De hond met hooikoorts

Van mensen is bekend dat ze hooikoorts kunnen hebben. De eerste klachten treden al in het vroege voorjaar op, en worden steeds erg hard. En een hond hooikoorts hebben? Ja, maar hooikoorts bij honden ziet er wel heel anders uit dan bij mensen. Dit maakt het lastig om de symptomen te herkennen.

Wat is hooikoorts?

Bomen, struiken en planten vermenigvuldigen zich vaak middels pollen. Zoiets noem je ook wel stuifmeel. Het stuifmeel wordt via de wind meegevoerd, om planten en bloemen te bestuiven. Mensen met hooikoorts zijn allergisch voor dit stuifmeel.

Wanneer je hooikoorts hebt hoef je niet voor al het stuifmeel allergisch te zijn. Sommigen zijn niet alleen voor het stuifmeel van bepaalde bomen. Anderen hebben last van graspollen. Er zijn ook mensen of dieren die voor heel veel verschillende soorten pollen allergisch zijn.

Hooikoorts is een allergische reactie op stuifmeel. Er ontstaan verschillende klachten of symptomen.

Kunnen honden hooikoorts krijgen?

Helaas kunnen honden net zo vaak als mensen hooikoorts krijgen. Er zijn geen harde cijfers, maar geschat wordt dat ongeveer 10% van de honden allergisch is voor pollen. Het komt vaker voor bij honden die in hun puppytijd weinig buiten zijn geweest. Hierdoor zijn ze weinig in aanraking gekomen met verschillende bomen, planten en grassen.

Juist bij dit soort honden is er te weinig immuniteit tegen pollen of stuifmeel opgebouwd. Daarom komt hooikoorts vaker bij honden met een laagje immuniteit voor.

Symptomen van hooikoorts bij honden

Wij mensen zijn de symptomen van hooikoorts vaak duidelijk:

  • Rode of tranende ogen
  • Niezen
  • Een loopneus of een verstopte neus
  • Soms jeuk op het lichaam

Veel van deze symptomen komt ook bij de hond met hooikoorts. Maar er zijn nog meer symptomen bij honden de aanwezigheid van hooikoorts kan verraden.

  • Veel niezen

Wanneer je hond in het voorjaar en de zomer veel niest, dan zou dit op hooikoorts kunnen duiden. Al helemaal wanneer dit in combinatie met een loopneus voorkomt.

  • In de ogen wrijven

Jeukende ogen is een van de symptomen, alleen aan jouw hond dit niet vertellen. Vaak zal het dier met zijn poten over zijn ogen wrijven.

  • Rode ogen

Door het wrijven worden de ogen rood. Maar die roodheid is ook een allergische reactie op het stuifmeel dat in de lucht hangt.

  • Jeuk op de huid, huidirritatie

Sommige mensen met hooikoorts krijgen last van een jeukende huid. Bij honden komt dit veel vaker voor. De hond bijt of krabt zich veel. In eerste instantie denk je dat het dier vlooien heeft, maar dit hoeft natuurlijk niet zo te zijn. Overmatige jeuk van zelfs wat kale of pijnlijke plekken op de huid leiden.

Niet alle honden laten dezelfde symptomen zien. Zo zijn er honden die alleen last krijgen van huidirritatie, zonder de andere klachten. Het is dus belangrijk om te kijken welke klachten er optreden, en wanneer. Is het alleen in het voorjaar en de zomermaanden en gaat het in het najaar weer weg? Dan zou het om hooikoorts kunnen gaan.

Waarom krijgen honden hooikoorts?

Zowel mensen als dieren kunnen te maken krijgen met verschillende allergieën. Een hond krijgt vaak hooikoorts omdat het op jonge leeftijd te weinig met verschillende soorten stuifmeel in aanraking is geweest. Hierdoor heeft de pup geen immuniteit op kunnen bouwen.

Bij sommige hondenrassen komt hooikoorts vaker voor. Dit zijn de rassen die wat gevoeliger zijn:

  • Poedels
  • Ierse setters
  • Schnauzers
  • West Highland Terriërs
  • Dalmatiërs
  • Cairn-terriërs
  • Ruwharige terriërs

Kruisingen tussen een of meerdere van bovenstaande rassen kan ook tot een verhoogde gevoeligheid leiden. Het is dus zeker niet zo dat alleen de 100% rashonden hier last van hebben.

Hooikoorts genezen

Vaak begint hooikoorts op jonge leeftijd. Maar het kan ook op volwassen leeftijd ontstaan. Het probleem met hooikoorts is dat het niet te genezen is. Wel zijn er verschillende behandelmethoden, om de klachten te verminderen.

Hond met hooikoorts behandelen

Heb je het vermoeden dat je hond hooikoorts heeft? Het is het beste om met je dier langs de dierenarts te gaan. Deze kan vaststellen of het echt om een allergie voor pollen gaat. Sommige symptomen lijken namelijk op hooikoorts, maar heeft daadwerkelijk een andere oorzaak.

De dierenarts kan behandelen middels een huid spreekt, medicinale druppels of een shampoo. Een en ander is afhankelijk van de ernst van de klachten.

Hieronder een aantal effectieve behandelingen, uitgevoerd door de dierenarts. Je ziet ook wat je zelf voor je hond kunt doen.

Piriton voor honden

Chloorfenamine (Piriton) is een geneesmiddel voor mensen. Het wordt gebruikt bij hooikoorts, huidallergieën, insectenbeten, netelroos en nog een aantal andere klachten. Het is niet alleen geschikt voor mensen maar ook voor dieren.

Piriton werkt bij veel honden met hooikoorts effectief. Het mag alleen onder toezicht van een dierenarts worden toegediend. Dit betekent dat je dit op recept van de dierenarts krijgt. Het is niet in de dierenwinkel of ergens anders verkrijgbaar.

In sommige landen wordt Piriton veelvuldig in apotheken en supermarkten verkocht. Het wordt dan als middel voor mensen verkocht, mij er staat vaak ook een afbeelding van een hond op verpakking. Hiermee aanduidend dat het ook voor honden geschikt is.

Wees hier een beetje voorzichtig mee. Dien nooit op eigen initiatief medicatie en je hond toe. Piriton is eigenlijk voor mensen bedoeld en officieel niet goedgekeurd voor gebruik bij honden en andere dieren.

Antihistaminica

Bij mensen werkt antihistaminica vaak effectief. Het zorgt voor een vermindering van de klachten. Soms wordt het ook aan honden toegediend, maar dit heeft wat nadelen. Ten eerste is het minder effectief. Ten tweede kan de hond hiervan slaperig worden.

Heb je zelf hooikoorts en antihistaminica in huis? Geef dit nooit aan de hond. Antihistaminica om giftig voor je hond zijn, met hele nare gevolgen. Daarom mag zoiets alleen op aanraden van de dierenarts worden toegediend. Hierbij kiest de dierenarts altijd voor een diergeneesmiddel met een veilige werking.

Medicinale druppels

De dierenarts kan ook kiezen voor het toedienen van medicinale oordruppels, oogdruppels of neusdruppels. Ook nu weer is het belangrijk om geen medicinale druppels voor mensen te gebruiken. Je weet niet welke uitwerking dit op de hond heeft.

Medicinale shampoo

Veel honden met hooikoorts hebben last van huidirritatie, jeuk en soms kale plekken. Hiervoor kan de dierenarts een medicinale shampoo voorschrijven. Deze shampoo vermindert de klachten, waardoor je hond beter in zijn vel zit.

Gebruik de shampoo nooit vaker dan noodzakelijk. Volg hierbij de aanwijzingen van de dierenarts op. Krijgt je hond vlak na het toedoen een van de shampoo en allergische reactie, zoals zwelling of ernstige roodheid? Spoel de huid en vacht direct met veel lauw water af. Neem hierna met de dierenarts contact op.

Immunotherapie bij honden

Soms is immunotherapie een goede optie. Bij sommige honden werkt het zeer effectief, en het is betrekkelijk goedkoop. Immunotherapie houdt in dat de hond langzaam wordt blootgesteld aan het stuifmeel waar hij of zij allergisch voor is.

Meestal wordt immunotherapie toegepast middels een injectie met de allergeen en. De doses alle genen is klein en wordt langzaam opgevoerd. Dankzij immunotherapie bouwt de hond immuniteit op, waardoor hij of zij van zijn klachten afkomt.

Toch kunnen de klachten na enige tijd weer optreden, al helemaal wanneer je niets aan een onderhoudsdosis doet. Feitelijk moet immunotherapie dus lang worden voortgezet. Toch kan deze behandeling goedkoper zijn dan andere behandelingen, maar niet altijd prettig voor de hond.

Wat je zelf kunt doen

Vroeg in de ochtend of ‘s avonds hangen er minder pollen in de lucht. Doe de hond met hooikoorts en plezier en wandel alleen vroeg in de ochtend of in de avond. Hierdoor heeft het dier zichtbaar minder last van de symptomen.

Wanneer je na de behandeling thuiskomt is het belangrijk om het stuifmeel van de vacht, uit het gezicht en van de poorten te vegen. Doe dit met een vochtig doekje. Is het buiten erg warm, dan kun je de hond eventueel afspuiten. Maar alleen wanneer je hond dit ook prettig vindt. Probeer eventueel alleen de pootjes nat te maken, zodat je hond geen stuifmeel mee naar binnen neemt.

Zorg dat ramen en deuren tijdens het hooikoortsseizoen zoveel mogelijk gesloten blijven. Zo komen er geen pollen binnen en kan jouw hond rustig slapen.

Heb je gras in de tuin? Maai dit tijdig kort. Hiermee voorkom je dat het gras gaat bloeien en dat er stuifmeel vrijkomt. Kijk ook even naar andere planten in de tuin. Alles dat bloeit dan voor je hond klachten met zich meebrengen. Misschien is het niet zo leuk om bloeiende planten te snoeien, maar het gaat uiteindelijk om het welzijn van je hond.

Houd ook rekening met verse bloemen in huis. Ze zien mooi uit, maar het stuifmeel irriteert de hond die een allergie heeft.

Op het strand wandelen

Wat is er bijna dan je hond op het strand uitlaten razen, terwijl de winst lekker door jouw haren maar niet? Op het strand zijn minder pollen aanwezig. Indien mogelijk is het geen gek idee om af en toe een strandwandeling te maken.

Voorkom dat je hond door de duinen rent, want hier kunnen graspollen aanwezig zijn.

De woning schoonhouden

Het is belangrijk regelmatig te stofzuigen. Hiermee zuig je aanwezig stuifmeel op. Zorgt altijd voor een stofzuiger met Hepa-filter.  Hiermee voorkom je dat het opgezogen stuifmeel weer opnieuw in de lucht terecht komt. Een stofzuiger met Hepa-filter is ook geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie en hooikoorts.

Een dagboek bijhouden

Niet altijd is duidelijk of je hond hooikoorts heeft. Daarnaast wil je weten voor welke pollen de hond allergisch is. Daarom is het belangrijk om een dagboek bij te houden. Schrijf op wanneer je hond klachten vertoont. Noteer hierbij duidelijk de datum, het tijdstip en het weer.

In verschillende apps kun je zien wanneer bepaalde pollen in de lucht hangen. Bijvoorbeeld in de app van WeerOnline. Leg dit naast je eigen bevindingen. Je ziet nu precies waar je hond allergisch op reageert.

Wanneer je weet dat je hond allergisch is voor graspollen, houd je rekening mee. In de maanden mei tot en met juli is de tijd van de graspollen. In deze maanden kun je dus beter in de ochtend en bij voorkeur na zonsondergang wandelen.

Hieronder een overzicht van bepaalde pollen en wanneer ze voorkomen.

PollensoortGeschatte periode
BerkenpollenMaart – april
GraspollenMei – juli
KruidpollenJuni – augustus
AmbrosiaAugustus – oktober

Houd er rekening mee dat dit een indicatie is. Of en wanneer pollen in de lucht hangen is afhankelijk van het weer en de locatie. Na en regen bij hangen er minder pollen in de lucht. Dit geeft tijdelijke verlichting van de klachten. Wanneer de grond opdroogt, komen de pollen weer omhoog en verspreiden zich door de lucht.

Wanneer is het hooikoortsseizoen?

Over het algemeen loopt het hooikoortsseizoen van eind maart tot en met september. De boompollen komen als eerste vrij, gevolgd door de graspollen. Hierna komen de kruidpollen en onkruidpollen.

Vermijd wandelingen wanneer het buiten waait en wanneer het te droog is. Dat zijn namelijk momenten dat de meeste pollen in de lucht hangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven