Beste waterfles voor honden: een handig overzicht

Waar je ook bent of wat je ook doet, je trouwe huisdier heeft voldoende vers drinkwater nodig. Een drinkfles of waterfles houdt je hond gehydrateerd. Je neemt hem mee op reis, tijdens een dagtripje of wanneer je een lange wandeling met de hond maakt.

Maar wat heb je nu eigenlijk aan een waterfles voor honden? De fles vul je met water en sluit je stevig af. Hij lekt niet, maak je hier niet druk om. Wanneer de hond dorst heeft verdeel je het water in de ge-intrigeerde drinkbak. Sommige drinkflessen zijn in staat om ongebruikt water terug de fles in te zuigen.

Wat je aan een drinkfles voor de hond hebt

Een gezonde hond drinkt dagelijks tussen de 40 en 60 ml per kilo lichaamsgewicht. Een teckel van 5 kg heeft behoefte aan gemiddeld 250 ml water per dag. Voor een herdershond van 12 kg zal dit uitkomen op gemiddeld 600 ml.

Wanneer een hond alleen droogvoer krijgt kan de behoefte aan water hoger liggen. Ook in de zomermaanden of bij inspanning wil de hond meer drinken.

Wanneer je onderweg bent is het vaak lastig om een drinkplaats voor de hond te vinden. Je wil hem niet uit een regenplas of een vieze rivier laten drinken, of er ligt nergens water. Dan kan een hondendrinkfles echt een uitkomst zijn.

Dit is de beste waterfles voor je hond

Een waterfles voor de hond verschilt van een drinkfles voor mensen. De honden waterfles is voorzien van ingebouwde drinkbak, vaak in de vorm van een kleine schaal. Dit soort honden drinkflessen is volledig lekvrij en erg praktisch in gebruik. Ik bekeek wat van deze waterflessen en geef hier mijn mening over.

XL honden waterfles van Dogzoo

Het eerste model dat ik bekeek is de honden waterfles van aanbieder Dogzoo. De vormgeving ziet er al goed uit, waarbij je keuze hebt uit een roze of groene drinkfles. Niet dat het wat uitmaakt, maar misschien vind je de kleur wel belangrijk.

Er zit een handig koordje aan de drinkfles (afneembaar) waardoor je hem eenvoudig aan je broekriem of pols hangt. Dat is alvast een pluspunt.

Er zit een filter in de waterfles dat het water schoonhoudt. Ook is het water makkelijk in de schaal te krijgen, dit doe je met een minimale druk op de knop. Water dat ongebruikt is wordt terug de fles ingezogen. Dit lijkt onhygiënisch, maar door het filter blijft het water zuiver.

Toch raad ik aan om het water niet langer dan 12 uur in de fles te laten zitten, al helemaal niet wanneer het buiten warm is. Het is belangrijk dat de hond de beschikking heeft tot vers drinkwater.

Deze XL waterfles (inhoud 500 ml) zag ik voor een prijs van ongeveer € 22, inclusief verzenden.

Bekijk de XL honden waterfles

Cestgoods honden drinkfles

Veel honden waterflessen die ik bekeek lijken op bovenstaand model. De drinkfles van Cestgoods heeft een geheel andere vormgeving en werking. Er kan 500 ml in de fles, dit is ruim voldoende voor een hele dag. Maar het grootste pluspunt is de dosering van het water. Aan de bovenkant bevindt zich de drinkschaal. Door in de fles te knijpen wordt het water in de drinkschaal geduwd. De hond kan drinken en het overtollig water gooi je weg.

Dit is vooral een hygiënische oplossing, want er komen geen bacteriën in het water terecht. Ik kan deze drinkfles dan ook aanbevelen voor het gebruik bij meerdere honden, katten of andere dieren tegelijk. Overigens raad ik aan om de drinkschaal altijd met een doekje schoon te vegen voordat je hem aan een ander dier aanbiedt. Het is niet zo dat dieren ziek worden van elkaar, maar bij zeer zwakke dieren kan dit wel een risico vormen.

De fles is lekvrij, maar je moet hem wel goed dichtdraaien. Ook is het aan te raden om de fles zoveel mogelijk rechtop te vervoeren. Zit er geen water in, dan maakt het natuurlijk niks uit hoe je de fles houdt. Enig minpuntje is dat hij wel wat kan lekken wanneer hij volledig met water gevuld is, en je kantelt hem.

Dit model kost ongeveer € 13, ook weer inclusief verzenden.

Naar Cestgoods drinkfles

Is een dure waterfles voor honden ook beter?

Duurdere merken zijn kwalitatief vaak wat beter. Maar het is niet zo dat de allerduurste honden waterfles ook de beste keuze is. Het is vooral goed opletten of de fles niet lekt, en hoe praktisch hij in gebruik is.

Kijk ook naar het gebruiksgemak voor de hond. De waterschaal moet niet te klein zijn wanneer je een grote hond hebt. En hij moet makkelijk schoon te maken zijn.

Kleur speelt misschien geen hele grote rol maar het kan voor sommigen wel de doorslag geven. Houd ook rekening met donkere en lichte kleuren. Een waterfles in een donkere kleur zorgt ervoor dat het water zich sneller opwarmt. Dit is in de zomermaanden niet zo prettig.

Lees ook: Hond braakt water – oorzaak en behandeling

Hoe werkt een honden drinkfles nu eigenlijk?

Feitelijk werkt een hondendrinkfles heel eenvoudig. Je vult hem met water en draait de dop stevig dicht. Door in de fles te knijpen stroomt er water in de drinkschaal. Zolang je knijpt blijft er ook water uitstromen. Wanneer je stopt met knijpen dan stroomt het water weer terug de fles in.

Deze werking zie je niet bij elke honden drinkfles. Dat is maar goed ook, want soms is extra hygiëne belangrijk. Kijk daarom wat het beste bij je situatie en natuurlijk bij je hond past.

Veel honden drinkflessen zijn voorzien van een koordje of een kliksysteem. Zo kun je de drinkfles eenvoudig aan je rugzak, jas of broekriem bevestigen. Of aan je pols hangen.

Ik raad aan om de drinkfles eerst thuis uit te proberen. Maak je hond vertrouwd met deze manier van drinken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven