Dunne wormen in huis

Je hebt last van lange dunne wormen in huis. Gaat het hier om de regenworm of toch om een andere wormensoort? Niet schrikken maar er leven stiekem duizenden insecten in je woning. Hieronder een overzicht van de meest voorkomende dunne wormen die je op voedselproducten, in de woonkamer, keuken of slaapkamer tegenkomt.

De duizendpoot

Kenmerken: langwerpig, plat lichaam, meerdere segmenten met poten en twee gekrulde antennes aan de kop. Lengte tussen de 1 en 25 cm.

Duizendpoten lijken op lange dunne wormen, hoewel ze aardig wat pootjes hebben. Veel soorten hebben 15 paar poten maar er zijn ook soorten die over 200 paar poten beschikken. Van een duizendpoot in huis heb je niets te vrezen, het zijn nuttige dieren. Ze jagen namelijk op pissebedden, spinnen, slakken en veel andere insecten. Heb je last van pissebedden of zilvervisjes in huis dan is de duizendpoot een prima natuurlijk bestrijdingsmiddel.

Heb je liever geen duizendpoten in je woning? Zorg dan dat je ventilatieopeningen voorziet van een rooster of gaas. Kijk goed naar spleten en kieren en gebruik een kit om dit af te dichten. Een vochtige ruimte trekt duizendpoten aan, zorg dat je in dit soort ruimtes goed ventileert en verwarmt.

Regenwormen

Kenmerken: lang en rond, een glad lichaam. Geen poten aanwezig. Lichaamslengte tussen de 10 en 30 cm.

Lange dunne wormen in huis zou zomaar op regenwormen kunnen duiden. Vaak wordt gedacht dat regenwormen alleen onder de grond leven maar ze komen regelmatig boven het grondoppervlak. Vooral tijdens een regenbui komen ze naar boven, en dat is niet om te vluchten voor al het water. De trillingen van een regenbui wordt makkelijk verward met de trillingen van een vijand. Regenwormen vluchten dan snel naar boven.

Regenwormen houden van een vochtige omgeving. Ze komen alleen naar binnen wanneer de omstandigheden dit toelaten. Waarschijnlijk heb je het terras wat hoger liggen, na een regenbui kruipen niet alleen regenwormen maar ook slakken naar binnen. Om dit te voorkomen moet je eens kritisch naar de terrasinrichting kijken.

Zilvervisjes

Kenmerken: zilverachtige huid met schubben. Twee lange antennes aan de voorkant en lange sprieten aan de achterkant. Lengte tussen de 7 en 12 mm.

Je moet even goed kijken want heb je nu dunne wormen in huis of toch iets anders? Zilvervisjes zijn razendsnel. Het zijn geen wormen want ze hebben pootjes, en daar kunnen ze zich snel mee verplaatsen. Zilvervisjes kom je vooral in een vochtige omgeving zoals de badkamer tegen. Ook in de keuken wil hij zich verschuilen.

Zilvervisjes eten van alles maar kunnen zelfs van karton leven. Een insect dat veel op het zilvervisje lijkt is het papiervisje. Deze wordt iets groter en houdt juist van een droge omgeving.

Zilvervisjes en papiervisjes bestrijden is vrij makkelijk. Hiervoor is een speciale zilvervisjes val verkrijgbaar. Een kwestie van neerzetten en je bent er snel vanaf.


Larven van de voedselmot

Kenmerken: crèmekleurig met een bruine kop. Geen pootjes aanwezig. Lengte tot 9 mm, afhankelijk van de leeftijd. Ze spinnen draden en een soort webben.

Kijk eens goed tussen je voedsel waaronder rijst, macaroni, snoepgoed, ontbijtgranen maar ook dierenvoer. Zie je dunne witte wormpjes zitten? Dit zijn de larven van de voedselmot, soms ook wel de meelmot genoemd. Ze doen zich tegoed aan al dat voedsel om vervolgens te verpoppen. Hieruit komen volwassen voedselmotten.

Voedsel dat besmet is met deze larven kun je het beste weggooien. Het nieuwe voedsel moet je goed verpakken. Niet in een kartonnen verpakking want daar gaan ze makkelijk doorheen. Je zult echt gebruik moeten maken van plastic of glazen bakken of potten met deksel.

De volwassen exemplaren kom je vaker op de muren of het plafond tegen. Je kunt ze vrij makkelijk opzuigen of vangen. Doe dit want anders gaan ze weer op zoek naar nieuw voedsel om hun eitjes in te leggen.

Maden van de vlieg

Roomwit rond lichaam. De kop is zwart en loopt spits toe, de achterkant is dik. Maden hebben geen poten.

In de zomermaanden kun je maden van de vlieg in je woning aantreffen. Het gaat hier niet direct om dunne wormen in huis want ze hebben een vrij dik uiterlijk. Maden zijn roomwit van kleur en hebben geen pootjes. Ze zwemmen letterlijk in hun voedsel, vaak gaat het om rottend afval. Maden tref je met name in de vuilnisbak of container aan, maar soms ook in voedsel dat je ergens hebt laten liggen. Sommige soorten leven van dierlijke mest.

Maden in huis kun je goed voorkomen door alles goed af te dekken. Maak de prullenbak regelmatig leeg en schoon. Houd de container gesloten en zet hem niet te dicht bij de woning. Zitten er eenmaal maden in de container dan kun je hier het beste zout in strooien. De maden drogen hiervan uit. Dat de container ook eens met het deksel open in de felle zon, ook dit is funest voor de maden.

Moet je vlees ontdooien? Doet het altijd in de koelkast. Leg je het rauwe vlees toch op de aanrecht, dek dit dan heel goed af zodat er geen vliegen bij kunnen.

Rupsen

kenmerken: vaak kleurrijk of met aftekening, meerdere segmenten met pootjes. Een duidelijke ronde kop en soms beharing op het lichaam. Lichaamslengte enkele millimeters tot 10 cm, afhankelijk van de soort en de leeftijd.

Het zal zelden voorkomen dat je rupsen in huis hebt, maar het kan natuurlijk wel. Ook deze lijken op dunne wormen in huis, vaak zie je ze hoog tegen de muur en op het plafond zitten. Waar komen deze rupsen vandaan? Wanneer je een boom of struik vlak langs een raam hebt staan dan kunnen rupsen op deze manier binnenkomen. In de meeste gevallen zijn rupsen onschuldig, ze voeden zich alleen met planten.

Let wel op met de eikenprocessierups, deze heeft gevaarlijke brandharen. Wanneer je hiermee in aanraking komt dan ontstaat er een fikse huidirritatie. Brandharen in de ogen kan zelfs tot oogbeschadiging leiden. Rupsen kun je het beste oppakken en buiten neerzetten. Uitgezonderd de rupsen oftewel larven van de voedselmot, die kun je het beste doden. De larven van de voedselmot zien er anders uit dan rupsen, zie hierboven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven