Is de blobvis gevaarlijk?

Hij wordt als het lelijkste dier ter wereld gezien: de blobvis. Uiterlijk lijkt hij nog het meest op een treurig monster. Je kunt hem niet als huisdier houden. Sommige vissers vinden hem in hun netten voor de kusten van Australië of Tasmanië bent. Ben je bang dat de blobvis gevaarlijk is? Dat valt echt wel mee.

De kans dat je hem ziet is vrij klein

Ondanks dat de blobvis voor de zuidelijke kusten van Australië en Tasmanië leeft, zul je hem weinig tegenkomen. Hij leeft namelijk op grote diepte. De druk ver onder water is zo groot, dat deze vis geen zwemblaas heeft. Voor zijn drijfvermogen maakt hij gebruik van een soort gelatine. Hierdoor lijkt hij nog het meest op een grote berg gelei, met twee ogen en iets dat op een gigantische neus lijkt.

Dit uiterlijk krijgt hij alleen wanneer je hem uit het water haalt. Diep in de zee heeft hij een vastere vorm, zonder die grote neus.

Zelfs wanneer je aan diepzeeduiken doet, zal je deze bijzondere vis niet zo snel aanschouwen. Helaas wordt de blobvis met uitsterven bedreigd. Dit komt doordat vissersboten met hun sleepnetten over de bodem gaan. Blobvissen komen in deze netten terecht en sterven.

Zo gevaarlijk is de blobvis

Met zijn vreemde en misschien wel angstaanjagend uiterlijk, blijf je het liefst ver uit de buurt van deze vis. Maar is de blobvis gevaarlijk? Nee, deze vis heeft geen tanden. Hij kan je dus niet bijten. Ook heeft hij geen angels of stekels. Voor mensen is hij volkomen ongevaarlijk.

Het is ook nog eens een heel lui dier. Hij doet weinig moeite om aan zijn eten te komen. Mocht er toevallig iets in zijn buurt komen, dan probeert hij het op te eten. Gaat zijn prooi ervandoor, dan gaat hij er echt niet achteraan.

De blobvis doet eigenlijk niks anders dan zich een beetje door de stroming mee laten voeren, en hopen dat hij onderweg iets eetbaars tegenkomt. Hierbij valt hij zeker geen mensen of grotere dieren aan.

Prachtig Juwel aquarium van 81 cm breed, inclusief verlichting, biofilter en verwarming.


Is de blobvis etenbaar?

Niemand probeert bewust blobvissen te vangen. Maar ze verschijnen wel per ongeluk in vissersnetten. Sommigen hebben geprobeerd om deze vis te eten. Misschien vraag jij je af waarom ze de vis niet hebben teruggegooid, omdat hij zo zeldzaam is. Maar diep onder water blijft de vis dankzij de hoge druk in vorm. Zodra hij naar het oppervlak wordt gehaald, waarbij de druk afneemt, zakt hij als een plumpudding ineen. Dat overleeft hij niet.

Dus wanneer je toch met een dode blobvis in je handen staat, kun je maar net zo goed proberen of hij eetbaar is. Ik moet toegeven dat hij er niet smakelijk uitziet.

Chef-koks hebben geprobeerd er wat van te maken. Helaas, deze vis is niet om te eten. Hij heeft geen spieren en botten maar bestaat uit geleiachtig vlees. Dat kun je niet zomaar koken of bakken.

Toch heeft iemand ervan geproefd. Een visboer uit Sydney vertelde dat de blobvis zoet smaakt, vergelijkbaar met gepocheerde kreeftenstaart. Andere mensen die het geproefd hebben, zeggen juist dat de smaak nog het meest aan witvis met tomatensaus doet denken.

Is het gevaarlijk om te eten?

De blobvis is niet gevaarlijk voor mensen. Ook niet wanneer je hem eet. De mensen die deze vis gegeten hebben, zijn er niet ziek van geworden. Maar het is niet makkelijk om het geleiachtig vlees klaar te maken. Bovendien moet jij je mentaal over het lelijke uiterlijk en de vreemde textuur heen kunnen zetten, voordat je deze vis met smaak naar binnen werkt.

De levenswijze van de blobvis

Deze vissen leven op een diepte van 600 tot 920 meter. Je moet weten dat het licht tot ongeveer 200 meter diep komt. De blobvis leeft dus in een donkere omgeving. Ook is de druk hier ontzettend hoog. Daarom heeft de vis zich aan deze omstandigheden aangepast. Hij heeft geen spieren en botten nodig, zijn geleiachtige structuur houdt zijn lichaam bij elkaar.

De druk is hier zo groot, dat onze longen direct zouden instorten. Je overleeft dit niet. Buiten het feit dat het hier ook nog eens ontzettend koud is. De gemiddelde temperatuur op deze diepte bedraagt 3,7 ° Celsius. Dat is bijna tegen het vriespunt.

Zo diep in de zee is er weinig voedsel om te overleven. Daarom eet de blobvis alles wat hij op zijn weg tegenkomt.

De voortplanting

Er is weinig over de blobvis bekend. Onderzoekers denken dat deze vissen zich in groepen voortplanten. Hierbij zouden ze duizenden eieren bij elkaar in een nest leggen, om zo de overlevingskansen van de jongen te vergroten. Omstebeurt verzorgen de oudere vissen het nest en de eieren.

Geen vijanden

Doordat de blobvis zo diep in de zee leeft, heeft het geen natuurlijke vijanden. Het is niet bekend dat roofdieren op blobvissen jagen. Dit kan ook niet want nagenoeg alle roofvissen hebben een zwemblaas. Onder grote druk zou deze zwemblaas ineen klappen. Dit betekent de dood van de roofvis.

Daarom kan een blobvis niet door een haai of een andere roofvis worden gegeten. Zelf jaagt de blobvis wel op verschillende bodembewoners.

Maximale leeftijd

Het is niet geheel duidelijk hoe oud een blobvis kan worden. Geschat wordt dat zijn maximale leeftijd tussen de 100 en 130 jaar ligt. Dat is best oud voor een vis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven