Mijn hond ligt graag op de bank, waarom is dat?

Veel hondeneigenaren kennen het: je hond ligt graag op de bank. Vooral als je niet thuis bent of in bed ligt. Sommigen vinden het niet erg, anderen zien hoe hun bank door krassen en hondenhaar wordt verwoest. Het maakt niet uit hoe vaak jij je hond traint om niet meer op de bank te liggen, hij of zij blijft het doen. Hoe zorg je ervoor dat de hond niet meer op de bank ligt? Hiervoor moet je eerst inzicht in het gedrag van je huisdier krijgen, en het waarom.

Mag de hond op de bank?

Eigenlijk moet je nooit toestaan dat de hond op de bank mag liggen. Wanneer je dit eenmaal toestaat, denkt de hond dat het altijd mag. Je kunt het hier niet uitleggen dat het op maandag wel mag, en op dinsdag niet. Of overdag wel maar ‘s nachts niet.

Honden reageren vanuit instinct en dat geen hen is aangeleerd. Maar ook wat ze zichzelf hebben aangeleerd. Eenmaal iets aangeleerd, is het lastig om het weer af te leren. Daarom zou je huisdieren nooit op de bank toe moeten laten.

Waarom liggen honden zo graag op de bank?

Lig je liever op een koude vloer dan op een zachte comfortabele bank? Het is logisch dat je trouwe viervoeter het liefst op de bank slaapt. Misschien heb je een comfortabel hondenbed gekocht, maar blijft het dier op de bank springen. Waarschijnlijk uit gewoonte. Maar er kan ook iets anders aan de hand zijn.

Honden zoeken graag contact met hun baasjes (familieleden). Ze vinden het prettig om in hun buurt te zijn of ertegenaan te liggen. Goed voor het groepsgevoel en het zelfvertrouwen. Het is dan ook begrijpelijk dat je hond naast jou op de bank wil liggen of zitten.

Een andere reden is dat het een goed uitkijkpunt is. Wanneer de bank voor het raam staat, is dit in de ideale plek om goed naar buiten te kunnen kijken. Het dier wil weten wanneer je eventueel thuiskomt. Of in de gaten houden dat er geen vreemden op zijn terrein komen.

Leuke dingen doen op het bankstel

Waarschijnlijk heb je jouw hond, toen hij puppy was, vaker op de bank getild. Jullie deden leuke dingen. Bijvoorbeeld een spelletje, of lekker knuffelen. Puppy heeft hier een positieve ervaring aan overgehouden. Dan is het toch niet gek dat hij opnieuw op het bankstel wil klimmen?

Het begint bij de opvoeding als pup

Voorkomen is beter dan genezen. Laat een pup of een nieuwe volwassen hond binnen je gezin nooit op het bankstel of op stoelen klimmen of springen. Wil je met je hond knuffelen, doe dit dan op de grond. Een spelletje doe je ook op de grond, binnenshuis of buiten.

Wanneer je vanwege lichamelijke klachten veel moet zitten, dan kun je best aandacht aan je hond besteden. Hierbij blijft het dier met vier poten op de grond. Hij of zij mag niet de poten op jouw schoot lijken, want dan zit hij toch half op de bank of de stoel. 

Het springen op de bank afleren

Heb je in het begin de fout gemaakt waardoor de hond continu op de bank ligt? Het is heel lastig om dit af te leren. Maar niet onmogelijk. Hieronder vind je enkele tips om het dier te blokkeren, zodat hij niet meer op de bank kan liggen. Lees deze tips door, want het is de eerste stap naar het afleren van ongewenst gedrag. Hierna ontvang je advies om definitief met het gedrag af te rekenen.

Aluminiumfolie op stoelen en banken leggen

De bank of stoel is lekker zacht en comfortabel. Behalve wanneer hier aluminiumfolie op ligt. Dit folie maakt een vervelend geluid en het voelt niet prettig aan. Wanneer je vellen aluminiumfolie neerlegt dan is de kans groot dat het dier niet meer op de bank springt. Uiteraard leg je de folie wel op de zittingen neer.

Dubbelzijdig tape

Heb je wel eens ervaren dat er een stickertje of stukje plakband onder je blote voet bleef kleven? Een heel vervelend gevoel. Dit gevoel moet je ook aan jouw hond geven. Plak dubbelzijdig tape op het bankstel, natuurlijk op de zitting. Eventueel ook op de leuningen, vooral kleine honden gaan hier vaker liggen.

De dubbelzijdig tape is geen fijn gevoel, waardoor het dier weer van de bank springt. Het is belangrijk om deze methode, net als die met het aluminiumfolie, gedurende enkele weken vol te blijven houden. Het dier moet meerdere nare ervaringen met het bankstel hebben gehad, voordat hij of zij het gedrag verandert.

Afweermat

In Amerika maken ze soms gebruik van matten die bij aanraking een korte elektrische impuls afgeven. Dit is verre van diervriendelijk en het kan jouw hond zeer angstig maken. Het alternatief hiervoor is de afweermat. Deze mat bestaat uit kunststof pinnen van 2,5 cm lang. Ze zijn niet scherp en kunnen geen schade aan je hond toebrengen. Maar ze zijn wel vervelend om over te lopen of op te liggen.

Hier vind je deze matten

Leg een mat op het bankstel, met de pinnen naar boven. Wees niet bang dat je hond schade oploopt of pijn krijgt, het geeft hooguit een zeer onaangenaam gevoel. De mat is overigens ook in de tuin inzetbaar, om je plantjes tegen gravende katten en honden te beschermen.

Naast bovenstaande producten kun je ook experimenteren met andere materialen. Je weet vast wel welke materialen je hond niet prettig vindt. Bedenk dat bovenstaande methoden een snelle oplossing is, handig wanneer je niet thuis bent.

Hond afleren op de bank te springen

Puppy’s kun je makkelijker afleren om op de bank te springen, dan volwassen honden. Hoe langer dit ongewenst gedrag duurt, hoe moeilijker het is om het te corrigeren.

Je hebt hierboven kunnen zien hoe je voorkomt dat een hond op de bank springt. Het zijn slechts tijdelijke oplossingen. Waarschijnlijk wil je geen jaren achter elkaar allerlei dingen op de bank moeten leggen. Daarom is het beter om aan de slag te gaan met het ongewenst gedrag.

Zo leer je dit de hond af

De training begint wanneer je thuis bent. Waarschijnlijk plof je ‘s avonds op de bank neer, zet de tv aan en ontspant. Dat is het moment dat het dier bij je wil liggen. Kijk goed naar het gedrag van de hond. Waarschijnlijk staat hij eerst bij de rand van de bank en kijkt naar jou of naar de bank. Dat is het moment waarop je hem af moet leiden.

Het beste kun je de hond naar zijn eigen slaapplek sturen. Bijvoorbeeld naar zijn mand, of weg van de bank. Het is niet aan te raden om op dit moment met de hond te gaan spelen. Doe je dit wel, dan leert hij hoe hij aandacht kan vragen. Wanneer hij de volgende keer de aandacht niet krijgt zou hij juist op de bank springen.

Hij heeft het toch gedaan!

Soms ben je te laat of heb je niet in de gaten: je hond ligt op de bank. Wat moet je doen? Geef direct het commando om van de bank te gaan. Bijvoorbeeld ‘hier’ (waarbij jij aan de andere kant van de kamer staat) of het commando ‘laag’ (dit betekent dat hij van de bank moet).

Zodra de hond hier gehoor aan geeft, beloon je hem. Bijvoorbeeld met een spelletje, een aai of wat lekkers.

Luistert het dier niet en blijft hij op de bank liggen? Vooral niet belonen. Blijf consequent en stel je als een leider op. Jij hebt gezegd dat je hond van de bank moet, dan is dat ook zo. Wanneer je consequent blijft volhouden dan zou de hond vroeg of laat begrijpen dat de bank niet voor hem bedoeld is.

De regels gelden voor iedereen

Het is belangrijk dat het hele gezin meehelpt met de heropvoeding van de hond. Alle neuzen moeten dezelfde kant op wijzen. Dit betekent dat alle gezinsleden de hond corrigeren of tijdig van de bank wegsturen.

Het helpt niet wanneer de hond bij jouw partner op de bank mag liggen, en bij jou niet. Zorg dus dat de regels voor iedereen hetzelfde zijn, ook wanneer jullie eventueel in twee verschillende woningen verblijven.

Kijk ook goed naar andere huisdieren. Het is niet eerlijk wanneer de ene hond wel op de bank mag liggen, en de andere niet. Dit geldt natuurlijk ook voor de aanwezigheid van katten, konijnen of welke huisdieren dan ook. Wanneer die wel op de bank mogen, dan is dit onbegrijpelijk voor jouw hond.

Een goed alternatief aanbieden

Dieren willen, net als mensen, comfortabel liggen. Die heerlijk zachte zitting is te verleidelijk. Zorg dat je jouw hond een goed alternatief aanbiedt. Op een hondenmand met zachte bekleding, of een speciaal hondenbed.

Het is soms even uittesten wat honden het prettigst vinden. Er zijn zoveel verschillende rassen, elk met een eigen karakter en voorkeuren. De een vindt de vloer een prima liglpek, de ander geeft de voorkeur aan een fluffy hondenbed.

Tegenwoordig heb je niet alleen hele comfortabele hondenkussens en hondenbankjes, ook is rekening gehouden met het design. Veel van deze modellen passen perfect bij jouw interieur. Kijk dus even wat je mooi vindt, maar ook wat comfortabel genoeg is.

Let vooral op de afmeting. Een hond moet op zijn zij volledig uitgestrekt kunnen liggen. Een te klein hondenbed zorgt ervoor dat het dier liever op de bank ligt. Een te groot bed of hondenmand is ook niet goed, omdat je hond dan geen geborgenheid vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven