Pissebedden en hooikoorts, een wondermiddel?

Definitief van je hooikoorts afkomen door het eten van pissebedden. Sinds 2015 circuleren dit soort berichten over het internet. De vraag is of je met pissebedden hooikoorts kunt bestrijden. Klinkt namelijk hartstikke goed, want hooikoorts zorgt voor aardig wat klachten. Of een pissebedden echt tegen hooikoorts bereikt? Daar lees je in dit artikel meer over.

Uitleg over hooikoorts

Laat ik eerst even iets over hooikoorts uitleggen. Dit noem je ook wel een pollenallergie. Feitelijk ben je allergisch voor stuifmeel van grassen, planten en veel boomsoorten. Soms gaat hooikoorts samen met een voedselallergie, maar dit hoeft niet direct.

Algemene klachten van hooikoorts zijn niezen, een loopneus of verstopte neus, rode ogen, een branderig gevoel in de ogen en hoofdpijn. Bijkomende klachten zijn vermoeidheid, een bloedneus, overgevoeligheid voor licht en soms verstopte oren. Hooikoorts kan samengaan met eczeem of astma.

Hooikoorts medicatie

Er zijn best veel mensen allergisch voor pollen. Hooikoorts is dan ook een van de meest voorkomende aandoeningen waar nog steeds geen werkend medicijn voor is. Behandeling richt zich op het verminderen van de klachten. Bijvoorbeeld een neusspray of tabletten, hiermee worden antistoffen geremd.


Pissebedden tegen hooikoorts

Mensen met hooikoorts zijn soms zo wanhopig dat ze alles uitproberen om er vanaf te komen. Pissebedden en hooikoorts, een veelgehoorde combinatie. Helpt het eten van een pissebed tegen hooikoorts?

Sinds 2015 doen hier veel berichten over de ronde. Het schijnt dat pissebedden tegen hooikoortsklachten kan helpen, maar niet bij iedereen. Hoe werkt dit dan precies? Pissebedden bevatten stoffen die dezelfde allergische reactie opwekken als bij hooikoorts. Door regelmatig op een pissebed te kauwen krijg je deze stoffen binnen. Eigenlijk werkt het als immunotherapie. Maar ook nu niet, want immunotherapie voeg je normaal niet via het maag-darmkanaal toe.

Geen wetenschappelijk bewijs

Goed om te weten want dat het eten van een pissebedden tegen hooikoorts werkt is nooit wetenschappelijk bewezen. De genezing zou namelijk net zo goed tussen de oren kunnen zitten. Moet je nu wel of geen pissebedden tegen hooikoorts eten? Gelukkig zijn er andere manieren om van hooikoorts af te komen.

Immunotherapie tegen hooikoorts

Je hebt hierboven kunnen zien dat het eten van een pissebedden eigenlijk als immunotherapie werkt. Helaas moet je dan meerdere pissebedden eten en dat elke dag weer. Hoe lang je pissebedden zou moeten eten is onduidelijk, maar gedurende enkele maanden lijkt wel reëel. Je moet er maar zin in hebben.

Als alternatief voor het eten van pissebedden kun je ook kiezen voor immunotherapie tegen hooikoorts. Let op want immunotherapie duurt minstens 12 maanden maar vaak nog langer. Hoe werkt immunotherapie? Je krijgt regelmatig allergenen toegediend. Dit zijn de stoffen waarop je lichaam overgevoelig reageert met de welbekende hooikoortsklachten. Doordat je lichaam continu wordt blootgesteld aan allergenen raakt het heel langzaamaan gewend. Na een jaar of langer is je lichaam er zo aan gewend geraakt dat de hooikoortsklachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.

Allergenen moeten in het bloed terechtkomen. Daarom krijg je vaak een injectie toegediend, maar je kunt ook een pilletje onder de tong leggen. Op deze manier nemen de slijmvliezen de allergenen direct in het bloed op.

Insectenval
Trekt zilvervisjes, kakkerlakken en pissebedden


Toch blijven mensen het proberen

Google Trends is een leuke tool om te bekijken hoe populair een zoekopdracht in deze zoekmachine is. Opvallend is dat zodra er veel gezocht wordt op hooikoorts, er net zo vaak gezocht wordt op pissebedden. Blijkbaar blijven mensen geloven in het verhaal dat pissebedden eten echt tegen hooikoorts werkt.

Kan het kwaad om dit eens uit te proberen? Van pissebedden is niet bekend dat ze ziekten verspreiden. Daar waar pissebedden massaal aanwezig zijn breken er geen vreemde of ernstige ziekten uit. Toch kunnen pissebedden bacteriën en virussen met zich meedragen. Ze kruipen immers over de grond, door de aarde en langs planten.

Wil je een pissebedden eten, spoel hem dan eerst goed af. Pissebedden levend eten kan een grote drempel zijn. Liever het diertje eerste doden? Ze zijn zeer gevoelig voor uitdroging dus wanneer je hem onder een warmtelamp legt gaat hij gegarandeerd dood. Je zou hem ook kunnen verdoven met alcohol. Hoe dan ook, het zijn niet allemaal diervriendelijke methoden om pissebedden te doden, maar levend opeten is ook niet erg diervriendelijk.

Andere optie: regenwater drinken tegen hooikoorts

Zie je het niet zitten om pissebedden te eten, bijvoorbeeld omdat je het gevaarlijk vindt? Vind je het verhaal pissebedden & hooikoorts een fabel? Een alternatief is het drinken van regenwater. Dit werkt op een vergelijkbare manier als de pissebeddenmethode. In regenwater zitten pollen (stuifmeel). Door dit te drinken krijg je het binnen en went je lichaam aan deze allergenen.

Of het ook werkt? Net zo matig als pissebedden eten. Je kunt namelijk geen immunotherapie toepassen door iets te eten of te drinken. Alleen wanneer je een speciaal pilletje onder de tong legt, dan kan dit effectief zijn. Deze pilletjes zijn via de huisarts verkrijgbaar.

Wat eten pissebedden?

Mensen die pissebedden eten is één ding, maar eten deze landenschaaldiertjes ook mensen? Gelukkig niet, pissebedden leven voornamelijk van bladeren en rottend hout. Ook eten ze graag paddenstoelen, aardappels, wortels en andere soorten groenten. Ze zien jou dus niet als voedselbron. Het is dus niet zo dat ze wraak komen nemen omdat je hun soortgenoten opeet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven