Waarom schrokt een hond – oorzaak en oplossing

Met de beste anti schrokbak voorkom je dat de hond zijn voedsel razendsnel naar binnen werkt. Maar waarom schrokt een hond? Hiervoor gaan we terug naar vroegere tijden, toen de hond nog een wild dier was. Het schrokken door de moderne hond is niet goed voor de spijsvertering en het gebit. Daarom zijn er diverse oplossingen tegen dit eetgedrag.

Van wilde hond naar huisdier

Eigenlijk is het schrokken van een hond heel eenvoudig te verklaren. Wilde honden doen het nog steeds, en dit heeft een duidelijke reden. Bij het vangen van een prooi is het belangrijk om zo snel mogelijk je maaltijd naar binnen te werken.

De kans is namelijk aanwezig dat een van de roedelgenoten je maaltijd voor je neus wegkaapt. Maar de prooi kan ook gestolen worden door concurrenten, bijvoorbeeld andere wilde honden, leeuwen, tijgers of wolven.

Waarom de huishond zo snel eet

Toen de wilde hond werd getemd en langzaam een huishond werd, leerde hij om rustiger te eten. Er is voldoende voedsel aanwezig en de hond krijgt elke dag zo niet meerdere malen per dag zijn portie. Waarom eten honden zo snel? Bij de moderne huishond heeft dit verschillende oorzaken:

  • Een hongergevoel
  • Weinig activiteit
  • Verveling

Soms is het schrokken of snel eten rasafhankelijk. Zo staat de labrador erom bekend om onvermoeibaar, veel en snel te eten. Terwijl de border collie het een stuk rustiger aandoet en zijn eten soms laat staan.

Meerdere honden in huis

Waarom schrokt een hond nog meer? Dit kan met de aanwezigheid van meerdere honden te maken hebben. Tijdens het eten voelt de hond de concurrent in zijn nek hijgen. Dit zet hem ertoe aan om sneller te eten dan normaal. Ook andere huisdieren kunnen dit gedrag bij de hond veroorzaken. Bijvoorbeeld de kat die het voedsel van de hond weg wil pikken.

Het gevaar van te snel eten

Is schrokken erg? Ja, dit kan soms een draaiing van de maag (maagtorsie) veroorzaken. Een maagtorsie is een gevaarlijke aandoening want hij wordt afgekneld. Hierdoor kan er geen lucht uit de maag ontsnappen. De hond krijgt last van een opgezette buik en braakt zonder dat er iets naar buiten komt. Het dier is rusteloos en moet veel kwijlen. Daarnaast heeft hij veel pijn en kan dit zelfs dodelijk zijn.

Te snel eten kan ook voor problemen aan het gebit zorgen, simpelweg omdat de hond niet goed op zijn brokken kauwt. Ook zal de hond eerder last krijgen van spijsverteringsproblemen.

Wat kun je doen tegen schrokken hond?

Allereerst is het belangrijk dat de hond er vertrouwen in heeft dat er voldoende voedsel beschikbaar is. Door de hond tweemaal per dag op vaste tijden te voeren, ontstaat er een gewoonte. Je zult merken dat het dier na een aantal weken veel rustiger gaat eten.

Bij meerdere dieren is het aan te raden om ze apart te laten eten, of in ieder geval met voldoende onderlinge afstand. Wanneer het ene dier klaar is voorkom je dat deze het voer van de ander opeet.

Anti schrokbak hond

Blijft de hond ondanks maatregelen toch schrokken? Ga dan voor de beste anti schrokbak voor de hond. Deze voerbak bestaat uit verschillende kleine vakjes of een smalle ring. Hierdoor moet de hond meer moeite doen om het vlees of de brokken eruit te krijgen. Dit voorkomt te snel eten of schrokken.

Hieronder driemaal de beste anti schrokbak hond.

1. Kosh & Co voerbak

Een zeer goede keuze want dit model heeft een mooie vormgeving, is makkelijk schoon te maken en bevat precies hetgeen de schrokkende hond nodig heeft. Deze voerbak is geschikt voor kleine tot middelgrote honden, met een inhoud van maximaal 250 g. De onderzijde van de bak is voorzien van een antislip laag. Dit model kost ongeveer € 17.

Bekijk Kosh & Co voerbak

2. JU&MP voerbak

Ook weer een goede anti schrokbak met een prijsindicatie van € 17. Dit model is vooral heel erg praktisch en eenvoudig schoon te maken. Geschikt voor honden die matig schrokken. Vrij van giftige stoffen en voorzien van een antislip onderzijde.

Naar JU&MP voerbak

3. Hofman voerbak

Maak het de hond wat moeilijker met de Hofman voerbak. Deze heeft een gekruld design aan de binnenkant, waardoor de brokjes in kleinere hoekjes verdwijnen. Hiermee is dit de beste anti schrokbak voor honden die veel te snel eten. De hond is minimaal 10 minuten met zijn maaltijd bezig. Vervaardigd van een mooi en stevig materiaal.

Bekijk Hofman voerbak

De meeste anti schrokbakken zijn ook geschikt voor katten. Houd er echter rekening mee dat katten van zichzelf al rustige eters zijn, maar ze soms wel uitdaging nodig hebben. Dan kan deze voerbak hieraan bijdragen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven