Insecten in de tuin: deze diertjes kom je tegen

Alleen al in de woning leven, zij het verstopt, honderden insecten. In de tuin zijn dit er nog veel meer. Heb je last van kruipende of vliegende diertjes of vind je het juist interessant? In dit artikel toon ik je de meest voorkomende insecten in de tuin.

Mieren: de wegmier of glanzende houtmier

Mieren in de tuin kunnen voor flink wat overlast zorgen. Ze bouwen hun nest vaak onder terrassen, stoepen en opritten. Als gevolg hiervan kunnen tegels verzakken. Ook weten ze het strakke gazon te vernielen. In sommige gevallen graven ze onder dragende constructies, waardoor het tuinhuisje of het schuurtje wegzakt.

De meest voorkomende miersoorten in de tuin zijn de wegmier of de glanzende houtmier. De wegmier is zwartbruin van kleur en de werksters zijn 3-5 mm lang. De koningin is met 9 mm een stuk groter. De glanzende houtmier heeft een diepzwarte kleur en een lengte van 3,5-5 mm. Deze soort bouwt het nest voornamelijk in dood hout, balken, palen of boomholtes.

Bij overlast is bestrijding middels mierenkorrels de beste methode. Strooi de korrels rond de ingang van het nest en herhaal de behandeling zolang er mieren rond blijven lopen.

Bekijk mierenkorrels

Bijen, wespen, hommels en hoornaars

Veel mensen hebben moeite om deze vier soorten uit elkaar te houden. Omdat het veel voorkomende insecten in de tuin zijn, is het wel belangrijk om te weten met wie of wat je te maken hebt.

Bijen leven van nectar en stuifmeel. Ook de larven krijgen dit als voedsel. Honingbijen onderscheiden zich doordat ze honing produceren en opslaan. Bijen zijn behaard en hebben een brede taille.

Hommels hebben een zelfde bouw maar zijn groter dan bijen. Ze produceren geen honing maar leven wel van nectar en stuifmeel.

Wespen hebben een smalle taille en geen beharing op het lichaam. Vooral de plooivleugelwespen zijn erg bekend, het is een familie van de wesp met de kenmerkende geelzwarte kleur. Wespen leven van nectar en jagen op insecten. Ze zijn dol op zoetigheid, vooral de limonadewesp (gewone wesp) kan rondom terrassen erg hinderlijk zijn.

Hoornaars kom je minder vaak in de tuin tegen. Ze behoren tot de wespen maar zijn wel een stuk groter. De Europese hoornaar wordt tot 3,5 cm lang. Steeds vaker wordt ook de Aziatische hoornaar in Europa gezien, deze kan tot wel 6 cm lang worden.

Bijen en hommels zijn nuttig voor de natuur en zelden agressief. Wespen zijn vooral in het najaar hinderlijk en kunnen zonder reden aanvallen. Hoornaars doen dit alleen wanneer ze zich bedreigd voelen. Een wespenval rekent effectief af met hinderlijke wespen in de tuin of op het terras.

Naar wespenvallen

Verschillende soorten vliegen

De huiskamervlieg komt veel in en rondom woningen voor, hij wordt aangetrokken door de geur van voedsel. De vleesvlieg komt voornamelijk op de geur van vlees of open wonden af. De stalvlieg houdt van uitwerpselen, net als de strontvlieg. De bromvlieg eet bijna alles, van honing tot vruchtensappen en rottend organisch afval.

Ook het fruitvliegje, de daas, clustervlieg en motmug behoren tot de vliegen. Wanneer je konijnen, knaagdieren of vogels in de tuin houdt dan is de kans groot dat hier vliegen op afkomen. Dit geldt ook bij de aanwezigheid van honden- of kattenontlasting, vee of de aanwezigheid van voedsel. Fruitvliegjes worden aangetrokken door de moestuin of fruitbomen.

Een bijzondere soort is de zweefvlieg. Sommigen zweefvliegen lijken op bijen of wespen, en soms zelfs op hommels. Dit is ter camouflage om zichzelf te beschermen tegen vijanden. Zweefvliegen zijn erg nuttig in de tuin, de larven helpen bij het opruimen van bladluizen. De volwassen exemplaren zorgen voor bestuiving van planten.

De meest bijzondere vlinders

Niet iedereen krijgt vlinders in de tuin. Dit hangt puur van de inrichting van de tuin, het terras of het balkon af. Bepaalde planten zijn aanlokkelijk voor vlinders, bijvoorbeeld de heerlijk geurende vlinderstruik. Ook het koninginnenkruid, hemelsleutel, winterheide of lavendel trekt vlinders aan.

Vlinderstruik

Dwergvariant in pot, ideaal op balkon of terras

Veel voorkomende vlinders in de tuin zijn het koolwitje, de citroenvlinder, de kleine en de grote vos en de dagpauwoog. Ook de Atlanta, het landkaartje en de oranjetip worden veel gezien. In de nachtelijke uren komen er verschillende nachtvlinders tevoorschijn waaronder de witte tijger en de huismoeder.

Nachtvlinders worden vaak ook wel motjes genoemd. Verwar die niet met de motmug oftewel de rioolvlieg, deze behoort namelijk niet tot de vlinders. Echte motten hebben een slankere bouw, waarvan de kleermot ook nog eens erg hinderlijk is.

Lieveheersbeestjes

Wanneer je veel lieveheersbeestjes in de tuin hebt dan is dit eigenlijk geen goed teken. Deze kevers leven namelijk van bladluizen. Dit betekent dus dat er bladluizen op de tuinplanten zitten. Gelukkig weten lieveheersbeestjes hier effectief mee af te rekenen.

Vooral het zevenstippelig lieveheersbeestje komt veel in tuinen voor. Veel soort heeft rode dekvleugels, maar er zijn er ook met een oranje, zwarte, gele of witte ondergrond. Vaak wordt gedacht dat het aantal stippen op de vleugels iets over de leeftijd zegt. Dit klopt niet, het aantal stippen is weer afhankelijk van de soort. Lieveheersbeestjes bereiken een leeftijd van ongeveer 12 maanden.

Muggen in de tuin

Muggen zijn er in allerlei soorten en maten. Een grote soort is de langpootmug, deze is volkomen onschuldig. De volwassen langpootmuggen eten nauwelijks. De larven (emelten) eten van de wortels van grassen en gewassen. Ze richtten hier veel schade aan.

De gewone steekmug is een ongewenste gast in de tuin of de woning. De vrouwtjes hebben de eiwitten uit bloed nodig om eitjes te kunnen leggen. Het zijn dan ook de vrouwelijke muggen die steken en infectieziekten verspreiden.

Voorkom muggen in de tuin door stilstaand water te verwijderen. Gebruik horrengaas om ze buiten de woning te houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven