Allergie voor honden maar toch een hond

Een hondenallergie maar je wil toch een hond in huis halen? Dit lijkt onmogelijk maar er is goed nieuws: een aantal hondenrassen is ideaal voor mensen met een allergie. Toch zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Hiermee voorkom of verklein je de symptomen van een hondenallergie.

Oorzaak van een hondenallergie

Waarom de een allergisch is voor honden en de ander niet, dat is helaas niet duidelijk. Vaak heeft dit met erfelijke aanleg te maken. Het afweersysteem reageert overmatig op allergenen (bepaalde stoffen). Bij een hondenallergie ben je niet direct allergisch voor de haren van de hond (vacht) maar voor de huidschilfers. Wel is het zo dat haren vaak sporen van huidschilfers bevatten. Hierdoor lijkt het alsof je allergisch bent voor de vacht van het dier.

Allergie voor honden: de symptomen

Je hebt een allergie voor honden maar wil toch een hond in huis halen. Allereerst is het belangrijk om te achterhalen of je daadwerkelijk allergisch bent voor honden. Het kan namelijk ook dat je allergisch bent voor huisstofmijt, iets dat heel veel voorkomt.

Kom je in een ruimte waar een hond aanwezig is? Wanneer de volgende symptomen plots optreden dan is de kans groot dat je een hondenallergie hebt:

  • De ogen gaan tranen
  • Jeukende ogen
  • Rode ogen
  • Niezen
  • Soms astmatische klachten
  • Na enkele uren tot dagen eczeem

De eerste drie klachten verdwijnen direct zodra je niet meer in contact komt met de hond. In sommige gevallen blijven de klachten aanhouden. Je spreekt dan van een chronisch verloop. Bijkomende klachten zijn hoofdpijn, futloosheid en een algeheel ziek gevoel.

Allergie voor honden maar toch een hond aanschaffen

In Nederland worden er ruim 2,3 miljoen honden gehouden. Dit betekent dat 1 op de 7 mensen een hond heeft. Helaas behoor je tot die 10% met een hondenallergie. Een allergie voor honden maar toch een hond aanschaffen is gelukkig niet onmogelijk. Hieronder vind je enkele opties.

Een hyposensibilatiekuur

Bij een honden- of kattenallergie wordt vaak gebruik gemaakt van een hyposensibilatiekuur. Dit verloopt via de huisarts. Je krijgt een injectie met huisdier allergenen in het lichaam gespoten. Als gevolg hiervan gaat het afweersysteem meer antistoffen aanmaken. Het is belangrijk om een hyposensibilatiekuur gedurende drie jaar te volgen. Veel patiënten komen volledig of voor een groot deel van hun klachten af.

Een aantal bijwerkingen van een hyposensibilatiekuur zijn hoofdpijn, pijn of roodheid op de plaats van injectie, maar ook soms verschillende allergische verschijnselen. Ook kan er vermoeidheid of klachten aan de maag/darm ontstaan.

Het huis goed schoonhouden

Bij een hondenallergie is het belangrijk dat je het huis goed schoonhoudt. Dit betekent met regelmaat stofzuigen, het liefst dagelijks. Gebruik dan wel een stofzuiger met een HEPA filter, dat vangt de kleinste stofdeeltjes en dus ook allergenen voor 99,9% op.

Bekijk stofzuigers met HEPA filter

Verwijder tapijt en vloerkleden en vervang dit voor parket, laminaat of zeil. Ventileer het huis dagelijks. Was ook de handen na aanraking van de hond.

Allergievrije honden (hypoallergene honden)

Er zijn een aantal hondenrassen die worden gepresenteerd als allergievrije honden. Het gaat hier om rassen die niet tot nauwelijks verharen. Afhankelijk van het ras zal deze ook minder vaak huidschilfers verliezen. Zoals eerder gezegd ben je met een hondenallergie niet allergisch voor de haren maar wel voor de huidschilfers. Maar omdat aan haren vaak huidschilfers vastzitten zul je met een verharende hond ook meer last hebben van je allergie.

Belangrijk om te weten: volledig hypoallergene honden bestaan niet. Zelfs met een hypoallergene hond in huis kun je nóg last hebben van lichte allergische klachten. Dit hangt van verschillende factoren af:

  • Het type hond
  • De ernst van de hondenallergie
  • Hoe goed je het huis schoonhoudt

Onderstaande rassen zijn geschikt als hypoallergene hond.

Labradoodle

De naam verklapt het al, het gaat hier om een kruising tussen een labrador en een poedel. Dit is een stevige hond met de bouw van een labrador. De vacht en de oren lijkt juist weer op die van een poedel. Een labradoodle is een zeer vriendelijke gezinshond en ideaal voor mensen met een hondenallergie.

Je hebt tegenwoordig ook de goldendoodle, een kruising tussen een golden retriever en een poedel. Let op dat je een labradoodle of goldendoodle van de juiste generatie aanschaft. Mits verkeerd gefokt gaat het hier namelijk niet om een hypoallergene hond.

Poedel

Bij de labradoodle is gebruik gemaakt van de voordelen van de vacht van een poedel. Daarom is een poedel ook een hypoallergeen hondenras. Je hebt verschillende soorten poedels, van zeer klein (dwergpoedel) tot groot en elegant (koningspoedel). Het voordeel van een poedel is dat dit een zeer intelligent ras is.

Bichon Frise

Hij lijkt iets op een poedel of een maltezer maar het gaat hier toch echt om de Bichon Frise. Een Frans hondenras met een krullende vacht. Dit ras hecht zich sterk aan de baas. Hij is intelligent, gevoelig, sociaal en beweeglijk.

Soft Coated Wheaten Terriër

Een hypoallergene hond die afkomstig is uit Ierland. Van oorsprong een echte jager op klein wild, maar tegenwoordig een populaire gezelschapshond. Deze hond wordt tussen de 45 en 47 cm groot (schofthoogte). De soft caoted wheaten terriër  is betrouwbaar, heeft veel energie en lijkt altijd een goed humeur te hebben.

Portugese Waterhond

Deze middelgrote hond heeft een krullende vacht. Hij ziet er goed gespierd uit en is dus een echte werkhond. Het gaat hier om een energieke en sociale hond die wel wat meer verzorging vraagt.

Chinese Naakthond

Dit kleine hondenras heeft alleen aan de kop en staart wat vacht, voor de rest is hij kaal. Het ras is levendig en vriendelijk, hij kan dan ook prima met kinderen samen leven.

Chihuahua

Een van de meest populaire hondenrassen en ook nog eens het kleinste ras: de chihuahua. Wordt ook veel verkocht als hypoallergene hond. Het is een echt schoothondje met een schattig appelvormig hoofdje en een puntige snuit. De oren zijn opmerkelijk groot. Deze hondjes zijn vooral heel dapper, waaks en actief.

Ruwharige teckel

Net als veel andere ruwharige rassen verhaart deze niet. Houd er wel rekening mee dat je een ruwharige teckel twee keer per jaar moet laten plukken. De teckel is klein maar dapper en ook erg aanwezig. Op oudere leeftijd kan de teckel rugklachten krijgen.

Maltezer

Ook de maltezer (maltezer leeuwtje) is een hypoallergeen hondenras. Hij behoort tot dezelfde familie als de bichon frise. De lange vacht voelt zijdezacht aan. Doordat de maltezer geen donsvacht bevat verliest deze minder haar. Hij gaat dus niet in de rui. Let wel op want er worden veel niet-raszuivere maltezers verkocht. Deze hebben een dubbele vacht en verharen wel.

[do_widget id=custom_html-36]

Overige hypoallergene honden

Een allergie voor honden maar toch een hond kopen? Hieronder nog een overzicht van overige geschikte hypoallergene honden.

Kleine rassen

  • Bolognezer
  • Cesky terriër
  • Coton de tulear
  • Silky terriër
  • Yorkshire terriër

Middelgrote rassen

  • Bedington terriër
  • Kerry blue terriër
  • Komondor
  • Puli
  • Schapendoes
  • Spaanse waterhond

Grote rassen

  • Afghaanse windhond
  • Goldendoodle
  • Ierse waterspaniel

Doordat dit soort hondenrassen bijna geen haar verliest komen er ook weinig huidschilfers vrij. Vraag altijd of het om een raszuivere hond gaat. Sommige honden zijn zo doorgefokt dat ze niet geschikt zijn als hypoallergene hond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven