Een duif in huis houden

Duivenliefhebbers hebben een duiventil of een duivenhok op zolder, in een schuurtje of in hun tuin. Van hieruit kunnen de vogels vrij naar buiten. ‘s Avonds keren ze weer terug naar het hok. Wil je een duif in huis houden? Dit is zeker mogelijk, maar dan moet je wel rekening houden met de juiste kooi, vliegruimte en verzorging.

De verschillende soorten duiven

In het wild kom je in Nederland vijf verschillende soorten duiven tegen. Dit zijn de stadsduif, die ken je vast wel. Maar ook de houtduif, Turkse tortel, de zomertortel en de holenduif. Je mag stadsduiven vangen en eventueel als huisdier houden.

Wil je een duif in huis houden, dan is het beter om voor een sierduif te kiezen. Deze vogel is wat compacter en makkelijker tam te krijgen.

Lachduiven zijn kleiner dan stadsduiven of postduiven. Ze hebben een lengte van 20 cm en wegen ongeveer 70 gram. Ze maken een karakteristiek geluid dat naar zacht lachen klinkt, vandaar de naam.

Diamantduiven zijn ook ongeveer 20 cm en wegen 30-40 gram. Het zijn zeer rustige en vredige vogels. Het zachtaardig temperament maakt ze ideaal om ze binnenshuis te houden.

De kooi of volière

Binnenshuis zal je niet zo snel een grote volière neerzetten. Maar wanneer je hier ruimte voor hebt, is het mogelijk om meerdere paartjes te houden. De meeste mensen kiezen voor één of twee duiven om in huis te houden. Dat kan prima in een ruime vogelkooi.

Het beste is om twee duivinnetjes (vrouwtjes) samen te houden. Of een koppeltje. Twee mannetjes samen kan goed gaan, maar het kan ook dat ze zich dominant gaan gedragen. Overigens zijn ook gevallen bekend waarbij twee mannelijke vogels jarenlang samenleven, zonder dat dit problemen oplevert.

Houd er rekening mee dat de vogel voldoende ruimte moet hebben. Het meest ideale is wanneer de duif dagelijks een tijdje uit de kooi mag. Hij kan binnenshuis rondvliegen, maar wanneer je hem traint is het ook mogelijk om hem buiten vrij te laten vliegen.

Kies voor een kamervolière of een ruime vogelkooi. Het maakt niet uit of de tralies horizontaal of verticaal staan: een duif kan niet klimmen. Een papegaaienkooi is een prima keuze. Deze is ruim genoeg en de tralies staan niet te ver uit elkaar maar ook niet te dicht op elkaar.


Het is niet nodig om een speciaal nachthok in de binnenkooi te plaatsen. De duif slaapt op zijn zitstok. Duiven zijn niet echt van speelgoed, maar je kunt zeker experimenteren en af en toe wat in de kooi hangen. Kijk hoe de vogel hierop reageert.

Voeding van de duif

Koop speciaal duivenvoer, dit is het makkelijkst om te geven. Duivenvoer is verkrijgbaar in de webshop of bij de dierenspeciaalzaak.

Het is niet aan te raden om brood aan de duif te geven. Af en toe een klein stukje kan geen kwaad, maar wanneer de vogel dit te vaak eet kan hij er ziek van worden. Voedsel voor mensen is niet geschikt voor vogels.

Vrij buiten vliegen

Hoe fijn zou het zijn om je duif buiten los te laten vliegen, waarbij hij ‘s avonds naar huis terugkeert? Vaak wordt gedacht dat je alleen postduiven buiten los kan laten vliegen. Maar dit kan ook met de lachduif of de diamantduif.

Hierbij is het belangrijk dat je de vogel gedurende vier weken binnenshuis houdt. Zorgt dat de kooi dicht bij een raam of deur staat, waardoor de vogel weer terug naar binnen kan vliegen.

Houd er rekening mee dat een lachduif of een diamantduif geen gevaren kent. Er bestaat altijd een risico dat hij in aanraking komt met verkeer of roofdieren. Ook is niet met zekerheid te zeggen dat de vogel, zelfs nadat je hem vier weken binnenhoudt, weer naar huis terugkeert. Het kan altijd gebeuren dat hij de weg niet meer terug kan vinden, of in een situatie belandt waarbij hij niet meer naar huis kan keren.

Sommigen zeggen dat je geen sierduiven buiten los mag laten vliegen. Toch gebeurt het veel, en mensen doen het ook met papegaaien en parkieten. Zoiets wordt free flight genoemd. Dat zijn vogels die getraind zijn om regelmatig los te vliegen.

Waarom vliegt een duif naar huis?

Het is interessant om te zien dat duiven in 99% van de gevallen naar huis vliegen. Ook wanneer ze voor de eerste keer los worden gelaten. Waarschijnlijk komt dit omdat duiven, die thuis zitten, veel over geuren leren. Wanneer ze los worden gelaten weten ze in welke richting ze moeten vliegen.

Tijdens de vlucht maakt de vogel ook gebruik van opvallende herkenningspunten. Bijvoorbeeld een rivier of daken van woningen. Maar ook groepjes bomen of andere herkenningspunten in het landschap. Ze gebruiken ook de stand van de zon om hun richting te bepalen.

Helaas weten wetenschappers nog niet exact hoe duiven de richting kunnen bepalen. Maar het is wel duidelijk dat ze voor het avonddonker weer thuis zijn.

Duivenziektes

Wanneer je een duif in huis neemt, moet je er rekening mee houden dat de vogel ziek kan worden. Hieronder vind je de meest voorkomende duivenziekten.

Infectie met salmonella

Veel duiven raken besmet met de salmonellabacterie. Kenmerken zijn vermagering en een vreemde houding van de kop. Helaas is deze infectieziekte moeilijk te behandelen, maar wordt wel snel verspreidt onder duiven. Gelukkig is het mogelijk om ter preventie te vaccineren.

Ornithosecomplex

Door bacteriën, infecties met virussen of een verkeerde ventilatie kan de duif last krijgen van het ornithose complex. Dit is een aandoening van de voorste luchtwegen en de kop. Het wordt ook wel verkoudheid van de duiven genoemd. De kenmerken lijken erg op verkoudheid bij mensen.

Om dit te voorkomen is het belangrijk dat de duiven in een frisse ruimte worden gehouden. Bijvoorbeeld in een woonkamer die voldoende geventileerd wordt.

Adenovirus/E. Colicomplex

Deze ziekte noem je ook wel jongeduivendiarree. Het komt vooral bij jongen voor die voor het eerst in contact komen met vreemde duiven. Wanneer je jouw (sier)duif buiten los laat vliegen, kan deze ook deze ziekte oplopen. Kenmerken zijn een waterige en geelgroene ontlasting, sufheid en met opgezette veren zitten. In ernstige gevallen kan de duif sterven.

Behandeling bestaat uit het toedienen van speciale antibiotica. Er is helaas geen vaccin tegen verkrijgbaar.

Wormen

Wanneer je een of meer duiven in huis houdt, raken ze niet zo snel besmet met wormen. Maar het kan wel ontstaan wanneer je ze buiten loslaat. Besmetting ontstaat vaak met spoelwormen of haarwormen. Een wormenkuur doodt de wormen.

Houd je vogels gezond! Koop een effectieve wormenkuur. 🐦🌿🩹

Bekijk wormenkuur

Coccidiose

Coccidiose bij duiven zorgt voor diarree en vermagering. De vogel gaat veel drinken, maar kan toch uitdrogen. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die voor schade aan de darm zorgt. Behandeling met Coxi Plus of een antibioticum is noodzakelijk.

Ga met een zieke duif naar een gespecialiseerde vogelarts. Deze kan de vogel op de juiste wijze behandelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven