Japanse hoornaar herkennen, hoe gevaarlijk is een steek?

De Japanse hoornaar dodelijk? Nee hoor, alleen voor mensen die ernstig allergisch zijn. Maar de steek van deze Aziatische wesp kan wel ontzettend pijnlijk zijn. De Japanse hoornaar herkennen is niet zo eenvoudig, want hij wordt vaak met andere hoornaars verward.

Dit is de Japanse hoornaar

Je hebt de Japanse hoornaar en de Aziatische hoornaar. Wat is het verschil tussen beide? De Japanse reuzenhoornaar is een ondersoort van de Aziatische reuzenhoornaar. Een beetje hetzelfde als honden: herdershonden > Duitse herder. Zo kun je dus ook de Japanse hoornaar indelen, wespachtigen > Aziatische hoornaar > Japanse hoornaar.

[do_widget id=custom_html-27]

De Japanse hoornaar wordt ook wel de Japanse reuzenhoornaar genoemd. De wetenschappelijke naam is Vespa mandarinia japonica. Jawel Vespa, bekend van de bekende brommers of scooters.

De Japanse hoornaar bereikt een lengte van 5 cm en is hiermee een van de grootste hoornaars ter wereld.

Japanse hoornaar herkennen

Hoe kun je een Japanse hoornaar herkennen? Wanneer je hem naast een Europese hoornaar zet zie je qua grootte duidelijk verschil. De Europese hoornaar wordt ongeveer 2,5 cm lang. De Japanse versie is ruim twee keer zo groot. De spanwijdte van de vleugels bedraagt meer dan 6 cm.

Het kopstuk van deze hoornaar is geel. Het borststuk is donkerbruin met gele en bruine banden. De angel is ruim 6,25 mm lang.

Een steek van deze reuzenwesp

Je wil niet gestoken worden door een Japanse hoornaar. De steek van dit insect is namelijk zeer pijnlijk. Via de angel wordt het gif geïnjecteerd. Dit gif loopt via de bloedbaan naar het zenuwstelsel. Hier tast het gif het zenuwstelsel aan.

De meeste mensen die een steek van de Japanse hoornaar oplopen hebben direct medische hulp nodig.

Symptomen na een steek zijn zeer hevige pijn, het lichaamsdeel niet kunnen gebruiken, duizeligheid, misselijkheid en zwelling van de huid. Deze symptomen treden direct na de steek op. Opvallend is dat niet alleen het gestoken gebied pijnlijk doet maar ook alles eromheen.

De zwelling wordt na 1 tot 2 minuten enorm. Het is zeer pijnlijk. Dit laat zien dat een Japanse hoornaar steek zeker geen grapje is. Doordat het gif het zenuwstelsel aantast is er een kans dat je in een anafylactische shock raakt. Dit belemmert de ademhaling en kan zelfs leiden tot een hartaanval.

Japanse hoornaar steek dodelijk?

Jaarlijks sterven er tientallen mensen na een steek van de Japanse hoornaar. Is de Japanse hoornaar dodelijk? Dit geldt voor mensen die allergisch zijn voor het gif van wespen en bijen. Ben je hier allergisch voor dan is het belangrijk om op er rekening mee te houden dat de Japanse hoornaar steeds vaker in Nederland en België gezien wordt.

Jezelf beschermen tegen deze reuzewesp

De Japanse hoornaar in Nederland, hij komt af en toe voor. In 2017 werd er al melding gemaakt van deze Aziatische horrorwesp. In 2019 werd de Japanse hoornaar opnieuw gespot, en ook in 2021 is deze wesp in Nederland, België en andere Europese landen gezien.

Angstaanjagend? Niet echt, de Japanse hoornaar is een roofinsect en heeft het voornamelijk op honingbijen voorzien. Hij is niet geïnteresseerd in mensen en wordt ook niet aangetrokken door zoetigheid. Wat dat betreft hebben we van de normale wesp veel meer last.

Maar de Japanse hoornaar is wel een zware last voor het ecosysteem. Wanneer bijen uitsterven dan vindt er ook geen bestuiving van planten plaats. Je hoeft jezelf dus niet direct te beschermen tegen de Japanse hoornaar, zolang je maar uit de buurt van nesten blijft.

Het nest herkennen

Hoe weet je of je in de buurt bent van een Japanse hoornaar nest? Deze insecten bouwen nesten die vaak in bomen, onder een afdak of tegen een gevel hangen. Het vaakst kom je een Japanse hoornaar nest in natuurlijke gebieden tegen.

Het is belangrijk om niet naar het nest toe te lopen, niet met stokken te slaan en ook niet te schreeuwen. Kom je per ongeluk in de buurt van een Japanse hoornaar nest, loop dan rustig weg.

[do_widget id=custom_html-26]

Japanse hoornaar melden

Je wandelt ergens en komt één of meerdere van dit soort reuzenwespen tegen. Moet je de Japanse hoornaar melden? Hoewel de hulp van burgers zeker gewenst is worden er ook veel valse waarnemingen gedaan. Het blijkt namelijk heel lastig om de Japanse hoornaar van de Europese hoornaar of de Aziatische hoornaar te onderscheiden.

Imkers hebben wel een goede kennis van wat er rondvliegt. Waarnemingen van een imker zijn dan ook veel betrouwbaarder. Wil je een Japanse hoornaar melden? Dit kan op de website waarnemingen.nl. Vermeld het adres waar je de hoornaar hebt gezien. Maak bij voorkeur een foto, dit maakt de waarneming een stuk betrouwbaarder.

Weten waar het nest van de Japanse hoornaar hangt? Kijk of het insect een prooi bij zich heeft. Is dit het geval dan zal deze altijd naar het nest terugkeren. Let hierbij goed op de terugvliegrichting.

De Japanse hoornaar doden

Je hebt vast wel eens een wesp en misschien ook wel een Europese hoornaar doodgemaakt. Mag je de Japanse hoornaar doden? Dit roofinsect is geen beschermde diersoort. Doordat hij 40 honingbijen per minuut kan afslachten is dit ook een ongewenste gast. Een Japanse hoornaar doden mag dus, maar hoe pak je dat aan?

Bijen hebben hier iets anders op gevonden: het verhitten van de Japanse hoornaar. Wanneer je een föhn op de hoornaar zet dan zal hij het niet overleven. Maar de kans is klein dat dit insect netjes blijft zitten om te worden verhit.

Met een wespenval is het lastig om de Japanse hoornaar aan te trekken, simpelweg omdat deze niet op zoetigheid afkomt. Je kunt wel gebruik maken van een speciale vangzak met ecologische lokstof.

Bekijk wespen & hoornaars vangzak

Mocht je er een in de buurt zien dan kun je deze proberen nat te spuiten. Wanneer de vleugels nat zijn kan het insect niet meer goed vliegen en kun je hem snel doden. Sla niet zomaar in het wilde weg, de Japanse hoornaar is snel en de kans is groot dat hij jou eerder te pakken heeft dan jij hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven