Fruitvliegjes val maken – manieren om van fruitvliegen af te komen

Zelf een fruitvliegjes val maken is de makkelijkste manier om van fruitvliegen af te komen. Je maakt gebruik van natuurlijke middelen. Dit scheelt weer chemische producten die het milieu maar ook je gezondheid aantasten. Heb je in de zomermaanden last van fruitvliegjes in huis? Het is belangrijk om deze fruitvliegjesplaag zo snel mogelijk te verbannen.

Fruitvliegjes zijn dol op fruit, groente en alcohol

Je bent niet de enige die dol is op vers fruit, een goed glas wijn of wat gezonde groenten. Fruitvliegjes lijken altijd hun weg te vinden naar de fruitschaal of de groenteboer. Maar ook alcohol weten ze moeiteloos te vinden. Dit vinden doen ze niet met hun ogen maar met een uitstekend reukorgaan. Van zeer grote afstand kunnen ze overrijp fruit ruiken. Iets waar honden nog jaloers op kunnen zijn.

[do_widget id=custom_html-40]

Heb je in de zomermaanden een fruitschaal op de tafel of kast staan? Grote kans dat deze in korte tijd wordt overgenomen door tientallen fruitvliegjes. Wanneer je hier niets tegen doet heb je al snel last van een fruitvliegjesplaag.

Gelukkig zijn er een aantal eenvoudige en effectieve manieren om snel van fruitvliegjes af te komen. Bijvoorbeeld een fruitvliegjes val maken.

Dit is waarom fruitvliegjes in huis komen

Misschien is het wel goed om eerst te kijken waarom je zoveel last hebt van fruitvliegjes. Deze kleine vliegjes worden aangetrokken door rijp, rottend of bedorven fruit en groente. Maar ook door gefermenteerde producten zoals wijn, bier en andere sterke drank.

Een vrouwtjes fruitvlieg kan per keer wel 500 eitjes leggen. Dit doet ze bij voorkeur in overrijp fruit, hier zullen de maden van smullen. De eitjes komen binnen 24 uur uit. Na enkele dagen verpoppen ze al en ontstaan er weer nieuwe volwassen fruitvliegjes. Zo herhaalt de cyclus zich continu.

Fruitvliegjes in huis voorkomen

Je kunt natuurlijk allereerst voorkomen dat fruitvliegjes in huis terecht komen. Deuren en ramen continu dichthouden heeft niet veel zin en is ook geen pretje wanneer je in de zomermaanden eens lekker wil luchten. Bovendien zijn fruitvliegjes zo klein, ze vliegen makkelijk langs je vliegengordijn.

Wat je wel kunt doen is fruit en groenten goed afgedekt te bewaren. Bij voorkeur in de koelkast, daar kunnen fruitvliegjes helemaal niet bij. Wil je fruit en groente toch buiten de koelkast bewaren, dek de fruitschaal dan heel goed af. Een fruitschaal met deksel is niet verkrijgbaar maar je kunt natuurlijk ook gewoon een voorraaddoos met deksel gebruiken.

Zet het vuilnis regelmatig buiten. Zorg dat de kliko (container) goed afgesloten blijft. Dit geldt niet alleen voor het restafval, zeker ook voor de gft-container.

Laat ook geen lege glazen en flessen met bier, wijn of andere alcoholische dranken staan. Spoel dit direct om of berg het op. Bewaar lege flessen in de garage en zeker niet in de woning.

Fruitvliegjes val maken

Zelf een fruitvliegjes val maken? Dit heb je hiervoor nodig:

  • Een pot of klein kommetje
  • Huishoudfolie
  • Afwasmiddel
  • Appelcider azijn

Je kunt ook met gewone azijn een fruitvliegjes val maken, maar appelcider azijn werkt veel beter. Heb je die niet in huis, kijk dan eens of je een beetje appelsap hebt.

Laten we een fruitvliegjes val maken.

1. Giet een beetje appelcider azijn in het potje of kommetje.

2. Voeg hier een paar druppeltjes afwasmiddel aan toe.

3. Trek wat huishoudfolie strak over het potje of kommetje en prik hier enkele gaatjes in.

4. Plaats de fruitvliegjes val op een plek waar je de fruitvliegjes bent tegengekomen.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de fruitschaal, groente en lege flessen en glazen alcohol verwijdert. Zolang dit nog aanwezig is zal de fruitvliegjes val niet werken.

Wanneer je geen huishoudfolie in huis hebt

Je hebt gezien dat je voor de fruitvliegjes val maken ook wat huishoudfolie nodig hebt. Heb je dit niet in huis? Geen probleem, de val werkt ook zonder het folie. Door het afwasmiddel verdwijnt de oppervlaktespanning aan het water. Hierdoor zinken de fruitvliegjes naar de bodem. Het folie is alleen maar bedoeld om te voorkomen dat de fruitvliegjes zich nog bedenken en toch weer wegvliegen.

Je zult merken dat je ook zonder huishoudfolie nog voldoende fruitvliegjes vangt. Hiermee pak je in ieder geval een fruitvliegjes plaag aan.

[do_widget id=custom_html-26]

Fruitvliegjes val met een fles maken

Het is ook praktisch om een fruitvliegjes val te maken met behulp van een lege plastic fles. Bijvoorbeeld een colafles, maar je kunt ook die kleine petflesjes van 500 ml gebruiken. Zo maak je een fruitvliegjes val met een plastic fles.

1. Snijd ongeveer een derde van de bovenkant van de lege fles af.

2. Vul de onderkant van de fles voor een bodempje met appelcider azijn.

3. Voeg hier eventueel enkele druppeltjes afwasmiddel aan toe.

4. Plaats de bovenkant van de plastic fles ondersteboven op het onderste gedeelte.

5. Zet de fruitvliegjes val op het aanrecht of waar je veel fruitvliegjes tegenkomt.

Wanneer je deze val maakt dan ontstaat er een trechtervormige opening. Fruitvliegjes kunnen wel naar binnen maar zullen de weg naar buiten niet meer vinden. Het afwasmiddel in de val zorgt ervoor dat de fruitvliegjes verdrinken en niet continu op zoek zijn naar de uitgang.

Waarom een fruitvliegjes val maken ook werkt

Fruitvliegjes worden aangetrokken door de geur van rijp fruit. Toch heeft ook azijn en met name appelcider azijn een enorme aantrekkingskracht op deze vliegjes. Dit is waarom een fruitvliegjes val maken met appelcider azijn ook echt werkt.

Voordeel van azijn is dat het een milieuvriendelijk keukenproduct is. Je gebruikt het namelijk in kooktoepassingen. Appelcider azijn is gewoon bij de supermarkt verkrijgbaar. Ook normale azijn is overal verkrijgbaar. Het bevat geen schadelijke stoffen of dampen. Gebruik echter geen schoonmaakazijn, dit is weer iets anders.

Een val maken met een plastic zak

Lukt het niet om een fruitvliegjes val te maken via bovenstaande methoden? Dan kun je ook een plastic zak gebruiken. Leg een stuk overrijp fruit in een plastic zak die je open laat staan. Wanneer zich genoeg fruitvliegjes in de zak hebben verzameld dan sluit je deze. Een flinke knoop erin leggen en in de container ermee.

Een fruitvliegjes val kopen

Je kunt natuurlijk ook een kant-en-klare fruitvliegjes van kopen. Voordeel hiervan is dat dit een leuk en modern design heeft. Zo ziet de fruitvliegjes val er niet raar uit, je kunt hem gewoon op het aanrecht of op de tafel laten staan.

Bekijk fruitvliegjes val

Wanneer je een fruitvliegjes val koopt dan krijg je hier ook de lokstof bij. Deze lokstof ruikt een stuk prettiger dan de azijn in je zelfgemaakte fruitvliegjes val. Wanneer de lokstof op is kun je nieuwe bijbestellen of je gebruikt de volgende keer toch appelcider azijn. Aan jou de keuze.

Toekomstige besmettingen voorkomen

Wist je dat je fruitvliegjes soms in huis haalt door aankoop van groente of fruit? Kijk maar eens op de markt, bij de groentekraam zie je heel wat fruitvliegjes rondvliegen. De kans is groot dat je pas gekochte groente of fruit eitjes van het fruitvliegje bevat. Zie je fruitvliegjes bij de marktkraam, loop hier dan liever met een grote boog omheen.

Koop nooit overrijp fruit. Vaak wordt dit goedkoper aangeboden maar het kan dus fruitvliegen eitjes bevatten. Overigens zal je in de supermarkt minder vaak producten met fruitvliegen eitjes aantreffen. Dit komt omdat hier de producten veel koeler worden bewaard.

Verder moet je de producten goed afspoelen voordat je ze gebruikt. Zet dus niet zomaar je tanden in pas gekocht fruit. Afspoelen zorgt ervoor dat je de eitjes wegspoelt, maar ook bestrijdingsmiddelen die gebruikt zijn.

Wees voorzichtig met fruit dat beurs is of een opening heeft. Vaak denk je deze plek wel even weg te snijden. Maar de maden van het fruitvliegje kunnen veel dieper in het fruit zitten.

Schuiven naar boven