Honden die niet stinken en verharen

De ideale situatie: honden die niet stinken en verharen. Met zoveel verschillende hondenrassen is het bijna zoeken naar een speld in een hooiberg. Toch zijn er wel degelijk honden die niet of nauwelijks verharen. Bovendien verspreiden ze geen nare luchtjes. Ik laat je wat van deze hondenrassen zien. Let op: dit wil niet zeggen dat het ras ook bij jouw situatie past.

Dit is waarom honden verharen

Het is heel normaal dat een hond regelmatig verhaart. Feitelijk doet ieder dier dat. Een slang krijgt regelmatig een nieuwe huid, een vis vernieuwt zijn schubben, een paard of hond wisselt van vacht en een vogel vernieuwt zijn veren. Ook mensen verharen! De haren op je hoofdhuid vernieuwen zich elke 5-8 jaar. Daarnaast vernieuwt je huid en je lichaamsbeharing zich ook regelmatig.

[do_widget id=custom_html-44]

Dat honden verharen is dus niet vreemd. Wel is het zo dat de ene hond meer verhaart dan de ander. Daarnaast zijn er honden die helemaal niet kunnen verharen, simpelweg omdat ze geen vacht hebben.

Waarom stinken honden?

Het is je vast wel eens opgevallen dat sommige honden ontzettend stinken. Zodra je de woonkamer binnenkomt ruik je dat er een of meerdere honden aanwezig zijn. Er zijn echter ook gezinnen met een hond waar je helemaal niets ruikt.

Waarom stinken honden? Ten eerste heeft dit met levenswijze te maken. Honden die veel zwemmen of buiten komen produceren meer talg. Deze talg moet de huid beschermen tegen vocht en kou. Wanneer er veel talg aanwezig is dan voel je dit wanneer je over de vacht van de hond wrijft. Wordt de talg nat, dan gaat dit nog eens extra ruiken.

Ook nu is het weer zo dat niet alle honden even hard stinken. Een volledige geurloze hond zal je nergens vinden, hoewel sommige websites dit wel beloven.

Honden die niet stinken en verharen

Op zoek naar honden die niet stinken en verharen? Hieronder vind je enkele rassen die minder sterk ruiken en verharen. Ideaal als gezinshond of wanneer je gewoon slecht tegen hondenharen en nare luchtjes kan.

Teckel (dashond)

De teckel verhaart net als ieder ander hondenras. Het hangt er wel vanaf of je een kortharige, langharige of een ruwharige teckel hebt. Bij de kortharige zullen ongeveer twee keer per jaar kleine haartjes uitvallen, hier merk je nauwelijks iets van. De ruwharige teckel verliest twee keer per jaar zijn ondervacht. De bovenvacht moet je door een hondentrimster uit laten plukken. Dan heb je nog de langharige variant, ook deze gaat ongeveer twee keer per jaar in de rui.

Voordeel van de teckel is dat deze nauwelijks ruikt. Zoek je een hond die niet stinkt, dan zou je zeker eens bij de dashond moeten kijken. Een klein en vrolijk gezinshondje dat ook nauwelijks om vachtverzorging vraagt.

Dalmatiër

De Dalmatiër is een opvallende hond met een witte kleur en zwarte strepen. Jarenlang was deze hond dankzij de film 101 Dalmatiërs ontzettend populair. Dit ras behoort tot de lopende honden en zweethonden. Wat overigens niet wil zeggen dat deze hond naar zweet ruikt.

Het betreft hier een kortharig ras, dit vraagt weinig vachtverzorging. Ondanks dat kunnen ze in de ruiperiode wel veel haar verliezen. Het is dan het beste om dit met een speciale rubberen handschoen eruit te halen.

Bekijk rubberen handschoen

Met betrekking tot stank ruik je de dalmatiër nauwelijks. Dit is dan ook een zeer populair ras wanneer je op zoek bent naar niet stinkende honden.

Labradoodle

Dit ras is ontstaan vanuit een kruising tussen de labrador en de poedel. De poedel verhaart namelijk niet, die eigenschap heeft de labradoodle meegekregen. Helaas kunnen labradors wel stinken, gelukkig is dit bij de labradoodle een stuk minder het geval. Dit ras wordt veel gekocht door mensen die allergisch zijn voor hondenharen.

De hoogte van dit ras loopt sterk uiteen. Het zou ergens tussen de 60 en 65 cm moeten liggen. Hiermee is dit ras dus groot. Je hebt ze in verschillende kleuren waaronder bruin, rood, wit en chocoladebruin. Veel van deze honden hebben een krullende vacht, maar er zijn er ook bij met sluikhaar of gewoon kort haar.

Chinese gekuifde naakthond

Ben je allergisch voor hondenharen, dan zou je zeker voor dit ras moeten gaan. De Chinese gekuifde naakthond heeft alleen op het einde van zijn staart en op zijn kop wat haren. Voor de rest is hij helemaal kaal. Dit zorgt er in ieder geval voor dat deze hond nauwelijks verhaart.

Hoe zit het met de geur? Ook dat valt ontzettend mee. Hiermee behoort dit ras tot de honden die niet stinken en verharen. Natuurlijk produceert de huid wel talg maar dit wordt niet over de haren verspreid. Er ontstaat dus geen nare lucht.

Basenji

De basenji is absoluut een van de beste honden die niet stinken en verharen. Zijn korte vacht gaat twee per jaar in de rui maar hier merk je amper wat van. Ook is deze vacht vrijwel geurloos. Niet veel mensen hebben van de basenji gehoord.

Dit is een jachthond, oorspronkelijk afkomstig uit Congo. Opvallend aan dit ras is dat het niet kan blaffen. Toch kunnen ze geluid maken, dit lijkt nog het meest op jodelen. Deze kleine hond heeft kort haar, een gekrulde staart en rechtopstaande oren. Hij wordt tussen de 40 en 43 cm groot met een gewicht van 9-11 kg.

[do_widget id=custom_html-2]

Overige honden die niet stinken en verharen

Het is vrij lastig om een hond te vinden die niet tot nauwelijks verhaart en ook nog eens niet stinkt. Vaak zul je merken dat ze óf nauwelijks verharen óf niet stinken. Zoek je toch een hond die beide eigenschappen heeft, ga dan bij voorkeur voor een kortharig ras. Maar dan wel een die je niet blootstelt aan zwemwater of extreme weersomstandigheden. Die laatste twee factoren spelen namelijk mee in het ontwikkelen van extra huidtalg.

Andere rassen die vrijwel geurloos zijn:

  • Bischon Frisé
  • Husky
  • Poedel
  • Schnautzer
  • Shih Tzu
  • Yorkshire terriër

Was een kortharige hond rond 2-4 keer per jaar, echt niet vaker. Anders gaat de huid alleen maar extra talg aanmaken. Langharige honden was je iets vaker, maar gebruik wel altijd speciale hondenshampoo.

Schuiven naar boven