Rioolvliegjes in huis? Die moet je bestrijden

In de woning leven duizenden insecten zonder dat je dit in de gaten hebt. Rioolvliegjes in huis valt vaak wél op. Je komt ze in het toilet, de badkamer, de dakgoot of een andere afvoer tegen. Soms zitten er ook rioolvliegjes in planten. Ik laat je zien hoe je ze kunt herkennen (opsporen) en bestrijden.

Insectenbestrijding spray

Tegen rioolvliegjes en andere vliegende insecten

Motmuggen (rioolvliegjes)

Officieel heten ze motmuggen maar veel mensen noemen ze rioolvliegjes. Deze opvallende insecten behoren tot de onderorde der muggen. Vanwege hun uiterlijk lijken ze ook wel op motjes (kleine vlindertjes), vandaar de benaming motmuggen. De meest voorkomende soorten zijn wereldwijd verspreid. Je komt ze dus in zowel warme als koude gebieden tegen.

Opvallend is dat een aantal soorten afhankelijk is van de mens. Dit komt omdat rioolvliegjes afkomen op natte organische stoffen zoals je die in het riool tegenkomt.

Rioolvliegjes herkennen

Last van rioolvliegjes in huis? Het is natuurlijk belangrijk dat je ze herkent, want soms lijkt het om een ander insect te gaan. Dit insect wordt ongeveer 4 mm lang. De meeste soorten dragen de vleugels langs het lichaam waardoor ze een driehoekige vorm hebben. Er zijn ook een aantal soorten die de vleugels juist als een dak boven hun lichaam houden.

Zowel het lichaam als de vleugels zijn behaard, dit is echt iets dat opvalt. Verder hebben ze twee duidelijke antennes, ook weer met beharing. Ondanks hun vleugeltjes kunnen rioolvliegjes niet zo heel goed vliegen. Ze maken korte vluchten, springen rond en kunnen natuurlijk lopen.

Op deze plekken kom je ze tegen

Het is misschien goed om te weten dat rioolvliegjes geen schade aan materialen aanrichten. Ze bijten zich dus nergens doorheen. Deze insecten leven van vochtig organisch afval. Hier leggen de volwassenenriool vliegen hun eitjes in. De larven voeden zich met rottend organisch afval, schimmels en bacteriën. De volwassen exemplaren leven van organisch afval maar snoepen ook van nectar.

Overal waar organische bestanddelen achterblijven kunnen rioolvliegjes voorkomen. Voornamelijk in hoekjes waar weinig stroming is houden ze zich graag op. Dit zijn bijvoorbeeld in de afvoerbuizen van de dakgoot, het toilet, doucheputje of de gootsteen in de keuken. Rioolvliegjes in de kruipruimte komt regelmatig voor, maar af en toe tref je ze ook in de woonkamer aan.

Het verspreiden van ziekten

Omdat rioolvliegjes continu in aanraking komen met bacteriën en schimmels kunnen ze makkelijk ziekten verspreiden. Dit is vooral gevaarlijk wanneer er sprake is van lekkage aan de afvoerbuis of de riolering. Dit is ook de reden waarom rioolvliegjes bestrijden echt noodzakelijk is. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk om lekkages zo snel mogelijk op te lossen.

Rioolvliegjes bestrijden: zelf doen of laten doen

Last van rioolvliegjes in huis? Dan zit er niets anders op dan rioolvliegjes te bestrijden. In veel gevallen kun je rioolvliegjes zelf bestrijden, dit scheelt weer in de kosten. Begin met het doorspoelen van de afvoerbuizen. Dit doe je met heet water en soda. Gebruik een flessenborstel om roosters, hoekjes en naden goed te reinigen.

Door de voedselbron weg te nemen verdwijnen rioolvliegjes, spoel daarom alles goed door. Kijk ook eens kritisch naar de dakgoot, regenpijp, buitenputjes en lege bloempotten in de tuin. Stilstaand water trekt rioolvliegjes aan, gooi dit dus weg. In een vijver is het belangrijk om een pomp of fontein aan te brengen zodat het water continu in beweging blijft.

Verstopping of lekkage oplossen

Rioolvliegjes in de kruipruimte is vaak het gevolg van een verstopping of lekkage. Controleer allereerst of er viezigheid in de sifon van de gootsteen aanwezig is. Zit de verstopping dieper, gebruik dan een ontstoppingsveer of een gootsteenontstopper. Bij een verstopping in de wc wil een hogedrukreiniger nog wel eens helpen. Bij een ernstige verstopping of lekkage is het beter om een loodgieter in te schakelen.

Rioolvliegjes spray

Volwassen rioolvliegjes in huis kun je heel makkelijk bestrijden met een spray. Gebruik hiervoor een omgevingsspray tegen kruipende en vliegende insecten. Als alternatief voor een vliegenspray kun je ook gebruik maken van een omgevingsspray tegen vlooien, dit heeft eenzelfde werking maar heeft een langere inwerktijd nodig.

Er moet gezegd worden dat er geen specifieke rioolvliegjes spray verkrijgbaar is. Je komt dan bij een insectenspray of de omgevingsspray tegen vlooien uit. De HG X Anti-Muggen/Vliegenspray is een veel verkocht product tegen rioolvliegjes en werkt prima.

Bekijk HG vliegenspray

Hoe gebruik je een rioolvliegjes spray? Het is belangrijk dat je kinderen en huisdieren uit de ruimte verwijdert. Sluit de deuren en ramen goed. Schud de spray en spuit de ruimte goed in. Besteed vooral aandacht aan de hoeken van het plafond. Het werkzame middel zakt vanzelf naar beneden, hoeft de vloer dus niet te behandelen. Verlaat de ruimte en houdt alles gedurende 10 tot 30 minuten gesloten. Hierna alles grondig ventileren.

Rioolvliegjes in woonkamer? Dit is de oorzaak

Normaal gesproken kom je rioolvliegjes in huis alleen rondom sanitaire voorzieningen tegen. Dus in de kelder of kruipruimte (bij de afvoerbuizen), in de badkamer, het toilet en soms in de keuken. Rioolvliegjes in de woonkamer? Rioolvliegjes in planten heeft met een teveel aan vocht te maken.

Staat de kamerplant in een binnenpot die weer in een sierpot staat? Het teveel aan water loopt vanuit de binnenpot in de sierpot. Hierdoor kan er een laagje water in de sierpot blijven staan. Je kunt je voorstellen dat dit rioolvliegjes aantrekt. Kijk dus eerst of er rioolvliegjes in de planten zitten. Is dit het geval, dan moet je het stilstand water direct verwijderen.

Rioolvliegjes in de woonkamer kunnen ook afkomstig zijn van een andere ruimte, bijvoorbeeld de kruipruimte/kelder of de keuken. Volwassen rioolvliegjes zie je soms op muren of plafonds zitten. Je kunt ze gewoon met de stofzuiger weghalen. Zorg wel dat je het probleem opspoort, want ergens ligt er rottend en vochtig organisch materiaal.

Nu populair

Vliegenlamp Flystopper HV16

Oma weet raad: wat extra tips

Rioolvliegjes bestrijden, oma weet raad. Een van de oudere methoden is een grote pa water aan de kook brengen. Voeg hier wat azijn aan toe. Vervolgens door de leidingen spoelen. Zo worden zowel de larven als volwassen rioolvliegjes gedood.

Natuurlijk heb je nog veel meer van die “rioolvliegjes oma weet raad “tips. Bijvoorbeeld het rooster of afvoerputje goed droog maken en hier plakband overheen spannen. De volgende ochtend kijk je of er rioolvliegjes aan het plakband vastzitten. Dit is een handige methode om rioolvliegjes op te sporen.

Overige tips werken onvoldoende tegen deze insecten. Ga dus niet aan de slag met oma weet raad tips zoals een bakje met azijn neerzetten, lavendel neerleggen of mottenballen ophangen. Rioolvliegjes en de larven zitten dieper verstopt, die ondervinden geen hinder van dit soort huismiddeltjes.

Schuiven naar boven