Piebald border collie

De piebald border collie is geen apart ras naar het gaat hier om een specifieke kleurslag. Piebald wordt ook wel gevlekt of bont genoemd. Een piebald border collie heeft een overwegend witte vacht waarbij er zwarte, bruine of grijze vlekken aanwezig zijn. Het is niet direct zo dat de piebald dieren meer erfelijke aandoeningen krijgen.

Verschillende kleurslagen

De meeste border collies hebben een zwart-witte vachtkleur. Maar ook chocoladebruin, blauw, lilac, merle of andere kleuren in combinatie met wit zijn toegestaan. Meestal is het wit minder aanwezig en overheersen de donkere kleuren. Daarnaast heb je border collies die bijna helemaal wit zijn.

[do_widget id=custom_html-16]

De piebald border collie

Wanneer je naar de piebald border collie kijkt dan zie je extra veel wit dat vanaf de buik naar de romp loopt. Ook kan het dat je veel witte vlekken ziet, in ieder geval meer dan bij andere border collies. Deze honden hebben de whitefactor in zich. Wanneer de hond een overwegend witte kop heeft dan neigt het eerder naar een witte border collie. In dit laatste geval kan er een verhoogde kans op doofheid aanwezig zijn.

Gezondheid van deze hond

Hoe meer een border collie de kleur wit in zijn vacht heeft, hoe groter de kans op een erfelijke aandoening. Wanneer de binnenkant van de oren wit is dan is de kans op doofheid zeker aanwezig. Bij de piebald bordercollie wordt er zelden een witte binnenkant van het oor gezien. Overigens komt aangeboren doofheid wel vaker voor bij de border collie, Engelse setter, Schotse terriër en nog wat hondenrassen.

Genetische afwijkingen bij border collies

Daarnaast krijgt de piebald border collie te maken met genetische afwijkingen die ook bij andere kleurslagen voorkomt. Minder dan 5% van de border collies heeft een defect in het MDR1 gen. Dit gen moet er normaal voor zorgen dat toxische stoffen goed worden afgebroken. Wanneer het gendefect is dan is de hond overgevoelig voor bepaalde geneesmiddelen. Denk hierbij aan ontwormmiddelen maar ook aan narcosemiddelen.

De MDR1 mutatie wordt vaker gezien bij de sheltie, Schotse collie of de Australische schaapshond. Bij sommige rassen heeft 15% tot wel 50% het gemuteerde gen. Je kunt de border collie hierop laten testen. Het is niet bewezen dat de piebald border vaker het gemuteerde gen heeft dan andere kleurslagen.

Progressieve Retina Atrofie

PRA oftewel Progressieve Retina Atrofie is een ziekte waarbij cellen in het netvlies van het oog afsterven. De hond kan steeds moeilijker zien en uiteindelijk blind worden. Deze erfelijke aandoening komt vaker voor bij de border collie, teckel, Tibetaanster terriër, akita en een aantal andere rassen. Het is dus niet zo dat de piebald border collie hier vaker last van heeft.

Epilepsie

Houd er rekening mee dat de border collie net als de Duitse herder of de golden retriever gevoeliger is voor het ontwikkelen van epilepsie. Dit is een hersenaandoening die tot epileptische aanvallen leidt.

Bekijk voer, speciaal voor de border collie

Fokken met de piebald border collie

Het is niet aan te raden om twee piebald border collies met elkaar te kruisen. Dit komt omdat er een grotere kans bestaat op een hond met veel wit in de vacht. Zoals je eerder hebt kunnen lezen kan dat wit voor verschillende gezondheidsklachten zorgen. Met name doofheid is een risicofactor. Ook is het niet verstandig om een piebald tegenover een (bijna) geheel witte border collie te zetten.

Wie wil fokken met de piebald border collie doet dit door hem/haar met een hond met gekleurde kop te kruisen. Ook moet de andere hond voldoende kleur op het lichaam hebben.

Zo ontstaat deze kleur

Het is altijd interessant om te bekijken hoe de piebald over collie ontstaat. Een volledig witte border collie wordt altijd geboren uit ouders die drager zijn van het merle gen. Een recessief gen bepaalt hoeveel witte vlekken er aanwezig zijn. Opvallend is dat geheel witte border collie altijd blauwe ogen hebben.

De piebald border collie kan blauwe of gele ogen hebben. Ook hebben deze honden vaak een roze of lichte neus. Er kan ook een vlek op de neus aanwezig zijn waarbij de kleur van de neus halfroze en half donker is.

Het karakter van de piebald

De karaktereigenschappen van de piebald border collie zijn hetzelfde als van de andere kleuren. Daarom vind je hieronder een algemene beschrijving van het karakter van de border collie.

De border is waarschijnlijk het meest intelligente hondenras wereldwijd. Hij kan trucjes in minder dan 5 seconden aanleren. Bovendien is hij in meer dan 95% van de gevallen gehoorzaam. Deze hond is energiek en alert. Hij heeft een flink uithoudingsvermogen en gaat een spelletje nooit uit de weg.

De piebald border collie (of welke kleurslag dan ook) werkt graag voor zijn baas. Vanwege de intelligentie neemt deze hond ook zelf beslissingen. Geef je hem een commando en is de border collie van mening dat het anders kan, dan zal hij dit doen. Hierdoor lijkt de hond soms ongehoorzaam al is dit helemaal niet waar.

Hij is inzetbaar voor het veedrijven of de hondensport. De opvoeding is makkelijk maar je moet consequent blijven. Houd er rekening mee dat hij achter alles aangaat dat beweegt. Daarom moet je dit van pup af aan direct indammen. Indien goed opgevoed heb je hier een trouwe kameraad aan. Border collies houden van knuffelen en zijn graag in de buurt van hun eigenaar. Tegenover vreemden kunnen ze terughoudend zijn.

[do_widget id=custom_html-9]

Piebald border collie pups

Wil je een piebald border collie pup kopen? Deze kleur kom je niet zo vaak tegen. Het is een kwestie van geluk hebben, soms sta je op een lange wachtlijst. Het is fokkers niet aan te raden om bewust piebald border collies te fokken. Dit komt omdat extreem witte dieren last kunnen krijgen van doofheid.

De prijzen van pups van alle hondenrassen zijn de laatste jaren extreem toegenomen. Een border collie pup kost tussen de € 800 en € 1500. Voor een piebald border pup betaal je mogelijk tussen de € 1200 en € 2000. Wees er zeker van dat de pup gezond is en voorzien is van de nodige inentingen. Ook moet de pup zijn ontwormd en ontvlooit.

Een piebald border collie hoeft niet direct een stamboom te hebben. Niet alle fokkers gaan voor stambomen. Op zich is dit niet direct noodzakelijk, zolang de pups en ook de ouderdieren goed gezond zijn. Wel is het aan te raden om bij een verantwoorde fokker een pup aan te schaffen en niet zomaar via een hondenhandelaar.

Schuiven naar boven