanvocht

Vaak wordt gedacht dat dieren niet huilen omdat ze geen traanvocht hebben. Dit klopt niet want de meeste dieren hebben traanvocht. De ogen moeten tenslotte vochtig blijven, anders drogen ze uit en ontstaan er problemen. Traanvocht beschermt de ogen ook tegen micro-organismen en vuil.

Goed, de meeste dieren hebben dus traanvocht. Met dat feit zou je denken dat een hond of kat kan huilen. Hieronder zie je hoe deze dieren hun emoties tonen.

Niet huilen met tranen

Traanvocht heeft bij de hond of kat een belangrijk doel: het oog vochtig houden waardoor het dier door het hoornvlies kan kijken. Een overmaat aan traanvocht wordt bij mensen via de traanbuizen afgevoerd. Dat vocht loopt naar de neus, hier komt het overtollige vocht in terecht. Dat merk je aan het gesnotter na een flinke huilbui.

Bij honden en katten werkt dit iets anders. Het teveel aan traanvocht wordt moeilijk afgevoerd. Honden die last hebben van een overmatige traanvochtproductie vertonen vaak bruine strepen langs de snuit. Dit wordt veroorzaakt door het traanvocht dat hier langsloopt.

Bruine plekken onder de ogen of langs de snuit krijg je goed weg, mits je dit dagelijks schoonmaakt. Hiervoor is een speciale reiniger beschikbaar.

Bekijk oogreiniger voor dieren

Dieren kunnen niet met tranen huilen omdat dit slecht wordt afgevoerd. Door te huilen belemmer je het zicht, je ziet lastiger. Bij dieren is een goed zicht van levensbelang. Het maakt het verschil tussen leven of dood. Een wild dier dat huilt is dus niet erg praktisch.

Zo huilt een kat

Het is niet zo dat dieren geen emoties kennen. Angst bijvoorbeeld, dit is een emotie die een belangrijke rol speelt. Angst bepaalt of het dier vecht of vlucht. Je zou dus ook van een aangeboren instinct kunnen spreken.

Katten kunnen zich eenzaam voelen, zelfs wanneer ze samenleven met andere katten of mensen. Een eenzame kat zit stil in een hoekje weggedoken, is lusteloos maar kan zichzelf ook verwonderen.

Soms lijkt het alsof de kat huilend miauwt. Het klopt dat katten erg klaaglijk kunnen miauwen. Dit is echter aangeleerd gedraag, een wilde kat zal zelden tegen andere katten of dieren miauwen. Dat huilende miauwen heeft de kat dus geleerd om iets van de mens gedaan te krijgen. Bijvoorbeeld aandacht, voer of iets anders.

De huilende hond

Sommige honden huilen luidkeels. Dat doen ze door de kop omhoog te brengen, de lippen te tuiten en een soort whooooooe geluid te produceren. Het klinkt nog het meest op een sirene. Ondanks dat wij mensen dit huilen noemen is het een communicatiemiddel. Het huilen van wolven is bedoeld om te laten weten waar het dier is, om anderen te roepen of om te laten weten dat er voedsel aanwezig is.

De hond als huisdier huilt soms ook op deze manier en probeert te communiceren met mensen of andere honden. Sommige rassen kunnen helemaal niet blaffen maar huilen of janken. De husky is hier een bekend voorbeeld van.

Kan een hond met tranen huilen? Nee. Wanneer je tranen over de wangen van de hond ziet lopen heeft dit vaak met irritatie van het oog te maken. Helaas niks met emoties. Een hond met tranen in zijn ogen ziet namelijk slechter en kan hierdoor niet op jacht gaan. Je emoties middels tranen tonen is dan ook uit den boze.

Voor jezelf of als cadeau: de dierenencyclopedie

Deze dieren huilen met tranen

Sommige dieren huilen met tranen. Reeën doen dit wanneer er op ze gejaagd worden. Bij krokodillen komen tranen vrij wanneer ze eten. Verder komen tranen voren bij beren, varkens, apen, giraffen en een aantal andere dieren. Vaak gebeurt dit wanneer ze in levensnood verkeren.

Die tranen hebben weinig met emoties maar met angst te maken. Katachtigen huilen soms wanneer ze in het zonnetje liggen. Er wordt weleens gedacht dat ze huilen van vreugde, maar het is het zonlicht dat voor de productie van extra traanvocht zorgt. Dit ter bescherming van de ogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven