Uil als huisdier, hier moet je rekening mee houden

Je wil een uil als huisdier. Waarom ook niet, Harry Potter heeft dat immers ook. Maar let op, een uil als huisdier is niet voor iedereen geschikt. Alleen ervaren roofvogelhouders of valkeniers kunnen hiermee omgaan. Wil je toch deze roofvogel als huisdier gaan houden, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden.

Over de uil

Een uil is een roofvogel. Je hebt verschillende soorten uilen waarvan de in Nederland voorkomende kerkuil misschien wel de meest bekende is. Opvallend aan een uil is de ronde kop met de grote naar voren staande ogen. Dit zorgt ervoor dat de vogel diepte kan zien.

[do_widget id=custom_html-54]

Uilen zijn echte nachtdieren. Bovendien zijn het ook nog eens uitstekende jagers. De meeste uilen jagen op kleine zoogdieren en vogels. De kleinere exemplaren jagen op insecten.

De uil als huisdier houden

Kun je de uil eigenlijk wel als huisdier houden? Eerst iets over de wet- en regelgeving. Het is namelijk zo dat je niet elk willekeurig dier in huis mag nemen. Veel diersoorten zijn beschermd en mogen dus ook niet als huisdier gehouden worden. Een dier dat wel is toegestaan staat op de positieflijst.

Mag je een uil als huisdier houden? Een kerkuil is een beschermde diersoort. Dit betekent dat je hem niet uit het wild mag vangen en als huisdier mag houden. Bij kwekers maar ook bijvoorbeeld als vogelasielen kun je wel een uil kopen. Het is dan aan te raden om naar een speciale uilenkwekerij te gaan.

Uilen die hier aangeboden worden zijn onder andere de Canadese oehoe, de Braziliaanse dwerguil en de Afrikaanse oehoe. Deze uilen worden regelmatig als huisdier gehouden.

Huisvesting van een uil

Ga je een uil als huisdier houden dan moet je voor een ruim verblijf zorgen. Bij voorkeur een buitenvolière. De volière moet goed overdekt zijn. Bovendien is de volière ook afgeschermd tegen regen, zonlicht en wind. Het is overigens niet nodig om de volière helemaal waterdicht te maken. Zolang de uil maar in een gedeelte van de volière beschut kan zitten.

Tip: bekijk boeken over uilen

Een uil binnenshuis in een kooi is bijna niet te doen. Deze vogel heeft veel ruimte nodig. Een kleine kooi is natuurlijk hartstikke zielig. Wil je de uil toch binnenshuis houden, kies dan voor een zeer grote kooi. Daarnaast moet de uil dagelijks kunnen vliegen (lees: in de avond).

Het tam maken van deze vogel

Veel vogels kun je erg tam maken. Denk hierbij aan de parkiet, papegaai of de kanarie. Een uil is niet volledig tam te krijgen. Dit hangt ook een beetje van je eigen ervaring en het karakter van de vogel af. Bedenk wel dat uilen ook agressief kunnen reageren. Hiermee zijn ze een beetje onvoorspelbaar.

Dagelijkse verzorging

Natuurlijk heeft een uil behoefte aan goede verzorging. Hygiëne is erg belangrijk. Dit betekent dat je de kooi of volière regelmatig schoon moet maken. Uilen produceren braakballen, ook deze moet je regelmatig opruimen. Wanneer de uil lange tijd op een effenoppervlak zit dan kan de onderkant van de voet gaan ontsteken of vergroeien. Daarom is regelmatige controle en verzorging van de klauwen nodig.

De uil heeft dagelijks voedsel nodig. Als voedsel dienen prooidieren waaronder muis, rat, rund of eend. Je kunt ook kuiken, kip of kalkoen voeren maar dit is minder energierijk.

Het is belangrijk om ingevroren voedsel vooraf goed te ontdooien. Doe dit liever niet in warm water of de magnetron, hierdoor gaan belangrijke voedingsstoffen verloren. Voedsel wat niet is gegeten moet je weghalen, anders gaat het bederven en stinken.

Levensverwachting van uilen

Een uil als huisdier vraagt om een goede voorbereiding. Ten eerste de levensverwachting: hoe oud wordt een uil? In het wild worden de meeste uilen niet ouder dan 5 jaar. In gevangenschap kunnen ze wel een stuk ouder worden, zo ergens tussen de 9 en 30 jaar. Dit is een beetje afhankelijk van de soort. Kleine uilen worden ongeveer 10 jaar oud. De middelgrote exemplaren bereiken een leeftijd tussen de 10 en 20 jaar.

Heb je een grote uil als huisdier? Denk hierbij aan de Europese oehoe. Deze grote uilen worden tussen de 20 en 30 jaar oud. Er zijn zelfs uilen die ouder dan 40 jaar zijn geworden.

Bekijk volières voor binnen

Een uil kopen, waar doe je dat?

Er zijn voldoende aanbieders en kwekers waar je een uil kunt kopen. Wel is het belangrijk om bij een goede kweker te gaan kijken. Bedenk dat er soms een wachtlijst met betrekking tot jonge uilen geldt.

Voor een uil betaal je tussen de € 150 en € 750. Dit is een beetje afhankelijk van de leeftijd en de soort. Sommige jonge uilen zijn met de hand gevoerd. Hierdoor zijn ze extra tam, maar met de hand voeren kan ook wat nadelen met zich meebrengen. Bijvoorbeeld dat ze minder goede voeding tot zich hebben gekregen. Dit kan op termijn voor gezondheidsproblemen zorgen.

Koop geen uilen die niet geringd zijn. De herkomst is dan zeer onzeker. Bovendien is het een stuk lastiger om je huisdier terug te vinden wanneer deze ontsnapt.

Een vogel uit het wild vangen

Het is niet toegestaan om een uil uit het wild te vangen en als huisdier te houden. Vind je een gewonde uil, bel dan de dierenambulance of een vogelasiel. Deze komen de uil ophalen of je kunt hem hiernaar toe brengen. Na een goede verzorging wordt deze ook weer in het wild vrijgelaten. Hoe leuk een gevonden uil ook kan zijn, je kunt hem echt niet opsluiten en als huisdier houden.

Kan een uil samen met andere vogels?

Het is niet aan te raden om een uil samen met kleine vogels te houden. De kans dat deze vogels worden aangevallen of opgegeten is betrekkelijk groot. Ook is het af te raden om uilen met andere roofvogels samen in een volière te zetten. Dit kan alleen wanneer je over een zeer grote volière met voldoende schuilmogelijkheden beschikt. Vrijwel niemand heeft dit, zelfs dierentuinen zetten uilen per soort bij elkaar en zeker niet met andere vogels samen.

2 gedachten over “Uil als huisdier, hier moet je rekening mee houden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven