Kan een kat eenzaam zijn? Eenzaamheid herkennen

Katten zijn solitaire dieren. Dit betekent dat ze van oorsprong alleen leven. Alleen tijdens de paringstijd zoeken ze elkaar op. Ondanks dit feit kan een kat eenzaam zijn. Dit zie je vooral bij de binnenkat. Ontdek hoe je eenzaamheid bij een kat herkent en hoe je dit probleem aanpakt.

Katten hebben gezelschap nodig

Het is een misverstand dat een kat altijd alleen kan zijn. Hij heeft zeker gezelschap nodig, al is dat af en toe. Voor een dier maakt het niet uit of dit gezelschap uit een mens of andere kat bestaat. Uit een onderzoek blijkt dat katten zich niet emotioneel hechten aan hun baas. Waarom dit dier dan toch altijd thuiskomt? Omdat hij gehecht is aan zijn woning/omgeving.

Toch zijn er katten die hun baas overal achterna lopen. Binnenshuis maar ook buiten. Kan een kat zijn baas missen? Soms wel, maar dit hangt van de onderlinge band af. Hoe dan ook, dit dier heeft zeker behoefte aan gezelschap. Maar niet de hele dag.

Eenzame kat? Bekijk kattenspeeltjes

Eenzaamheid bij een kat herkennen

Katten die de hele dag binnen zitten voelen zich sneller eenzaam. Dit komt omdat ze buitenshuis geen contact met andere katten hebben. Ben je als baas weinig thuis of besteed je geen aandacht aan het huisdier, dan kan er al snel eenzaamheid optreden. Dit gebeurt zelfs wanneer er andere katten in het huishouden aanwezig zijn.

De vraag is hoe je eenzaamheid bij een kat herkent. Een eenzaam dier ziet er lusteloos uit. Het hangt maar wat rond en heeft weinig interesse in de omgeving. Sommige eenzame dieren kruipen in een hoekje weg. Maar het kan ook dat het dier zichzelf veel wast of likt. Dit zie je vooral bij onzekere katten. Bedenk dat eenzaamheid tot onzekerheid kan leiden.

Zichzelf verwonden

Sommige mensen met een psychische aandoening verwonden zichzelf. Dit zie je af en toe ook bij de eenzame kat. Dat verwonden bestaat uit zichzelf krabben of bijten, maar ook opzettelijk ergens langs schuren. Als gevolg hiervan ontstaan er bloedende wondjes.

Gelukkig komt zelfverwonding bij katten weinig voor, maar het kan dus wel. Het is belangrijk om te bekijken hoe dit soort verwondingen ontstaan. Is dit uit eenzaamheid of heeft het dier zich ergens aan pijn gedaan? Check de oorzaak.

Eenzame kat helpen

Je kat is eenzaam en je wil dit probleem graag oplossen. Dan doe je al een stap in de goede richting. Allereerst bekijk je hoe je de kat meer aandacht kunt geven. Verdeel deze taak met huisgenoten. Jonge katten (kittens) hebben behoefte aan spelletjes. De seniorkat vanaf zeven jaar oud vindt een aai fijn, maar op schoot liggen zorgt ook voor de nodige ontspanning.

Spint de kat wanneer hij op schoot ligt of wanneer je hem aanhaalt? Grote kans dat hij in zijn nopjes is. Hoor je de kat spinnen terwijl er helemaal niemand in de buurt is, dan zou dit ook op pijn of stress kunnen duiden. Spinnen kan dus een uiting van tevredenheid maar ook van stress zijn.

Voldoende afleiding

Hoewel een kat het grootste gedeelte van de dag slaapt, heeft hij ook behoefte aan afleiding en uitdaging. Zorg dat er een krabpaal in huis staat. Veel katten zullen dagelijks even de nagels aan de krabpaal scherpen. Een uitgebreide kattenkrabpaal bevat ook leuke speeltjes en schuilmogelijk.

Bekijk krabpalen

Een tweede kat erbij nemen: niet altijd de oplossing

Wil je de eenzame kat helpen dan lijkt het heel eenvoudig om een tweede kat erbij te nemen. Toch moet je dit niet zomaar doen. Zoals je eerder hebt kunnen zien leven katten solitair oftewel alleen. Af en toe gezelschap is prima maar niet continu. Twee katten samen kan verkeerd uitpakken. Wil je er toch een tweede kat bij, kies dan voor een jong dier. Dit pakt zich vaak makkelijker met de oudere kat samen.

Heb je nog helemaal geen kat in huis en wil je er gelijk twee, neem er dan twee uit hetzelfde nest. Denk wel aan sterilisatie/castratie, voordat je het weet heb je het hele huis vol nakomelingen rondlopen. Dit moet je uiteraard zien te voorkomen.

De kat miauwt naar mensen

Opvallend is dat katten onderling nauwelijks naar elkaar miauwen. Terwijl ze dit wel richting mensen doen. Is dit omdat de kat eenzaam is? Vaak niet. Katten leren van jongs af aan dat miauwen richting mensen iets oplevert. Bijvoorbeeld voer of iets lekkers, een spelletje of een knuffel.

Dat je kat veel miauwt heeft dus niet direct iets met eenzaamheid te maken. Wel wil het dier duidelijk maken dat hij ergens behoefte aan heeft. Kijk eerst of er voldoende water en voer aanwezig is. Misschien wil hij spelen of gewoon even knuffelen.

Verwen je dier niet telkens wanneer het miauwt. Uiteindelijk kan je kat gaan zeuren en steeds vaker om iets vragen. Dit kan erg hinderlijk zijn.

Schuiven naar boven