Hoornaar nest

Een hoornaarnest gevonden? Wees hier voorzichtig mee, want wanneer je het nest lastig valt dan word je mogelijk aangevallen. Een hoornaar nest kun je melden, soms is het nodig om deze te bestrijden. Maar ja, hoe herken je dit nest? Vandaag vertel ik hier meer over, want hoornaars kunnen soms best gevaarlijk zijn.

Dit is de hoornaar

In Europa kom je voornamelijk de Europese hoornaar oftewel paardenwesp tegen. Deze wespensoort wordt 3,5 cm lang en is hiermee tevens het grootste exemplaar in Nederland en België. Veel mensen zijn bang voor de Europese hoornaar, maar dit is vaak onterecht. Zolang je dit insect niet lastigvalt heb je niets te vrezen. Kom je in de buurt van een hoornaar nest, dan moet je wel voorzichtig zijn.

De hoornaar heeft een gifangel en kan hiermee bij gevaar steken. Deze steek is pijnlijker dan bij een gewone wesp. Aan de andere kant is het gif minder krachtig en zal hierdoor ook niet zoveel klachten met zich meebrengen. Ze voeden zich met suikerrijke plantensappen. De volwassen hoornaar jaagt op andere insecten om deze aan de larven te voeren.

Andere varianten die steeds vaker in Europa voorkomen zijn de Aziatische hoornaar en de Japanse reuzenhoornaar. Deze twee soorten worden een stuk groter, tot wel 6 cm lang.

Hoornaar nest herkennen

Hoe weet je of je oog in oog staat met een hoornaar nest? Het nest wordt in veel gevallen in een boom gebouwd, vaak hangend aan een stevige tak. Het nest bestaat uit cellulosevezels, afkomstig van verschillende bomen. Het nest heeft altijd een bolle vorm en bevat meerdere raten. Het nest kan ook iets anders gevormd zijn, afhankelijk van waar het gebouwd is.

Soms komt een hoornaarnest op zolder of tegen een gevel voor. Hoornaars zien hier kans toe wanneer bewoners lange tijd op vakantie zijn. Ze worden dan niet door mensen gestoord en kunnen zo ongehinderd een nest bouwen.


Melden van het nest

Wat moet je doen wanneer je een hoornaar nest hebt gevonden? Sommige mensen verwijderen het nest zelf, maar dit vraagt wel om goede maatregelen. Meer over het hoornaar nest verwijderen vind je hieronder. Allereerst iets over het nest melden. Op waarnemingen.nl kun je doorgeven waar je het hoornaarnest hebt waargenomen. Jouw waarneming is belangrijk in het opsporen en bestrijden van schadelijke insecten. Dit komt omdat hoornaars en met name de Aziatische varianten schadelijk zijn voor onze honingbijen.

Hoornaar nest verwijderen (zelf doen)

Wees voorzichtig met het benaderen van een hoornaarnest. Met een beetje pech voelen deze insecten zich bedreigt en vallen aan. Houd daarom altijd veilige afstand ten opzichte van het nest. Wil je zelf een hoornaar nest verwijderen? Hieronder vind je een stappenplan.

Stap 1: breng anderen in veiligheid

Voordat je het nest verwijdert is het eerst belangrijk dat je anderen in veiligheid brengt. Verwijder kinderen, huisdieren en volwassen personen uit de ruimte of omgeving. Ze moeten minimaal 10 meter afstand houden, het liefst nog wat verder weg. Zolang je niet aan het nest komt is 5 meter een veilige afstand, maar tijdens het verwijderen kunnen de hoornaars aanvallen.

Stap 2: werk in de late uren

Tegen de avond verzamelen hoornaars zich in hun nest om te gaan slapen. Het hoornaar nest verwijderen kun je het beste in de avond of de nacht doen, zolang het maar donker is. Ga je overdag aan de slag dan zijn de hoornaars erg actief en alert. De kans is dan veel groter dat het misgaat.

Stap 3: draag beschermende kleding

Een hoornaarnest verwijderen is niet geheel zonder risico. Zit je in zijn vliegroute of kom je aan zijn nest dan zal de hoornaar zich bedreigd voelen en aanvallen. Draag daarom altijd beschermende kleding. Denk ook aan een beschermend masker en een kap dat zowel je hoofd als nek bedekt. Verder handschoenen, ook niet onbelangrijk. Er mag geen enkele opening zijn waardoor hoornaars in de kleding terecht kunnen komen.

Beschermende kleding moet dik genoeg zijn. Te dunne kleding zorgt er namelijk voor dat hoornaars hier doorheen kunnen steken.

Stap 4: het nest verplaatsen

Neem een grote en stevige plastic zak en schuif dit in één keer over het nest. De zak direct dichtmaken zodat de hoornaars er niet uit kunnen. Haal het nest los van de wand of het plafond. Door de plastic zak even in de koelkast te leggen worden de hoornaars rustiger. Hierna kun je het nest buiten aan een boom hangen, ver verwijderd van de woning.

Hoornaars doden

Bij een hoornaar nest verwijderen denk je misschien aan chemische bestrijdingsmiddelen. Mag je een hoornaar doden? De Europese hoornaar is een beschermende soort. Je mag hem officieel niet doden en het nest ook niet vernietigen. Aziatische hoornaars of de Japanse reuzen hoornaars zijn gevaarlijke gasten die hier niet thuishoren, deze mag je wel bestrijden.

Op het hoornaar nest slaan

Hoe makkelijk is dat, gewoon het hoornaar nest kapot slaan. Er zijn altijd mensen die dit proberen en het nest met een stok te lijf gaan. Kijk er niet vreemd van op dat er honderden woedende hoornaars tevoorschijn komen. Ze vallen direct aan. Ze steken niet alleen degene die het nest verhield maar iedereen die in de omgeving aanwezig is.

Om deze reden mag je nooit op een hoornaarnest slaan. Tik er ook niet zachtjes tegenaan om te kijken of er actie komt. De enige actie die je kunt verwachten is een aanval.

Wespenspray gebruiken

Heb je een of meerdere hoornaars binnen zitten en krijg je ze niet uit de woning? Bij grote overlast mag je eventueel een wespenspray gebruiken. Dit doe je dus uit verdediging, niet omdat je de Europese hoornaar gewoon wil doden. Een wespenspray wordt ook veel ingezet tegen normale wespen.


Let op want je hebt de normale spray tegen wespen, hierin zit een gif waarmee je ze doodt. Dan heb je ook de wespenspray met schuimformulering. Hiermee kun je naden, kieren en spouwmuren aanpakken. Ook dit product rekent voorgoed met wespen af. Dit laatste is ideaal wanneer je een hoornaar nest op een vrijwel onbereikbare plek zoals in de spouwmuur hebt zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven