Mag je een aap als huisdier?

We houden er steeds vreemdere huisdieren op na. Mag je een aap als huisdier? Je zou denken van wel, want je komt ze hier en daar echt wel in woningen tegen. Het probleem is dat je met de Nederlandse wetgeving te maken krijgt. Hierdoor kunnen regels sterk afwijken van andere landen. Ontdek of je een aap als huisdier mag houden.

Verschillende soorten apen als huisdier

In veel landen worden apen als huisdier gehouden. De meest populaire soorten zijn het dwergzijdeaapje of het doodshoofdaapje. Voordat je een van deze twee in huis wil halen moet je hier wel wat over weten.

[do_widget id=custom_html-36]

Het doodshoofdaapje is met een lengte van 25 tot 30 cm vrij klein. Hij bereikt op volwassen leeftijd een gewicht van 500 tot wel 1000 gram. Ze leven oorspronkelijk in de regenwouden van Latijns-Amerika. Hier leven ze in grote groepen.

Het dwergzijdeaapje is nog kleiner, deze wordt tussen de 14 en 20 cm groot. Ze wegen tussen de 120 en 140 gram. Dwergzijdeaapjes leven oorspronkelijk in het zuidoosten van Colombia, West Brazilië, Oost-Ecuador en Oost-Peru. In het regenwoud voelen ze zich prima thuis.

Mag je een aap als huisdier?

Het is zo schattig, een klein aapje in huis. Ze zijn hartstikke intelligent en hechten zich aan mensen. Mag je een aap als huisdier? Helaas, in Nederland is dit ten strengste verboden. Wanneer ze erachter komen dat je een aap als huisdier houdt dan wordt deze weggehaald. Stichting AAP vangt deze apen op.

Ondanks dat je geen aap als huisdier mag houden worden ze toch regelmatig te koop aangeboden. Nog niet zo lang geleden zag je ze gewoon op sites als Marktplaats staan. Tegenwoordig worden dit soort advertenties direct door Marktplaats verwijderd. Maar er zijn genoeg andere, vaak duistere websites waar je aapjes kunt kopen.

Ook leuk: de horen zien en zwijgen beeldjes aapjes. Bekijk ze hier.

Vroeger mocht het toch wel?

Je hebt gelijk: vroeger mocht je apen wel gewoon als huisdier houden. Ik kan me nog herinneren dat ik regelmatig naar een dierenwinkel in het Limburgse Born ging. In die dierenwinkel kon je echt van alles kopen, waaronder ook kleine aapjes. In 2009 is er een lijst gekomen met 42 zoogdieren die je niet meer als huisdier mag houden. Later zijn hier nog meer dieren bijgekomen.

Boete of straf voor het houden van een aap

Aapjes als huisgenoot, het mag in Nederland echt niet. Hier staat in ieder geval een boete op. Hoe hoog die boete is, dat is mij niet zo bekend. Wanneer je een geldboete niet betaalt dan riskeer je een gevangenisstraf. Dat aapje als huisdier houden kan je dus duur komen te staan.

Apen als huisdier in België

Hoe zit het dan bij de zuiderburen? Of wanneer je uit België komt: hoe zit het bij jullie? In België is het ook verboden om een aap als huisdier te houden. Ook hierop staat een boete. Niet doen dus.

Aap als huisdier in Duitsland

We kunnen nog wel even doorgaan: mag je in Duitsland een aap als huisdier houden? Ja, in Duitsland mag je bepaalde soorten apen wel houden. Dit zorgt voor wat verwarring. Veel dieren die je in Nederland of België niet mag houden zijn in andere landen helemaal niet verboden. Let dan wel goed op het ras of soort. De ene aap is de ander niet, een berberaapje mag je bijvoorbeeld wel in Duitsland houden.

Mag je in Amerika een aap als huisdier?

Overweeg je om in Amerika te gaan wonen en hier een aap als huisdier te nemen? In Amerika is het vrij normaal om de vreemdste dieren in huis te halen. Tijgers, leeuwen en ook apen, je komt hier van alles tegen.

Waarom een aap geen huisdier is

Niemand zal een aap als huisdier moeten nemen. Vaak worden ze als jong aapje binnengehaald. Wanneer ze volwassen worden vertonen ze vroeg of laat probleemgedrag. Dit heeft diverse oorzaken. Ten eerste komt een aap binnenshuis ruimte tekort. Als tweede leven apen in groepen. De mens is geen vervanger voor zijn soortgenoten.

Daarnaast ontbreekt het vaak aan de nodige uitdaging en afwisseling, voeding en andere belangrijke zaken. Dit zijn allemaal dingen waarom je een aap liever niet als huisdier houdt. Bedenk dat dit soort apen vaak ook ongelukkig wordt of al is.

Dit vind je allemaal op het internet

Heel interessant om eens te kijken wat je allemaal op het internet tegenkomt. Eerst maar eens veelgebruikte zoekopdrachten. Mensen zoeken serieus via Google naar het volgende:

  • Kapucijnenaap kopen
  • Doodshoofdaapje kopen
  • Zijdeaapje te koop
  • Duim aapje kopen
  • Tartzieraapje kopen

Serieus, Nederlanders en Belgen zijn dus nog steeds op zoek naar aapjes om als huisdier te nemen. Iets dat natuurlijk helemaal niet mag. Maar goed, levert een van deze zoektochten ook iets op?

Vroeger wel, tegenwoordig niet meer. Alles is naar het dark web of besloten forum verhuisd. Hier komt een zoekmachine niet bij, vandaar dat je ook niks op het internet vindt. Via Telegram, een berichtenaap waarbij je anoniem kunt blijven, vind je wel een aantal duistere groepen.

Ik heb me in 2019 aangemeld in twee van deze Telegram groepen. Wat er werd aangeboden was echt niet mis. Van gestolen creditcards tot drugs en exotische dieren die je niet als huisdier mag houden. Ik heb overigens ook geen idee of de aanbieders het ook echt kunnen leveren.

Vraag me ook niet naar de naam van deze Telegram groepen, want dat weet ik echt niet meer. Zoek het zelf uit zou ik zo zeggen. Mijn naam is haas, en een echte haas mag je ook niet als huisdier houden. Maar dat is weer een heel ander verhaal.

Schuiven naar boven