Het vieste dier ter wereld

Een varken die door de modder rolt of een hond die poep eet: het is vies. Maar deze twee zijn zeker niet de vieste dieren ter wereld is. De duif behoort wel tot de top 8 vieste dier ter wereld. Daar sta je niet bij stil wanneer je op de Amsterdamse Dam de duiven staat te voeren. Benieuwd welke dieren nog meer als ‘ieuw’ worden beschouwd? Hier komen ze.

De stadsduif en de houtduif

In Nederland leven meer dan 1 miljoen duiven. De stadsduif en de houtduif zijn de twee meest bekende soorten. In elke grote stad kom je ze op pleinen tegen. Duiven komen op menselijk voedsel af, maar ze leven ook van zaden, knoppen en bladeren.

Wilde duiven leren snel met mensen omgaan. Hierdoor kunnen ze zeer tam worden. Hoewel dat heel leuk uitziet, is de duif het vieste dier ter wereld. Niet voor zichzelf maar wel voor de mens. Doordat duiven werkelijk overal hun voedsel zoeken, dragen ze gevaarlijke micro-organismen met zich mee.

Zo zijn veel duiven drager van een gevaarlijke schimmel die bij mensen longinfecties veroorzaakt. Ook verspreiden deze vogels candidiasis, ook weer een schimmelinfectie. Alsof dit nog niet genoeg is zijn duiven ook nog eens verspreider van salmonella en E. Coli. Die laatste is de poepbacterie. Denk daar nog maar eens over na, voordat je de duiven aan het voeren bent.

De mestkever

Ook de mestkever kan het vieste dier ter wereld worden genoemd. Het gaat hier om een krachtig gebouwde kever met glanzende dekschilden. Sommige van deze exemplaren hebben een prachtige kleur zoals blauw of groen. Mestkevers kom je bijna overal ter wereld tegen, ook in Nederland en België. De soorten die hier wonen hebben allemaal een zwarte kleur.

Zowel de volwassen mestkevers als de larven leven van de mest van zoogdieren. Ze doen zich tegoed aan de poep van koeien, paarden, varkens en andere dieren. Doordat ze mest eten, kunnen ze ziekten verspreiden.

Veel mestkevers zijn drager van verschillende parasieten. Daarnaast gebruiken mijten de mestkever om zich te vervoeren van het ene naar het andere dier. Een soort levend openbaar vervoer.

De gier

Met zijn kale kop ziet deze vogel er een beetje vreemd uit. Waarom heeft hij eigenlijk een kale kop? Dat is bedoeld om het hele hoofd in het karkas van een ander dier te steken. Gieren zijn aaseters. Dit betekent dat ze geen dieren doden, maar op zoek gaan naar dieren die (bijna) dood zijn.

Gieren hebben een hele gevoelige neus. Wanneer een dood dier begint te rotten komt er een stof vrij. Dat kan de gier van veraf ruiken. Met zijn poten bovenop rottende dieren en zijn kop in het karkas, kun jij je vast wel voorstellen dat het geen schoon dier is.

De kalkoengier zorgt dat bacteriën op zijn poten gedood worden. Dit doet hij door op zijn eigen poten te poepen. Eigenlijk doet de kalkoengier dit niet om bacteriën te doden, maar om zijn benen af te koelen. Hij woont namelijk in warme gebieden, waar weinig schaduwplekken aanwezig zijn.

Het nijlpaard

Nijlpaarden vinden het net als varkens prettig om door modder te rollen. Dat doen ze om koel te blijven, maar ook om parasieten op de huid te doden. Door de modder rollen is nog niet het ergste. Wist je dat nijlpaarden vreselijk veel poepen in rivieren waarin ze zwemmen? Al die uitwerpselen verspreiden veel giftige stoffen. Dodelijk voor sommige diersoorten en gevaarlijk voor mensen.

Mocht je op vakantie zijn in Oost-Afrika, spring dan niet zomaar in open water. De gifstoffen, afkomstig uit de uitwerpselen van nijlpaarden, verspreiden zich kilometers ver.

De vleermuis

Ze zien er bijzonder uit, vleermuizen. Maar pas op want deze vliegende zoogdieren dragen de meest gevaarlijke ziektes met zich mee. Je zou denken dat vleermuizen dus ook ziek zijn, maar hun immuunsysteem werkt uitstekend. Het zijn dus puur de verspreiders van ziekten.

Vleermuizen verspreiden in Nederland voornamelijk de ziekte hondsdolheid (rabiës). Deze ziekte is zonder behandeling dodelijk voor mensen en andere dieren.

De smalbek kikker

De kans is groot dat je nog nooit van deze kikker hebt gehoord. De wetenschappelijke naam is Microhylidae. De smalbek kikker is ongeveer 1,5 cm groot, hoewel sommige soorten tot wel 9 cm groot kunnen worden. Met zijn smalle mond en breed lichaam eet hij voornamelijk mieren en termieten.

Tot zover niks vreemds aan deze kikker. Waarom is hij dan een vies dier? Omdat sommige soorten in olifantenpoep leven. In de poep vinden ze verkoeling, maar de poep trekt ook een hoop insecten aan. Makkelijk om je voedsel te vinden.

De egel

In Nederland en België kom je de Europese egel veel tegen. Toch is hij de laatste jaren minder geworden, hij kan steeds moeilijker voedsel vinden en er vallen vaak verkeersslachtoffers.

Egels zijn vaak drager van parasieten zoals mijten, teken en vlooien. Daarnaast kunnen ze salmonella, hondsdolheid en mond-en-klauwzeer met zich mee dragen en verspreiden.

Het is overigens een fabeltje dat alle egels vlooien hebben. Er worden genoeg egeltjes bij de opvang binnengebracht, zonder dat ze besmet zijn met vlooien. Maar het kan dus wel.

Bescherm egels! Koop een egelhuis en creëer een veilige haven voor deze diertjes.


De Kaapse buffel

Dit grote dier met horens op zijn kop zal je niet zo snel in Europa tegengekomen, behalve in dierentuinen. De Kaapse buffel leeft van oorsprong en Afrika. Het is een sterk en imposant dier. Net als veel andere dieren rolt ook de Kaapse buffel regelmatig door de modder. Dit is bedoeld om zichzelf te beschermen tegen de hitte, maar ook om parasieten van de vacht te verwijderen.

Welke huisdieren zijn vies?

Honden zijn de meest populaire huisdieren. Wist je dat sommige honden hun eigen ontlasting of de poep van andere honden opeten? Daarnaast zijn er honden die vogelpoep oplikken of egelpoep eten. Maar soms ook koeienpoep of paardenpoep.

Waarom honden dit doen is niet goed bekend. Het kan verschillende oorzaken hebben zoals aangeleerd gedrag of behoefte aan bepaalde voedingsstoffen. Maar het kan ook de geur zijn, waardoor honden ontlasting eten.

Hoe dan ook, door het eten van ontlasting krijgt de hond verschillende bacteriën en soms ook parasieten binnen. Dit kan niet alleen gevaarlijk zijn voor de hond, maar ook voor het gezin waar hij woont. Laat je hond dus geen ontlasting eten.

Katten eten soms ook ontlasting, maar dit komt alleen voor wanneer het dier een beperkt dieet krijgt. Verder eten konijnen vaak hun ontlasting. Het gaat hierbij om speciaal gevormde keuteltjes met vitaminen. Deze keuteltjes zijn plakkerig en niet zo mooi rond van vorm.

Vogels gebruiken vaak poep om een nest mee te bouwen. Het is een goede cement waardoor het nest niet uit elkaar valt. Overigens zullen huisvogels zoals papegaaien en parkieten geen poep gebruiken om een nest te bouwen. Ze leggen hun eitjes in een nestkastje. Kanaries en vinken krijgen juist weer een kant en klaar nestje aangereikt. Je hoeft voor je huisdiervogels dus geen poep neer te leggen. Gelukkig maar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schuiven naar boven