Aanbod dierenasiel: honden wachten op een baas

Zoek je een leuke hond? Denk dan eens aan een hond adopteren uit het asiel. Sommigen zitten al maanden tot zelfs jaren op een nieuwe baas te wachten. Op het internet vind je veel herplaatsingshonden. Maar je kunt natuurlijk ook bij het asiel in jouw buurt kijken, of wat verder weg. In dit artikel lees je alles over het aanbod dierenasiel, waar de leukste honden op jou wachten.

Waarom honden in een dierenasiel zitten

In een dierenasiel zitten niet alleen honden maar ook katten, konijnen, vogels, knaagdieren en soms zelfs exotische dieren. De honden die hier zitten zijn gevonden door mensen of dierenbeschermingsorganisaties. Maar het kan ook dat de vorige eigenaar er afstand van heeft gedaan. Vaak door veranderingen in levensomstandigheden, door verhuizing of financiële problemen. Soms door gezondheidsproblemen of persoonlijke redenen.

Sommige honden die hier zitten, zijn gered uit situaties van mishandeling of verwaarlozing. Jonge dieren komen vaak uit illegale puppyfokkerijen. En dan heb je nog de zwerfhonden. Die verdienen ook een kans op een beter leven.

Het Complete Hondenboek


Aanbod dierenasiel: deze honden kom je er tegen

Jaarlijks komen er ongeveer 5000 honden bij Nederlandse asielen binnen. Dat lijkt veel, maar eigenlijk is dit nog maar het topje van de ijsberg. Ruim 150.000 honden per jaar zoeken een nieuwe baas. Het merendeel van deze dieren zwerft over straat, wordt verwaarloosd of mishandeld, of verdwijnt uiteindelijk naar het buitenland.

In een asiel zitten honden van allerlei rassen, kruisingen, leeftijden en met verschillende karakters. Dit maakt het lastig om een keuze te maken.

Het is wel zo dat bepaalde rashonden vaker in het asiel belanden. Vaak komt dit omdat ze een pittig karakter hebben, en hierdoor moeilijk opvoedbaar zijn. Ook kleine schoothondjes komen hier vaker terecht. Kleine rashonden worden vaak door oudere mensen gehouden. Wanneer de eigenaar van het kleine hondje komt te overlijden of naar een verzorgingshuis moet, zit er vaak niks anders om dan het dier na het hondenasiel te brengen.

Deze honden zitten het vaakst in het asiel:

  • Stafford-honden
  • Herdershonden
  • Jack Russellterriërs
  • Rottweilers
  • Husky’s
  • Shih Tzu’s
  • Chihuahua’s
  • Maltezers

Zo lang blijft een hond in een asiel

Vroeger liet men honden inslapen wanneer ze te lang in het asiel bleven. Dat gebeurt gelukkig niet meer. Een hond kan binnen enkele dagen herplaatst zijn, maar het kan ook dat hij jarenlang in het asiel verblijft. Dat is natuurlijk niet leuk voor het dier. Toch is dit soms begrijpelijk, bijvoorbeeld omdat het dier ernstige gedragsproblemen heeft.

Een dier in laten slapen gebeurt alleen om zeer ernstige medische redenen. Dan moet het dier dus echt goed ziek zijn.

De gemiddelde verblijfsduur ligt tussen de 21 en 64 dagen. De meeste honden vinden de binnen drie maanden een nieuwe eigenaar.

Is een asielhond iets voor mij?

De meeste honden die geadopteerd worden zijn erg dankbaar. Voor jezelf is dit ook een dankbare taak, want je biedt een dier een nieuwe kans. Wel moet je er rekening mee houden dat veel honden uit het asiel een rugzakje hebben. Dit betekent dat ze een en ander hebben meegemaakt.

Zo kan het dat het dier bij de vorige eigenaar verwaarloosd of mishandeld is. Of dat de opvoeding niet goed is verlopen. De hond kan ook een trauma krijgen totdat hij door de vorige eigenaar is afgestaan of achtergelaten.

Veel asielhonden hebben moeite de omgang met andere honden of huisdieren. Het kan ook dat ze aan de lijn trekken, agressief uitvallen richting honden of zelfs richting mensen, of bang zijn om alleen te blijven.

Kijk niet alleen naar het uiterlijk van de hond maar ook naar zijn karakter en gedrag. Het is belangrijk dat je een huisdier vindt dat bij jou wensen en situatie aansluit.


Doe het niet uit medelijden

Je moet nooit een dier uit het hondenasiel halen, omdat je er medelijden mee hebt. Dit is geen goede basis voor het opbouwen van een band. Wanneer je voor een of meerdere honden gaat kijken, luister dan goed naar de adviezen en tips die het asiel je geeft.

Heropvoeden kost veel tijd

Meer dan 80% van de as viel honden heeft een heropvoeding nodig. Het is aan jou om dit te doen. Je krijgt adviezen en tips van het asiel, maar verder sta je er alleen voor. Je kunt eventueel wel een hondentherapeut of een gedragsdeskundige inschakelen.

Onderschat het heropvoeden niet. Je moet hier veel geduld voor hebben, en er ook de nodige tijd insteken. Maar wanneer het je lukt bouw je een geweldige band met je nieuwe huisdier op. Je hebt een vriend voor het leven.

Een gehoorzaamheidscursus of een training volgen

Heb je niet zoveel ervaring met het opvoeden en vooral het heropvoeden van honden? Zoek dan ondersteuning bij een hondenschool. Volg een training of een gehoorzaamheidscursus. Aanvullend kun je onze training Hondengedrag volgen. Dit is een training die je thuis volgt, waarbij je meer inzicht krijgt in het gedrag van honden. En hoe je hierop moet reageren.

Let op met problemenhonden

Vooral stafford-achtige honden komen vanwege gedragsproblemen vaker in het asiel terecht. Wanneer je dit type rashond via het als asiel zoekt, is het goed om rekening te houden met eventuele gedragsproblemen. Er kan sprake zijn van agressie. Laat je daarom goed door het dierenasiel adviseren.

Ook een hele hoop leuke honden

Naast wat problemenhonden, zitten er veel meer leuke honden in het dierenasiel. Dit maakt het aanbod in het dierenasiel ontzettend gevarieerd.

Eisen die het dierenasiel stelt

Je hebt niet alleen zelf wensen of eisen, het dierenasiel kan ook bepaalde eisen hebben. Bijvoorbeeld dat je een gezin zonder kinderen hebt, of dat er geen katten of andere huisdieren in huis zijn. Het is misschien vervelend wanneer je niet aan deze eisen voldoet, maar dat is om het beste gezin voor de hond te vinden.

Het is belangrijk dat je eerlijk bent over je situatie. Wanneer het asiel twijfelt, kunnen ze je aanvraag weigeren.

Wat kost een hond uit het asiel?

Een hond uit het asiel is goedkoper worden dan wanneer je een puppy koopt. Natuurlijk is een asielhond vaak ouder, en draagt meestal een rugzakje met zich mee. Afhankelijk van het asiel betaal je voor adoptie tussen de € 125 en € 400. De prijs is onder andere afhankelijk van de leeftijd en het ras. Jonge honden zijn wat duurder dan wanneer je voor een volwassen hond gaat, en een senior hond zal zeker goedkoper zijn.

Sommige rashonden zijn erg populair. Die kom je nauwelijks in het asiel tegen, of ze zijn snel weg. Wanneer je een bepaalde rashond zoekt, moet je erg je best doen om deze te vinden. Het beste neem je contact op met verschillende hondenasielen. Vraag eventueel of je jouw gegevens achter mag laten, voor het geval je favoriete rashond binnen wordt gebracht.

Nog even terugkomen op de kosten. Je betaalt niet alleen voor de hond maar ook voor de verzorging die het als ziel heeft gegeven. Verder is het dier medisch onderzocht, ingeënt, gecheckt en geregistreerd.

Kan ik het ook gratis krijgen?

Helaas is het niet mogelijk om een dier uit het asiel gratis te krijgen. De opvang en medische zorg neemt kosten met zich mee. Daarom betaal je voor elk dier dat je uit het asiel haalt, hoe groot of hoe klein het ook is. Voor vogels betaal je tussen de € 6 en € 10, voor knaagdieren tussen de € 10 en € 25. Een kat kost tussen de € 50 en € 300 (afhankelijk van leeftijd en ras), en een hond is het duurst.

Lijst dierenasiel Nederland

Er zit altijd wel een dierenasiel in jouw buurt. Soms moet je er enkele kilometers voor rijden, maar het is meer dan de moeite waard om eens een kijkje te gaan nemen.

Hieronder een lijst met dierenopvangcentra in Nederland.

NaamLocatie
Dierenasiel WinschotenWinschoten
Dierenasiel ZuidwoldeZuidwolde
Dierenasiel de KuipershoekKlarenbeek
Dierenasiel de SwingeDrachten
Dierenbeschermingscentrum AmersfoortAmersfoort
Dierenbeschermingscentrum LimburgBorn
Dierenopvang HaarlemmermeerHoofddorp
Dierenopvangcentrum ’t NoordbroekAlmelo
Dierenopvangcentrum EnschedeEnschede
Dierenopvangcentrum GoudaGouda
Dierenopvangcentrum RotterdamRotterdam
Dierenopvangcentrum SpijkenisseSpijkenisse
Dierenopvangcentrum VlaardingenVlaardingen
Dierentehuis AlkmaarPurmerend
Dierentehuis De Hof van EdeEde
Dierentehuis KennemerlandZandvoort
Het KnaaghofRijswijk
Kerbert DierentehuisIJmuiden
KnaagdierencentrumIJmuiden
KnaagspoorRidderkerk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven