Hoeveel eet een slang?

Heb je een slang als huisdier, dan vraagt dit om speciale verzorging. Hoeveel eet een slang? Dit is wel handig om te weten want je moet natuurlijk slangenvoer inslaan. Hoeveel dit reptiel eet hangt een beetje van de soort, de leeftijd maar ook van de grootte af.

Dit eten slangen

Slangen zijn carnivoren, dit betekent dat ze vlees eten. Afhankelijk van de soort staan er zoogdieren, vogels, vissen of amfibieën op het menu. Kleinere slangen eten ook insecten. Er zijn zelfs slangen die hun soortgenoten eten.

[do_widget id=custom_html-22]

Geloof het of niet maar het komt enkele keren per jaar voor dat een slang een mens eet. Zo werd er in 2018 een vermiste vrouw uit Indonesië in de buik van een grote python teruggevonden. Een jaar eerder, in 2017, werd er een vermiste Indonesische man in een python gevonden. Gelukkig komen er geen pythons in Nederland voor, dus je kunt met een gerust hart over straat.

Deze slangen kun je als huisdier houden

Niet alle slangen zijn geschikt als huisdier. Gifslangen en reuzeslangen zoals de python zijn verre van geschikt als huisdier voor beginners. Alleen ervaren slangenhouders komen bij gifslangen uit.

Gemakkelijk te houden en niet gevaarlijke slangen zijn de melkslang, de kousenbandslang en de korenslang. Ook de rattenslang en de koningslang zijn zeer geschikt voor beginners.  En hoewel je het niet zou denken kan ook de koningspython als huisdier worden gehouden. Deze slang heeft namelijk in tegenstelling tot andere pythonssoorten een vriendelijk karakter.

Hoeveel eet een slang?

De meeste slangen die als huisdier worden gehouden eten levende prooidieren. Dit zijn ratten, muizen of konijnen. De kousenbandslang eet vis en is hiermee dus net iets anders dan veel andere slangen.

Hoeveel eet een slang? De meeste slangen eten eenmaal per week tot maand. In het wild zijn er ook slangen die eenmaal per 3-6 maanden eten. Het gaat hierbij om slangen die zeer grote prooien naar binnen werken. Over het algemeen geldt: jonge slangen eten eenmaal per week. Wanneer ze iets ouder zijn dan eten ze één keer in de week tot twee weken. Volwassen slangen eten gemiddeld één keer per 1-3 weken. Ook dit is weer van de soort afhankelijk.

Zoveel moet je een slang voeren

Hoeveel moet je een slang voeren? Gemiddeld voer je de slang 1 tot 1,5 keer de dikte van het dier. Voor de meeste slangen zijn dit dus prooidieren zoals muizen (kleine slangen), ratten (iets grotere slangen) of konijnen (nog grotere slangen).

Het is belangrijk om de slang niet teveel te voeren. Wanneer het reptiel binnen drie dagen na de vorige maaltijd een nieuwe prooi krijgt aangeboden, dan is de oude prooi nog niet verteerd. Hierdoor zal de slang van binnen vervetten, iets dat zeer slecht is voor de gezondheid.

Het herkennen van een te dikke slang

Voor een niet-kenner is een slang gewoon een slang. Aan de buitenkant ziet deze niet of een slang te dik of te dun is. Maar de echte kenner ziet echt wel of zijn slang te dik is. Een te dikke slang heeft namelijk een ronde vorm. Daarnaast ontstaan er soms vetrolletjes bij de staart.

Hoeveel eet een slang die te dik is? Houd het normale voedingsschema aan. Zorg ervoor dat er minimaal een week tussen twee prooien zit. Alleen jonge korenslangen eten eens in de vijf dagen, de rest van de slangen heeft telkens een week rust.

Hoeveel eet een slang die te mager is?

Sommige slangen krijgen veel te weinig gevoerd. Dit zie je door de ruggengraat die dan duidelijk zichtbaar is. Een slang die te mager is krijgt te weinig gevoerd, bijvoorbeeld eens in de drie weken terwijl het eigenlijk elke week zou moeten.

Het kan ook dat de slang per keer een te kleine prooi krijgt aangeboden. Wanneer de slang groot genoeg is voor het verorberen van een konijn, dan is het eten van een muis echt te weinig.

[do_widget id=custom_html-33]

Diepvriesvoer voor een slang, kan dat?

De meeste slangeneigenaren voeren hun slang levende prooien. Soms wordt de prooi vlak voor het voeren gedood. Er zijn ook eigenaren die voor diepvriesvoer kiezen. Het gaat dan om ingevroren ratten of muizen. Het voordeel hiervan is dat er altijd vers voer in huis is.

Het is aan te raden om de diepvriesmuizen of diepvriesratten in warm water te ontdooien. Wanneer de prooi handwarm is dan pakt de slang deze eerder dan dat de prooi koud is. Wanneer de slang het voedsel niet aanneemt dan helpt het om met het voedsel voor de slang heen en weer te bewegen. Uiteraard met een pincet of tang, dat is wel zo veilig.

Wanneer de slang niet wil eten

Soms wil de slang helemaal niet eten. Dit heeft verschillende oorzaken:

  • De slang moet vervellen
  • Het voedsel is te koud
  • De slang is ziek

Wanneer de slang moet vervellen dan heeft deze troebele ogen en eet niet. Een zieke slang eet slecht, heeft een slijmerige bek en een afwijkende ontlasting. De cloaca (geslachtsopening) ziet er vies uit. Zieke slangen vervellen ook slecht of vertonen gedrag dat niet normaal is.

Bij ziekte kan het beste contact worden opgenomen met een gespecialiseerde dierenarts.

Schuiven naar boven