Schurft voorkomen (hond, kat, paard of konijn)

Schurft voorkomen? Dit is altijd beter dan genezen. Wanneer je hond, kat, paard of konijn toch besmet is met schurft (scabiës) dan is dit goed te behandelen. In dit blogartikel lees je meer over het ontstaan van schurft en hoe te voorkomen. Maar ook hoe een behandeling eruit ziet.

Schurft oftewel scabiës

Schurft staat ook wel bekend als scabiës. Het gaat hier om een besmettelijke huidziekte. Dit betekent dat dieren elkaar kunnen besmetten maar ook mensen kunnen besmet raken.

Shoppen: de beste hondenshampoos

De oorzaak van schurft

Hoe ontstaat schurft? Dit wordt veroorzaakt door de schurftmijt. Dit is een klein beestje dat je met het blote oog niet ziet. Schurftmijt wordt verspreid door direct huidcontact. Maar ook via voerbakken, bodembedekking of verzorgingsproducten wordt schurft verspreid.

Wanneer een dier behandeld is tegen schurft dan is hij 12 uur na de behandeling niet meer besmettelijk.

De symptomen van scabiës

Het maakt niet uit of schurft bij hond of kat, een paard of bij het konijn voorkomt. Of welk ander dier dan ook. De symptomen van schurft zijn altijd hetzelfde.

Er ontstaat jeuk, vooral bij warm weer en tijdens de nacht. Het dier zal flink gaan krabben, dit heeft natuurlijk wondjes tot gevolg. De schurftmijten graven gangetjes in de huid. Hierdoor zijn er soms rode strepen zichtbaar. Maar er ontstaan ook vaker blaasjes of rode bultjes.

Schurft voorkomen bij hond of kat

Hoe kun je schurft voorkomen? Dit komt vaker voor wanneer mensen maar ook dieren dicht op elkaar leven. Met een goede hygiëne kun je in veel gevallen schurft voorkomen. Let op wanneer je ergens anders op bezoek bent waar ze huisdieren hebben. Je ziet het niet direct of een hond, kat of ander dier schurft heeft. Daarom is het aan te raden om na het bezoek altijd je handen goed te wassen.

Schurft voorkomen kan ook door vreemde dieren niet met elkaar in contact te brengen. Wanneer een van je dieren toch schurft heeft, dan is het belangrijk om deze af te zonderen. Je zult schurft moeten behandelen, anders verspreidt het zich snel.

Wat als je schurft niet behandelt?

Sommige mensen doen niks aan schurft oftewel scabiës. Wat als je schurft niet behandelt? Schurftmijt gaat niet vanzelf weg. Zonder behandeling zullen de mijten alleen maar in aantal toenemen. De klachten breiden zich verder uit, er kunnen zelfs ernstige ontstekingen ontstaan.

Kan je schurft hebben zonder jeuk?

Bij dieren is niet altijd te zien dat ze schurft hebben, de eerste klachten uiten zich wanneer de mijten al lange tijd aanwezig zijn. Dit is ook bij mensen het geval. Kun je schurft hebben zonder jeuk of andere klachten? Ja, in het begin zul je nauwelijks symptomen hebben. Er zijn ook mensen of dieren die zelfs nooit jeuk krijgen en toch schurft hebben.

Is schurft besmettelijk?

Je hebt hierboven al veel over deze parasiet en schurft voorkomen kunnen lezen. Het is je ook vast wel opgevallen dat schurft ontzettend besmettelijk is. Iedereen kan ermee in aanraking komen, dit heeft weinig met hygiëne te maken. Toch kan de handen goed wassen en een goede verschoning van dierenhokken ervoor zorgen dat schurft zo min mogelijk voorkomt.

Wat helpt tegen jeuk schurft?

Helaas, in de meeste gevallen zal schurft gaan jeuken. Dit komt omdat de mijten gangetjes in de huid graven. Zowel voor dieren als mensen zijn er middelen tegen jeuk als gevolg van schurft. Mensen krijgen van de huisarts of dermatoloog een speciale crème. Deze moet worden aangebracht op een schone en droge huid.

Dieren krijgen vaak een speciale shampoo maar soms ook een crème of zalf voorgeschreven. Het is belangrijk om dieren te behandelen zoals de dierenarts heeft voorgeschreven. Het heeft geen zin om huismiddeltjes tegen jeuk te gebruiken, hiervan gaat de schurft niet weg. Je bestrijdt er alleen maar de symptomen mee.

Schurftmijt in matras

Je huisdier heeft schurftmijt aan komt af en toe in de slaapkamer. Het kan dan gebeuren dat je schurftmijt in het matras hebt. Een heel vervelende zaak want je moet dit zo snel mogelijk oplossen. Ten eerste moet je alle matrassen zeer zorgvuldig stofzuigen. Het hoeslaken, dekbedovertrek, kussensloop maar ook de dekens zelf moet je uitwassen. Dit doe je op een temperatuur van minimaal 60 °C.

Slaap je op een matras zonder hoeslaken? Dan zitten de mijten en eitjes in het matras zelf. Soms is het dan nodig om het matras grondig te reinigen.

Tip: gebruik deze matras stoomreiniger (ongeveer € 40 aanschafprijs)

Anti schurft bij dieren

Hebben dieren schurft dan is het niet altijd noodzakelijk om naar de dierenarts te gaan. Je kunt namelijk zelf anti schurft kopen. Hiermee bespaar je hoge kosten voor de dierenarts. Veel antischurft is geschikt voor cavia’s, konijnen, honden en katten. Er zijn ook middelen voor paarden, vogels of andere dieren verkrijgbaar.

Bekijk anti schurft

Bij meerdere dieren in huis is het altijd aan te raden om anti schurft op voorraad te hebben. Deze mijten kunnen zich namelijk razendsnel verspreiden. Wanneer het eenmaal zo ver is dat de dieren besmet zijn dan kom je er niet zomaar vanaf. Gebruik de anti schurft zoals op de verpakking staat aangegeven.

Wanneer je echt niet van de schurftmijten afkomt dan kun je een middel bij de dierenarts halen. Bedenk dat dit middel zeer intensief werkt. Volg daarom de aanwijzingen van de dierenarts op. Deze middelen mogen nooit in de ogen of bek van het dier terechtkomen.

Schurft gaat niet weg

Allereerst is het belangrijk om schurft te voorkomen. Wanneer er al sprake is van schurftmijt, dan zul je dit zo snel mogelijk moeten behandelen. De schurft gaat niet weg, wat te doen? Raadpleeg de dierenarts (wanneer je huisdier hebt) of de huisarts (wanneer je zelf besmet bent). Dat is de enige manier om effectief van schurft af te komen.

Schuiven naar boven