Honden van overleden baasjes, wat gebeurt er mee?

Een hond wordt gemiddeld tussen de 10 en 14 jaar oud. Je staat er niet bij stil dat jij als eigenaar misschien wel eerder overlijdt. Hierdoor blijft je huisdier alleen achter. Soms wordt het door familie of vrienden opgevangen. Maar wat wanneer dit niet mogelijk is? Ontdek hoe het honden van overleden baasjes vergaat.

Opvang huisdieren van overleden baasjes

Sommige mensen vangen bewust huisdieren op van overleden baasjes. Maar vaak komen dit soort huisdieren in het asiel terecht.

Het is niet zo dat een dierenasiel slecht is. De dieren worden hier goed verzorgd, medisch gekeurd en er is ook aandacht voor elk dier. Helaas is het nooit zoveel als dat het overleden baasje heeft gegeven.

Voordat de hond in het asiel terecht komt, gaat er heel wat aan vooraf. Laten we het eens vanuit het perspectief van de hond bekijken.

Hoe reageert een hond als zijn baasje is overleden?

Soms wordt gezegd dat een hond geen verdriet kan voelen. Dat klopt niet helemaal, want huisdieren kennen zeker een soort verdriet. Wanneer ze hun baasje verliezen, kunnen ze ander gedrag vertonen. Sommige honden worden lusteloos en zoeken een rustig plekje op. Andere honden gaan juist om veel aandacht vragen, terwijl ze dit voorheen niet deden.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat honden niet alleen verdriet kunnen voelen, maar dat ze ook medeleven kunnen tonen. Bijvoorbeeld wanneer je nabestaande verdrietig is om jouw overlijden.

Dit doet een hond als hij verdrietig is

Honden kunnen verdrietig worden wanneer hun baasje overlijdt. Maar ze kunnen zelfs in een depressie raken. Depressieve honden hebben geen interesse in de dingen waar ze vroeger blij van meerderen. Zo hebben ze geen zin om te wandelen of te spelen. Een depressieve hond zal soms minder gaan eten. Ook gaat hij niet op dezelfde manier met mensen om, als hij vroeger deed.

Feit: honden huilen niet van verdriet. Tenminste niet met tranen zoals mensen doen. Maar een verdrietige of depressieve hond kan wel lusteloos zijn, janken of piepen.

Voor de nabestaanden: laat de hond even bij het baasje kijken

Wanneer je thuis komt te overlijden, is het verstandig dat de nabestaanden je hond even bij jou laten kijken. Door het dier dicht bij te laten, kan deze zelf zien dat zijn of haar baasje is overleden. Honden kunnen dit zeker constateren.

Wat te doen met hond na overlijden baasje?

Na het overlijden van het baasje is het belangrijk dat de hond ligt goed wordt opgevangen. Het dier verdient de beste verzorging. Hieronder vind je 10 hier mogelijkheden om honden van overleden baasjes een goed leven te bieden.

Familie of vrienden van de overleden eigenaar

Het fijnste zou zijn wanneer familie of vrienden de hond van de overleden eigenaar overnemen. Dit zijn de mensen die het dichtste bij het baasje van het dier stonden. Ze weten hoe goed de band tussen eigenaar en hond was. Maar ook wat ze allemaal samen deden.

Vaak is het verstandig om, vóór overlijden, waar afspraken op papier te zetten. Bijvoorbeeld naar wie de hond na het overlijden toegaat. Maar ook hoe het financieel zit, want soms is het mogelijk om een erfenis ten behoeve van de hond achter te laten.

Is er niks omtrent het huisdier geregeld? De directe erfgenamen maken aanspraak op de hond. Wanneer ze dit niet willen, kunnen ook vrienden de hond in huis nemen. Dit moet zo snel mogelijk gebeuren, zodat het dier niet alleen achterblijft.

Adoptie door een liefdevolle nieuwe eigenaar

Een andere optie is om de hond te laten adopteren. Zoek een nieuwe eigenaar via social media, een forum of Marktplaats.nl. De nabestaanden kunnen ook een advertentie in de krant plaatsen, of een oproep bij de supermarkt, de dierenwinkel en bij de dierenarts ophangen.

Wees voorzichtig voor handelaren. Gaat het om een rashond en wordt deze gratis afgegeven, dan kun je er gif op innemen dat er handelaren op afkomen. Honden zijn bij handelaren soms in slechte handen, ze gaan vaak van het ene naar het andere adres. Bovendien is de verzorging niet al te best.

Het is dus belangrijk om de nieuwe eigenaar grondig te screenen. Daarnaast is het goed om geld voor de hond te vragen, dit voorkomt dat er handelaren of broodfokkers op afkomen.

Plaatsing bij een betrouwbaar opvangcentrum

Een hondenasiel of dierenasiel vangt de hond van het overleden baasje op, verzorgt deze en gaat op zoek naar een nieuwe eigenaar. Populaire rassen zijn soms binnen enkele dagen voorzien van een nieuwe eigenaar. Gaat het om een oudere hond of een kruising, dan kan het enkele weken duren voordat het dier een nieuwe eigenaar heeft gevonden.

Goed om te weten: honden die in het asiel zitten worden niet afgemaakt, tenzij dit om medische redenen echt nodig is. Maar het is niet zo dat het asiel een hond laat inslapen omdat deze nog geen eigenaar heeft gevonden.

Heidi Swerts runt een van de bekendste dierenasielen van het land. Als ik een dagje God kon zijn… bevat nieuwe, pakkende verhalen over het reilen en zeilen in Heidi’s asiel.


Bejaardentehuis voor honden

Gaat het om een oudere hond? En is het mogelijk om hem naar een bejaardentehuis voor honden te brengen. In dit bejaardentehuis worden honden vanaf 10 jaar en katten vanaf 12 jaar oud opgenomen. Het baasje blijft eigenaar, of bij overlijden blijven de nabestaanden de eigenaar.

In het bejaardentehuis is het mogelijk om op afspraak het dier te bezoeken. Honden worden niet herplaatst. Houd er rekening mee dat de eigenaar (of de nabestaanden) verantwoordelijk is voor de kosten voor verzorging en medicatie. Voor een hond bedraagt dit ongeveer € 5,50 per dag, exclusief dierenartskosten en medicatie.

De hond plaatsen bij een pleeggezin

Het is ook mogelijk om honden van overleden baasjes bij pleeggezinnen onder ze brengen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat het om een tijdelijke oplossing gaat. Het pleeggezin zorgt een tijdje voor de hond, waarbij het in een huiselijke omgeving leeft. Zodra er een nieuwe eigenaar is gevonden, verhuist het dier.

Pleeggezinnen vind je via websites zoals hondenzondertoekomst.nl en dierenvangnet.nl. Ook social media biedt mogelijkheden om met een pleeggezin in aanraking te komen.

Dit moet je nooit doen met een hond van een overleden baasje

Het is niet aan te raden om de hond van gezin naar gezin te laten verhuizen. Dit is zeer verwarrend voor het dier. Bedenk dat een hond vaak geen keuze heeft waar hij terechtkomt, mensen maken deze keuze voor hem/haar. Het is heel vervelend voor het dier wanneer hij zich aan bepaalde mensen hecht en weer afscheid moeten nemen.

Ook niet doen: de hond op straat zetten en er een zwerfhond van maken. Dat verdient geen enkel dier. Kunnen de nabestaanden niet voor de hond zorgen of is hier geen geld voor? Zorg dan voor een goed opvangadres, een pleeggezin of doneren het desnoods aan een liefhebbende nieuwe eigenaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven